Wat is meconium?
De eerste ontlasting van je baby wordt meconium genoemd. Dat is een dikke, plakkerige donkergroene tot zwarte substantie die nog maar weinig op normale poep lijkt. Het zijn de uitwerpselen van het vruchtwater dat je baby in de baarmoeder heeft gedronken, en dat komt er in die vorm uit. Je baby kan een paar dagen na de geboorte meconium blijven poepen, wat volkomen normaal is, maar door de plakkerigheid wel iets lastiger om schoon te maken.
Meconiumhoudend vruchtwater
Tijdens de zwangerschap slikt je baby continu vruchtwater in, en poept dat ook constant weer uit in het vruchtwater, wat hij dan weer inslikt. Dat klinkt misschien vies, maar is volkomen normaal. Je baby kan echter ook in het vruchtwater poepen voor of tijdens de bevalling, wat kan resulteren in meconiumhoudend vruchtwater.
Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe groter de kans dat een baby tijdens de bevalling meconiumhoudend vruchtwater heeft. Na 42 weken zwangerschap heeft bijvoorbeeld 25% van de baby’s in het vruchtwater gepoept. De meeste baby’s ondervinden hierdoor geen complicaties, maar in sommige gevallen kan het wel voor problemen zorgen.
Problemen met meconium in het vruchtwater
Tijdens de de bevalling kan het meconiumhoudend vruchtwater in de longen van de baby terechtkomen, wat het ademhalen na de geboorte moeilijker kan maken. Bij 5 op de 100 baby’s treden dan ernstige ademhalingsproblemen op, wat het meconium aspiratie syndroom (MAS) wordt genoemd.
Is het niet meteen duidelijk of je baby te maken heeft met MAS, dan zal hij toch 24 uur in het ziekenhuis moeten blijven ter observatie bij jou op de kamer, om zeker te weten dat er geen meconium in de longen terecht is gekomen.
Merkt je verloskundige tijdens de bevalling dat er in het vruchtwater is gepoept, dan zal zij extra attent zijn op het meten van de hartslag van de baby, en zal zij de mond- en keelholte schoon zuigen zodra het hoofdje is geboren. Meestal is er dan na de geboorte niks aan de hand en kan je baby gewoon goed ademen.
Waarom poept een baby in het vruchtwater?
Het is niet volledig duidelijk waarom baby’s in het vruchtwater poepen. Het kan simpelweg betekenen dat de darmen van de baby goed rijp zijn en de baby volgroeid is. Maar het kan ook zo zijn dat er sprake is van stress en zuurstoftekort tijdens de bevalling, waardoor de baby als reflex poept.
Naar het ziekenhuis met donker vruchtwater
Zijn je vliezen gebroken en zie je dat het vruchtwater donker van kleur is? Dan betekent dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept, wat een reden is om in het ziekenhuis te bevallen. Vertel het je verloskundige dan ook gelijk als je dit merkt.
Is de bevalling al wat gevorderd thuis, en breken je vliezen pas later? Als de bevalling erg snel gaat kan de verloskundige dan toch kiezen om je thuis te laten bevallen, omdat jullie anders het ziekenhuis niet zouden redden. Zij houdt dan de hartslag van je baby extra in de gaten en zuigt de mond- en keelholte van je baby uit na de geboorte van het hoofdje.
Lees ook:
Vliezen gebroken: hier moet je op lettenDeel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de bevalling.