Luteale fase en folliculaire fase
Je menstruatiecyclus bestaan uit twee delen: de eerste fase loopt van het moment dat je menstruatie begint tot aan je eisprong. Dit heet ook wel de folliculaire fase. De luteale fase loopt dan vanaf je eisprong, totdat je menstrueert. Beide fases duren gemiddeld zo’n 14 dagen, alhoewel dit per vrouw kan verschillen, wat helemaal niet erg is.
Lees ook:
10x fabels en feiten over vruchtbaarheidProgesteron in de luteale fase
Het hormoon progesteron giert door je lichaam in de luteale fase, en is in de folliculaire fase nauwelijks aanwezig. Het hormoon wordt aangemaakt door het lege follikel zodra het eiblaasje een rijpe eicel produceert. Dit hormoon zorgt er dan voor dat het baarmoederslijmvlies verder wordt opgebouwd, zodat de bevruchte eicel zich zo’n 10 dagen daarna goed kan innestelen. Als de eicel niet wordt bevrucht of niet heeft kunnen innestelen, dan neem de progesteron weer af en wordt het baarmoederslijmlies afgebroken: je menstruatie begint dan.
Gebrek aan progesteron en korte luteale fase
Een tekort aan progesteron in de tweede helft van je cyclus zorgt voor een korte luteale fase. Dat zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies te snel wordt afgebroken, waardoor een bevruchte eicel geen tijd heeft om zich goed te nestelen in de baarmoeder. Over hoeveel dagen een luteale fase minimaal zou moeten hebben, verschillen de meningen onder specialisten. Sommigen zeggen dat korter dan 12 dagen al een probleem zou zijn, anderen zeggen dat korter dan 10 dagen een probleem kan zijn.
Lees ook:
Zwanger worden met de juiste voedingKorte luteale fase en kans op zwangerschap
Een korte luteale fase wordt veelal kort genoemd als de fase korter is dan 11 dagen. Dat betekent dat je menstruatie zich eerder dan 11 dagen na de eisprong aandient. De kans op een zwangerschap wordt dan aanzienlijk kleiner. Een bevruchte eicel heeft namelijk gemiddeld 8 tot 12 dagen nodig om zich vanuit de eileider naar de baarmoeder te werken om zich daar in te nestelen. Aan deze eerste symptomen kun je merken of je wellicht zwanger bent.
Wat kan je doen bij een korte luteale fase?
Om vast te stellen dat er sprake is van een korte luteale fase, is het nodig dat je zelf een aantal cycli bijhoudt om dit aan te kunnen tonen aan je huisarts of verloskundige. Om dit te doen kun je het beste dagelijke je basale temperatuur meten. Hiermee kun je vaststellen wanneer je eisprong precies plaatsvindt, en kun je dus vaststellen hoe lang jouw luteale fase is. Met de juiste informatie zal je huisarts je wel of niet doorverwijzen naar een specialist. Hier kan je wellicht een hormoonsupplement krijgen of een andere behandeling.
Lees ook:
InnestelingsbloedingEr bestaan natuurlijke supplementen waarover wordt gezegd dat ze een langere luteale fase bevorderen, zoals tarwekiemolie of Vitex Agnus Castus. Hiervan is echter niet wetenschappelijk bewezen dat dit ook werkelijk effect heeft.
](eerste-symptomen-zwangerschap)