1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Luieruitslag bij baby: wat doe je eraan?

    Gepubliceerd op: 12-12-2019Bewerkt op: 10-28-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-12-2019Bewerkt op: 10-28-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Elian Brenninkmeijer - dermatoloogIn samenwerking met: Sudocrem
    Luieruitslag: een veel voorkomend babykwaaltje, maar vreselijk vervelend voor je baby. Je kleintje kan er erg veel last van hebben, maar gelukkig kun je wel het een en ander doen om de luieruitslag te behandelen.

    Hoe herken je luieruitslag?

    Luieruitslag herken je door de vuurrode billetjes van je baby. De huid is daarbij schraal, rood, geïrriteerd en in sommige gevallen zelfs kapot of aan het bloeden. Ook kunnen blaasjes en open, vochtige plekjes ontstaan. De uitslag zie je vooral op de billen, maar ook aan de binnenkant van de bovenbenen kan het voorkomen. Haast iedere baby krijgt wel eens te maken met luieruitslag.

    Hoe ontstaat luieruitslag bij je baby?

    Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de luieruitslag veroorzaakt door de luier die de huid irriteert. De luier is namelijk vochtig en warm , vooral wanneer er veel urine in zit. Dit zorgt gemakkelijk voor irritatie op de babyhuid. De ontlasting en urine, in combinatie met soms wat ruwe luier die over de huid van je baby schuren, kunnen zorgen voor de uitslag. Vooral wanneer je baby diarree of veel ontlasting heeft, is er meer kans op luieruitslag.

    Factoren die de kans erop kunnen vergroten zijn: een behandeling van een antibioticakuur, doorkomende tandjes, niet vaak genoeg verschonen van de luier, het gebruik van een luier met een plastic broekje (deze zorgt voor broeierigheid), en eczeem.

    Luieruitslag voorkomen en behandelen

    Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om de luieruitslag te voorkomen en te behandelen. Breng bij elke luierwisseling Sudocrem aan. Sudocrem is eenvoudig aan te brengen. Gebruik een klein beetje zalf en wrijf dit uit tot een lichte waas. Sudocrem plakt bovendien niet aan de luier. Hieronder vind je nog een aantal handige tips.

    • Doe de luier niet al te strak om. Zo kan de lucht circuleren en ontstaat er minder snel broeierigheid en dus luieruitslag.

    • Gebruik wasbare luiers als je merkt dat je kindje regelmatig luieruitslag krijgt met normale luiers. Wasbare luiers zijn misschien wat fijner voor de huid van je baby.

    • Verschoon de luier van je baby regelmatig. Om luieruitslag echt goed te voorkomen of te genezen, is het nodig de luier minimaal acht keer per dag te verschonen. Doe dit in ieder geval meteen wanneer je merkt dat je baby een vieze luier heeft.

    • Maak de billetjes en het gehele luiergebied grondig schoon. Doe dit voorzichtig en vergeet ook de huidplooien niet. Gebruik hierbij lauwwarm water met en washandje, of ongeparfumeerde babydoekjes zonder alcohol. Babydoekjes met parfum en alcohol kunnen de uitslag alleen maar erger maken.

    • Gebruik kokosolie. Kokosolie heeft een verkoelend effect op de huid en kan daarom goed helpen bij het verhelpen én voorkomen van luieruitslag bij je baby. Breng een gulle laag aan op het hele luiergebied iedere keer dat je je baby verschoont om zo de branderigheid te verminderen en de huid te beschermen.

    Wanneer naar de huisarts met luieruitslag?

    Wanneer het maar niet vermindert of steeds maar erger wordt, kan het zijn dat een gist zijn weg naar de huid van je baby heeft gevonden. De vochtige omgeving van je baby’s luier is hier namelijk ideaal voor. Deze gist heet Candida albicans en veroorzaakt een schimmelinfectie op je baby’s billen, een hardnekkige luieruitslag. Deze schimmelinfectie kan worden behandeld door antischimmelcrème die je huisarts voorschrijft. Wordt de luieruitslag dus steeds hardnekkiger? Ga dan even naar de huisarts met je baby.

    Sudocrem bij luieruitslag

    Om luieruitslag te voorkomen en behandelen breng je simpelweg na iedere verschoonbeurt wat Sudocrem aan. De bijzondere samenstelling maakt het een uniek medisch hulpmiddel. Het behandelt en voorkomt niet alleen luieruitslag, het helpt ook bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid en is bovendien geschikt om schaafwonden mee te behandelen. Sudocrem is een uniek medisch hulpmiddel onder andere door de volgende bestanddelen:

    • Zinkoxide: verzacht en beschermt
    • Lanoline (hypo-allergeen): lijkt op het natuurlijke huidvet en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf
    • Benzylalcohol: Verzacht de ruwe, schrale en geprikkelde huid

    _Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sudocrem_

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard