Benodigdheden luier verschonen
Waarschijnlijk heb je deze benodigdheden al in huis gehaald tijdens je zwangerschap, maar we zetten ze toch nog even op een rij. Want wat heb je aan babyzalf tijdens het verschonen als het ergens verstopt ligt in een kast? Leg daarom de volgende dingen klaar of binnen handbereik van de commode . Ook zijn dit musthaves voor in je luiertas.
- Een aankleedkussen: Het is belangrijk dat je baby comfortabel ligt tijdens het verschonen. Zorg wel voor meerdere aankleedhoezen. Gebeurt er een ongelukje, dan kun je de aankleedhoes gewoon even uitwassen.
- Billendoekjes: Check altijd even of er nog genoeg billendoekjes zijn om de billetjes van je baby schoon te maken.
- Voorraad luiers: Waarschijnlijk heb je wel flink aantal luiers op voorraad, maar het is handig om een aantal luiers binnen handbereik te hebben tijdens het verschonen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er meerdere luiers nodig zijn vanwege ongelukjes tijdens het verschonen.
- Babyzalf: Nadat de billetjes weer schoon zijn kun je ze insmeren met babyzalf, zoals Sudocrem. Zo blijven ze lekker zacht en voorkom je luieruitslag.
- Babykleertjes: Altijd handig om een extra setje kleding klaar te leggen. Als er sprake is van een ongelukje, heb jij schone kleertjes binnen handbereik.
En natuurlijk: luiers! De juiste luiers voor je baby zijn zo ontzettend belangrijk, want hierin zal je baby zijn hele babyleven doorbrengen. Hier lees je meer over het kiezen van de juiste luiers, en hieronder koop je direct de fijne luiers van Huggies:
Lees ook:
Wat stop je allemaal in de luiertasHoe verschoon je een luier?
Goede voorbereiding is het halve werk. Heb je alles klaarliggen? Dan kan het verschonen beginnen. Zorg dat je baby op de rug ligt. Trek eerst het broekje naar beneden en trek de sokjes uit. Maak dan de knoopjes van de romper los. Nu is het verstandig om eerst te kijken of er sprake is van een poepluier, plasluier of spuitluier. Wanneer het een normale plas- of poepluier is kun je nu de romper omhoog trekken zodat deze niet vies wordt tijdens het verschonen. Wanneer er sprake is van een spuitluier, kun je het beste de romper naar beneden trekken.
Lees ook:
Luieruitslag bij baby, wat doe je eraan?Heb je je wel eens afgevraagd waar die enveloppehals voor bedoeld is bij rompertjes? Daar kom je tijdens een spuitluier wel achter. Zo kun je de romper makkelijk via de schouders van je baby naar beneden rollen.
Plasluier verschonen
Wanneer je de luier open hebt gemaakt kun je deze gelijk dubbelvouwen. Je kunt deze dan gebruiken als ondergrond voor de billetjes van je baby, maar je kunt ook al een schone luier onder de billetjes leggen. Dit is handig wanneer er een ongelukje gebeurt. In het geval van een jongetje kun je nu het beste een doekje op het piemeltje leggen, mocht je baby onverwachts gaan plassen. Pak één billendoekje en maak daarmee de voorkant schoon.
Poepluier verschonen
Wanneer je de luier open hebt gemaakt kun je de binnenkant van de luier al gebruiken om de billetjes af te vegen. Zo beperk je de schade. Is de buitenkant van de luier nog schoon? Leg de opgevouwen luier dan onder de billetjes van je baby. Anders kun je hier ook een schone luier voor gebruiken. In het geval van een jongetje kun je nu het beste een doekje op het piemeltje leggen, mocht je baby onverwachts gaan plassen. Maak dan de billetjes schoon met billendoekjes. Veeg hierbij van voor naar achter.
Lees ook:
Waarop moet ik letten bij het aanschaffen van luiers?Is het doekje vies? Pak dan weer een nieuw doekje. Maak niet alleen de billetjes schoon maar ook de schaamlipjes (meisje) of piemeltje en onder het balzakje (jongetje). Check daarna of er nog ergens poep is achtergebleven, bijvoorbeeld bij de liezen.
Babyzalf en schone luier
Wanneer je baby weer helemaal schoon is, is het belangrijk om babyzalf te gebruiken. Zo krijgt je baby verzorgde billetjes en voorkom je luieruitslag. Na het aanbrengen van de babyzalf, kun je de schone luier onder je baby leggen. Let er hierbij op dat de luier aan de achterkant, ten opzichte van de voorkant, boven de navel uitkomt. Daarna kun je de luier vastmaken met de plakstrips. Om lekkage te voorkomen is het verstandig om even te checken of de golfrandjes van de luier goed zitten. Ook is het van belang dat de luier niet te strak zit.
Past er nog een vinger tussen de bovenkant van de luier en je baby? Dan zit de luier goed. Nu kun je de romper weer naar beneden doen of schone kleertjes aantrekken. En voilà, je hebt je baby verschoond!
Lees ook:
Verzorging en schoonmaken van je baby's geslachtsdelenDe juiste luiers en billendoekjes
Een fijn verschoonmoment met je baby begint natuurlijk met de juiste luiers en de juiste billendoekjes. Een fijne luier is onmisbaar voor je kleine, wantje wilt natuurlijk alleen de meest zachte materialen en een perfecte pasvorm. Voor billendoekjes geldt dat er zo min mogelijk onnatuurlijke stoffen in moeten zitten, zoals parfum en parabenen. De producten van Huggies zijn dan ook precies goed voor de gevoelige babyhuid: geen onnodige parfums en heerlijke zachte materialen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Huggies