1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Loopwagen voor baby: hulpmiddel om te leren lopen

    Gepubliceerd op: 3-6-2020Bewerkt op: 9-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-6-2020Bewerkt op: 9-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een loopwagen voor je baby is bedoeld om je baby te helpen bij het leren lopen. Wat is een loopwagen precies? En wat is goed om te weten voordat je een loopwagen koopt? Wij hebben het voor je op een rij gezet.

    Wat is een loopwagen?

    Je hebt ze vast wel eens gezien: karretjes waar kindjes zich aan vast kunnen houden tijdens het lopen. Je hebt de loopwagen op vier wielen in een plastic en houten variant. Aan de wagen zit een stang waar je baby zich aan vast kan houden tijdens het lopen. Er zijn ook loopwagens met speelgoed of spelletjes eraan vast, dus het kan ook nog eens multifunctioneel zijn.

    Waarom een loopwagen

    Een loopwagen wordt gebruikt wanneer kinderen al wel stapjes kunnen zetten maar nog niet volledig kunnen lopen. Het maakt het leren lopen een stuk leuker en je baby heeft jouw hulp dan niet nodig als houvast. Je baby duwt de loopwagen tijdens het lopen, hierdoor komt je baby vooruit en maar heeft hij toch nog een houvast. Kan je baby nog niet zijn evenwicht bewaren? Oefen dan eerst nog goed samen, door bijvoorbeeld de bank of een poef te gebruiken als houvast.

    Wanneer een loopwagen

    Als je kindje het eerste stapje heeft gezet, is een loopwagen niet gelijk nodig. Meestal wordt een loopwagen vanaf 10-14 maanden als hulpmiddel ingezet. Je kindje moet wel een aantal dingen kunnen voordat hij zelfstandig met de loopwagen door de kamer kan waggelen:

    • Je kindje kan al een paar stappen zetten
    • Tijdens deze stappen leunt hij niet te veel met zijn buik naar voren
    • Je kindje kan zich optrekken
    • Je kindje stapt zijwaarts
    • Je kindje kan zijn evenwicht bewaren

    Soorten loopwagens

    Er zijn verschillende soorten loopwagens op de markt. Hout en plastic. Basic of met alle kleuren van de regenboog. Er is vast wel een loopwagen die bij jou of je baby in de smaak valt.

    Blokkenkar

    Is je kleintje groot fan van blokken? Dan is een blokkenkar misschien wel een goede keuze. Deze loopwagen bestaat uit een wagentje met een bak vol met blokken, bovenaan de wagen zit een stang. Hierdoor is de wagen wat zwaarder en je kindje kan er ook nog eens leuk mee spelen!

    Duwkar

    Je hebt ze vast weleens gezien: autootjes waar je kindje op kan zitten en mee door de kamer kan racen. Dit is een voorbeeld van een duwkar. Dit is een combinatie van een loopwagen en een loopauto. Je kindje kan erop zitten en het dan als loopauto gebruiken, maar er zit ook een duwstang aan vast waardoor je kindje deze ook als loopwagen kan gebruiken.

    Babywalker

    Een babywalker is een loopwagen met een activiteitenpaneel. Op dit paneel zitten verschillende dingen zoals een telraam of een klok. Naast dat je kindje deze loopwagen kan gebruiken om te leren lopen, kan hij hiermee nog veel meer leren. De babywalker is er in een plastic en houten variant. De plastic variant is lichter dan de houten variant en maakt vaak ook geluid of geeft licht. De houten babywalker is zwaarder en dus stabieler dan de plastic variant, maar je kunt daarbij de wielen vaak minder goed aanpassen dan bij de plastic babywalker.

    Poppenwagen

    Is jouw kindje helemaal gek op poppen? Dan is de poppenwagen het meest geschikt. Deze loopwagen ziet eruit als een normale poppenwagen, alleen met een hoge stang zodat je baby goed rechtop kan staan tijdens het lopen met de poppenwagen.

    Tips bij aanschaffen loopwagen

    Welke loopwagen je kiest, het is belangrijk om op een aantal dingen te letten wanneer je een loopwagen gaat aanschaffen:

    • Gewicht: dit kan verschillen tussen 1,5-4 kg. Een houten loopwagen is over het algemeen stabieler dan een plastic loopwagen omdat deze zwaarder is.

    • Hoogte duwstang: vergelijk de hoogte van de duwstang met de lengte van je kindje. Komt deze overeen? Dan is deze geschikt. Ook zijn er loopwagens met een verstelbare duwstang.

    • Plek van duwstang: let erop of de duwstang nog vóór de wielen zit. Is dit niet het geval, dan kan je kindje tegen de wagen aanlopen.

    • Materiaal: ben je er al uit of je een loopwagen van hout of plastic wilt? Plastic is makkelijk schoon te houden en heeft meer effecten. Een houten loopwagen is duurzamer en stevig.

    Wielen: je hebt ook nog de keuze tussen plastic of rubberen wieltjes. Met plastic wieltjes gaat de loopwagen minder hard en het is ideaal voor in de woonkamer. Rubberen wieltjes zorgen voor wat minder geluidsoverlast en kunnen ook buiten gebruikt worden.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard