1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Alweer 24 weken zwanger

    Gepubliceerd op: 2-28-2021Bewerkt op: 2-28-2021
    Liv Verloskundigen Gepubliceerd op: 2-28-2021Bewerkt op: 2-28-2021
    Geschreven door: Liv Verloskundigen
    Voor de ene zwangere kan de tijd niet snel genoeg gaan en voor de andere zwangere gaat de tijd mogelijk te snel. Een feit blijft; jij bent over de helft!

    Vandaag bespreken we verschillende onderwerpen die in deze fase voor jullie van belang kunnen zijn. Zo vertellen wij je het een en ander over:

    • Borst- en flesvoeding
    • Zwangerschapscursus
    • Veel voorkomende zwangerschapsklachten in de tweede helft
    • Belinstructies: wanneer je moet bellen

    Borst- en flesvoeding

    Weet je al of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven? Het is belangrijk om je hierover goed te laten informeren, zodat je weet wat je kunt verwachten. Borstvoeding is een natuurlijk proces, maar gaat niet altijd vanzelf. Om de kans op het slagen van de borstvoeding te vergroten is tijd, aandacht en rust belangrijk. Jouw borstvoeding is uniek van samenstelling en afgestemd op de behoeftes van je baby. Borstvoeding bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten wat positief bijdraagt aan het afweersysteem. Het geven van borstvoeding bindt jullie op een unieke manier!

    Ook in flesvoeding zitten alle benodigde voedingstoffen voor je baby, alleen ontbreken de stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten, zoals bij borstvoeding. Tijdens flesvoeding kan het lichamelijk contact minder zijn dan met borstvoeding. Dit kan voor zowel jouw, als de baby, als je partner moeilijker zijn. Lichamelijk contact rondom voedingsmomenten is belangrijk voor de ontwikkeling en rust voor de baby. Maak er daarom een mooi momentje samen van. Alle merken in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen dus het maakt niet uit welk merk je kiest. Welke keuze je ook maakt, het is jouw beslissing! Bespreek je overwegingen en vragen met je partner en/of met ons, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

    Zwangerschapscursus

    Je krijgt van ons natuurlijk veel informatie over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Om extra ervaring en kennis op te doen kan het leuk en leerzaam zijn om een zwangerschapscursus te volgen. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren, krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling en nog meer nuttige tips en informatie. Ook voor de partner kan dit een leuke toevoeging zijn. De startdatum van de meeste cursussen ligt rond de 24e zwangerschapsweek, echter kan dit verschillen per soort cursus. Een cursus die we echt aanbevelen als voorbereiding op de baring is de Puur Pijn training bij MEA coaching. Kijk voor alle zwangerschapscursussen op onze website LIV verloskundigen - Wat te regelen? http://liv-verloskundigen.nl/watteregelen

    Veel voorkomende zwangerschapsklachten in de tweede helft

    Maagzuur

    Het merendeel van de zwangeren krijgt last van maagzuur. Dit komt doordat er door de groei van de baarmoeder minder plaats over blijft voor de maag. De zure inhoud van de maag kan dan de slokdarm ingeduwd worden en dit geeft een brandend gevoel. Tips: laat vet eten, uien, pittig gekruid eten, overmatig suiker, koolzuurhoudende dranken en sterke koffie staan. Eet vaker kleinere maaltijden en neem zo nu en dan een bakje vanillevla, dit kan tijdelijk verlichting geven. Daarbij kun je het hoofdeinde van je bed wat omhoog doen. Mochten deze tips onvoldoende werken, bezoek dan de apotheek voor een maagzuurremmer. Maagzuurremmers als rennies, antagel of omeprazol mogen in de zwangerschap veilig gebruikt worden. Allen zijn zonder recept verkrijgbaar.

    Kuitkrampen

    Door de volle en zwaarder wordende baarmoeder vermindert de doorbloeding in de benen. Dit maakt dat je last kunt krijgen van onrustige benen of ’s nachts kuitkrampen. Het is niet schadelijk voor de zwangerschap, maar het blijft erg vervelend. Het kan helpen om niet te lang in dezelfde positie te blijven, regelmatig te bewegen, geen knellende kleding dragen, warm/koud water op je benen of je benen (laten) masseren. Kuitkrampen kunnen ook veroorzaakt worden door een magnesium tekort. Magnesium tabletten of een magnesium voetenblad (met magnesium blaadjes, te koop bij de drogist/de tuinen) kunnen dit tekort weer herstellen.

    Harde buiken

    De baarmoeder is een grote spier en kan tijdens de zwangerschap af en toe samentrekken. Dit wordt ook wel een harde buik genoemd. Een harde buik kan in principe geen kwaad voor de baby of voor jezelf. Wel kan het een teken zijn dat je rustiger aan moet doen. Het verschil met weeën is dat harde buiken onregelmatig komen, niet pijnlijk zijn, niet steeds sneller achter elkaar komen en afnemen bij rust en warmte. Als je twijfelt of het toch weeën zijn, neem dan altijd contact met ons op. Tips: luister naar je lichaam, neem meerdere rustmomenten op een dag, een warme kruik, douche of bad kan de pijn doen verlichten en laat tenslotte eventueel je urine door de huisarts nakijken op een urineweginfectie (dit kan ook harde buiken veroorzaken).

    Rug- en bekkenklachten

    In de zwangerschap gaan de verbindingen tussen de botten verweken onder invloed van hormonen. Dit kan zorgen voor rug- en bekkenpijn. Als je goed op je houding let kun je dit voorkomen/verminderen. Je kunt de App BekkenBodem van ProFundum raadplegen voor houdingsadviezen. Soms is het raadzaam, om verergering te voorkomen, een fysiotherapeut te bezoeken.

    Urine-incontinentie

    Onder invloed van de hormonen progestageen en relaxine neemt de flexibiliteit van de steunweefsels in het bekken toe wat tot een vermindering van de weerstand van de plasbuis leidt. Hierdoor kan bij druk op de blaas gemakkelijker urineverlies ontstaan. In het derde trimester heeft één op de drie vrouwen te maken met incontinentieklachten. Bekkenfysiotherapie is de eerste keuze van behandeling bij incontinentie. Daarnaast kun je de App BekkenBodem van ProFundum raadplegen voor aanvullende adviezen.

    Belinstructies: wanneer je moet bellen

    Indien het volgende optreedt, moet je contact met ons opnemen:

    • Ongerust; het is dus niet nodig om te wachten tot het volgende consult.
    • Vaginaal bloedverlies; bewaar je slipje of inlegkruisje.
    • Aanhoudende hoofdpijn of hoofdpijn die met paracetamol niet weggaat, sterretjes zien, braken, strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen, plotseling veel vocht vasthouden in gezicht, handen of voeten. Deze klachten kunnen passen bij een hoge bloeddruk, waardoor we je extra willen controleren.
    • Minder bewegingen van je kind vanaf de 28ste zwangerschapsweek; je kind krijgt voeding en zuurstof via de placenta. Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. De baby zal minder gaan bewegen. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je kind voelt zoals jij dat gewend bent. Twijfel je hierover, ga dan op je linkerzij liggen en neem 2 uur de tijd om je kind te voelen bewegen. Twijfel je of ben je niet gerustgesteld, bel ons.
    • Buikpijn of rugpijn met een bepaalde regelmaat of vochtverlies voor de 37 weken; dit kunnen tekenen zijn die wijzen op een (mogelijke) vroeggeboorte.

    Mocht je naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen hebben, neem dan contact met ons op of stel je vragen tijdens de volgende afspraak op de praktijk.

    Liefs, Team Liv-verloskundigen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard