Lachgas
Sinds kort kan je in sommige geboortecentra en ziekenhuizen ook kiezen voor lachgas als pijnstilling. Hier zijn de technische voorzieningen getroffen die wettelijk zijn voorgeschreven zodat de medewerkers tijdens hun werk niet teveel lachgas inademen.
Wanneer wordt lachgas gegeven?
De verloskundige geeft aan waneer er lachgas gegeven kan worden. Doordat lachgas een beetje verdooft zorgt het ervoor dat je kunt ontspannen. Je moet je volledig kunnen concentreren op het persen dus kun je tijdens het persen geen gebruik meer maken van het lachgas. Wanneer je stopt met het gebruik van lachgas krijg je vijf minuten zuurstof toegediend waardoor de werking van het lachgas verdwijnt.
Lees ook:
Pijnstilling met behulp van medicijnen. Wat is er allemaal mogelijk?Hoe werkt lachgas tijdens bevalling?
Tijdens een wee geef je jezelf via een mondneusmasker lachgas. Het kapje doe je over mond en neus waarna je een kinmasker om doet en het gas inademt. Je haalt het kapje weer weg na de wee waardoor de toediening vanzelf stopt. De verloskundige die jou begeleid houdt in de gaten of je het lachgas goed gebruikt.
Voordelen van pijnstilling met lachgas
- Je kunt de pijn beter verdragen doordat je je goed kunt ontspannen.
- De conditie van jou en je baby hoeven niet extra te worden gecontroleerd.
- Lachgas werkt vrijwel direct. Al na een minuut merk je het effect.
- Makkelijk toe te dienen.
- Zodra je stopt met het lachgas is het snel weer uit je lijf.
- Doordat je niet continue versuft bent maak je de bevalling bewust mee.
Nadelen van pijnstilling met lachgas
Voor je baby
- Lachgas heeft geen effect op de baby.
Voor jou als moeder
- Lachgas is nog niet beschikbaar op veel plaatsen. Laat je goed informeren welke geboortecentra en ziekenhuizen bij jou in de buurt het aanbieden.
- Je kunt geen lachgas gebruiken tijdens het persen.
- Vanwege de apparatuur en/of omdat je tijdelijk 'van de wereld af' bent, kun je niet meer rondlopen.
- Je kunt je misselijk, duizelig of slaperig voelen. Deze bijwerkingen zijn snel weer weg zodra je het kapje loslaat.
Laat je te allen tijde van tevoren goed inlichten zodat je hier ook een bewuste keuze in kunt maken en je precies weet wat er gaat gebeuren. Overleg dit ook goed met je verloskundige en de andere betrokken zorgverleners en neem dit op in je geboorteplan.
Lees ook:
Hypnobirthing als pijnstilling tijdens bevallingAndere mogelijkheden van pijnstilling met medicijnen
Pethidine als pijnstilling
Pethidine is een morfine-achtige stof en heeft een sterk pijnstillend effect. Je kunt hierdoor beter ontspannen en de pijn beter opvangen. Het is pijnstillend en ontspannend, maar verdooft niet helemaal. De pijn wordt afgezwakt, maar verdwijnt niet volledig. Het middel wordt via een injectie toegediend, werkt binnen een kwartier tot een half uur en is twee tot vier uur werkzaam. Lees hier de voor- en nadelen van Pethidine
Remifentanil met een pompje
Remifentanil is een morfine-achtig stof die sneller, sterker, maar korter werkt dan Pethidine. Je krijgt Remifentanil toegediend via een infuus met een pompje eraan wat je zelf kunt bedienen. Remifentanil is niet geregistreed als gangbaar middel bij een bevalling. Je moet daarom altijd toestemming geven voordat het kan worden gebruikt. Lees hier de voor- en nadelen van Remifentanil
Een ruggenprik (Epiduraal)
Via een dun slangetje wordt een verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels (de epidurale ruimte) gespoten. Bij een vaginale bevalling wordt er gebruik gemaakt van de epidurale ruggenprik. Hierbij behoud je de controle over je spieren, maar wordt de pijn onderdrukt. Bij een keizersnede wordt er meestal gebruik gemaakt van spinale anesthesie waardoor je je onderlichaam helemaal niet meer kunt bewegen. Lees hier de voor- en nadelen van een ruggenprik
Lees ook:
Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling: wat zijn de voor- en nadelen?