1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kruiken voor je baby: beste soort kruik en veilig gebruik

    Gepubliceerd op: 8-23-2021Bewerkt op: 9-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-23-2021Bewerkt op: 9-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een kruik voor je baby is tijdens de eerste dagen en weken ideaal om je baby lekker warm te houden in bed. Vooral fijn voor in de herfst of winter wanneer de kamer frisjes is en je baby niet tegen je aan ligt. Veiligheid is wel een erg belangrijke factor wanneer je een kruikje gebruikt. Wat moet je weten over de verschillende soorten babykruikjes?

    Waarom een kruik voor je baby?

    Een pasgeboren baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur de eerste week nog niet op peil houden. Veel lichaamswarmte van de ouders is daarom belangrijk, maar als je baby alleen in bedje ligt kan een kruikje helpen. Ook kun je een kruik gebruiken om het bedje en de kleertjes na iedere verschoonbeurt mee op te warmen. Een kruikje bij je baby in bed leggen, met natuurlijk een kruikzak, is alleen nodig als de temperatuur van je baby 36,7 graden of lager is, of als het buiten kouder dan 5 graden is.

    Over het algemeen kun je het zelf prima inschatten wanneer je baby een kruik (of twee) nodig heeft naast hem in het bedje. Op een zomerdag, of als je aan het nekje voelt dat de temperatuur van je baby precies goed is, is het niet nodig om een kruikje neer te leggen. Natuurlijk mag je er wel altijd het bedje mee voorverwarmen.

    Soorten kruiken voor je baby, welke is de beste?

    Je hebt verschillende soorten kruiken voor je baby op de markt:

    1. Heetwater kruik

    Deheb je in kunststof en metaal en vul je met heet water. Deze kruik blijft het langste warm en is dus erg geschikt als je je baby ‘s nachts warm wilt houden. Vooral bij dit type kruik is goed gebruik erg belangrijk om zo lekken en dus brandwonden te voorkomen. Hierop komen we later in dit artikel nog terug! Je gebruikt een heetwater kruik altijd met een kruikzak of met een hydrofiele doek eromheen. De heetwater kruik is veruit de meest gebruikte en ook vaak de meest veilige kruik voor je baby.

    1. Pittenzak

    Deze kruik is gevuld met pitten of zaden die je opwarmt in de magnetron. Je kunt deze kruik prima gebruiken om het bedje mee voor te verwarmen, maar om je baby warm te houden in de nacht is deze minder geschikt. Hij koelt namelijk erg snel af, en het is voorgekomen dat kersenpitten ontvlammen.

    1. Elektrisch verwarmbare kruik

    Deelektrische kruikis een kruik die je 10 minuutjes met het stopcontact verbindt, waarna je een warme kruik hebt. Je doet hem hierna in een kruikenzak, net als een heetwater kruik. De elektrische variant wordt niet zo heet als een heetwater kruik en koelt ook sneller af, maar is wel makkelijker in gebruik. Je kunt deze kruik prima ‘s nachts gebruiken voor naast je baby, maar je zult het waarschijnlijk wel minstens 1 keer moeten opladen tussendoor. Een elektrische kruik is relatief veilig omdat hij niet kan lekken en hij niet zó heet wordt dat je hem niet meer kunt pakken.

    1. Rubberen kruik

    Dit is ook een kruik die je vult met heet water, alleen is de kruik gemaakt van rubber. Deze kun je beter niet gebruiken voor je baby, want de kans op lekken is bij dit soort kruiken te groot. Wel is een rubberen kruik fijn voor jezelf om rugpijn of buikpijn mee te verlichten, maar met je baby wil je geen enkel risico nemen.

    1. Gelkruik

    Deze kruik die is gevuld met gel verwarm je in de magnetron, maar is eigenlijk niet wenselijk voor je baby. Hij koelt veel te snel af en krijgt vaak hele koude en hele warme plekken. Je kunt hem wel prima gebruiken om het bedje van je baby mee voor te verwarmen.

    Veilig gebruik van een kruik voor je baby

    Hoogstwaarschijnlijk zal je gaan voor eenvan metaal of kunststof. Bij dit soort kruiken is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt om lekken en dus brandwonden te voorkomen.

    • In de dop van een aluminium kruik zit een rubbertje, dat zo’n 5 jaar meegaat. Hierna moet je een nieuw rubbertje of dop aanschaffen. Belangrijk dus als je een kruik wilt hergebruiken of tweedehands koopt. Je kunt een oud rubbertje herkennen als er scheurtjes in zitten of als hij bol staat.
    • Als de kruik roestplekken of deuken heeft, gebruik hem dan niet.
    • Ook als de bodem van de kruik bol staat kun je de kruik niet meer gebruiken.
    • Sluit de kruik goed na het vullen, en controleer dat hij niet kan lekker door hem meerdere keren op een droge ondergrond te rollen en een paar keer ondersteboven te houden en een beetje te schudden. Daarna doe je de kruikenzak om de kruik heen.
    • Leg je de kruik nooit tegen je baby aan, ook niet met een kruikenzak. Het liefste leg je de kruik bij het voeteneind, of anders altijd op een handbreedte afstand van de baby af met bijvoorbeeld een deken ertussen.
    • Lees altijd de handleiding en instructies van de kruik die je koopt
    • Zorg ervoor dat je baby het niet te warm krijgt, en zorg altijd voor een bron van ventilatie in de kamer. Gebruik geen kruik op hete zomerdagen: dit kan je zelf het beste inschatten.
    • Koop geen kruikzak in de vorm van een dier, want dat nodigt een kindje uit ermee te gaan spelen.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard