1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kraamzorg en het voeden van je baby

    Gepubliceerd op: 2-1-2018Bewerkt op: 10-3-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-1-2018Bewerkt op: 10-3-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Fiona Groot Koerkamp
    De kraamverzorgende is de eerste acht tot tien dagen na de geboorte bij jou thuis. Een belangrijke taak van haar is ervoor te zorgen dat je kindje gezond en veilig wordt gevoed. Pasgeboren kindjes hebben veel energie nodig om te groeien en warm te blijven. Voeden kan best lastig zijn. Je kraamverzorgende helpt je daarom graag om met succes je kleintje te voeden.

    Borst of fles?

    In borstvoeding zit alles wat je kleintje nodig heeft. Het is de meest natuurlijke manier van voeden. De voordelen van borstvoeding voor de gezondheid van moeder en kind zijn groot. Maar soms lukt het echt niet met borstvoeding of kies je bewust voor fles- of kunstvoeding. Een goede kraamverzorgende respecteert jouw keuze en ondersteunt jou op allerlei manieren om de voeding te laten slagen.

    Voeden op verzoek

    Voor je pasgeboren kindje is alles nieuw en als jij voor het eerst moeder wordt natuurlijk ook. De kraamverzorgende leert ‘onervaren’ moeders daarom goed te kijken en te luisteren naar de baby. Je kunt aan geluidjes, gebaren en lichaamstaal heel goed merken of je kindje honger heeft. Hij maakt smakgeluidjes en hapt met zijn mondje bijvoorbeeld. Als je kleintje trek heeft, gaat het voeden vaak al een stuk makkelijker. De meeste kraamzorgbureau's doen aan voeden op verzoek. Je kindje weet zelf natuurlijk het beste wanneer het honger heeft en hoe stevig zijn trek is.

    Houding

    De kraamverzorgende heeft veel praktische tips en adviezen om de voeding te laten slagen. Zo kan de houding waarin je je kindje voedt al veel verschil maken. Sommige kindjes ‘happen’ beter in de ene positie dan in de andere. Ook voor jou kan de ene houding comfortabeler zijn dan een ander. Dat geldt ook voor het geven van flesvoeding. Maak van het voeden van je kindje een rustig, intiem moment. Extra leuk is het om daar ook je partner bij te kunnen betrekken.

    Borstvoedingsexperts

    Maar er zijn ook situaties waarin de tips en adviezen van de kraamverzorgende niet afdoende helpen. De meeste kraamzorgbureau's werken daarom met een team lactatiekundigen. Dit zijn de experts op het gebied van borstvoeding.

    De borstvoedingsexperts kunnen als je dat wilt een huisbezoek voor je plannen. Sommige kraamzorgorganisaties hebben trouwens ook een team experts op het gebied van flesvoeding. Dus voor elke situatie is er een extra hulplijn.

    Hopelijk geeft jou dat nu al een beetje vertrouwen!

    Alles weten over borstvoeding? Dat kan met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard