Normale lichaamstemperatuur vs. koorts
Een normale lichaamstemperatuur bij je baby schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celcius. Geeft de thermometer een temperatuur hoger dan 38 graden aan, dan heeft je baby koorts. Je kunt dit altijd vaststellen met een thermometer, alhoewel je bijna altijd zelf al wel een vermoeden zult hebben door het voelen van een hogere temperatuur op het hoofd en lijfje van je baby.
Waarom heeft mijn baby koorts?
Koorts bij je baby ontstaat als het lichaam van je baby zich verzet tegen indringende ziekteverwekkers. Koorts is dus een natuurlijk afweersysteem van je baby om deze indringers weg te werken. Een hogere lichaamstemperatuur werkt namelijk normaal gesproken erg goed bij het laten sterven van de ziekteverwekkende bacteriën. Zodra dit is gebeurt, zal de koorts in de meeste normale gevallen vanzelf verdwijnen bij je baby.
Lees ook:
Alles over de temperatuur van je babyHoe kan je koorts bij je baby meten?
Koorts meten doe je altijd met een normale koortsthermometer. Je krijgt het meest betrouwbare resultaat als je de thermometer ongeveer 1 cm in de anus steekt. Onder de oksel of onder de tong kan je dit ook doen, maar dat is iets minder betrouwbaar, want dat wordt de buiten- in plaats van de binnentemperatuur gemeten.
Wat is één van de symptomen van een zonnesteek bij baby´s en jonge kinderen?
- Je kind heeft koorts
- Je kind is hevig aan het zweten of juist helemaal niet meer
- Je kind heeft onophoudelijk de hik
Veel drinken en uitdroging voorkomen
Het is van groot belang je baby genoeg te laten drinken wanneer hij koorts heeft. Met koorts zal je baby namelijk meer vocht dan normaal verliezen, onder andere door het zweten. Genoeg drinken is dan belangrijk om uitdroging te voorkomen! Met hoge koorts van 39 graden of hoger moet je kindje minimaal 50 ml. extra per dag drinken voor iedere kilo die hij weegt.
Dan is niet altijd makkelijk, want zieke kindjes hebben niet altijd zin om veel te eten of drinken. Probeer dan je kindje vaker kleine beetjes drinken aan te bieden. Met borstvoeding kan je gewoon doorgaan, sterker nog, dit zal je kleine helpen er sneller bovenop te komen.
Houd je baby extra goed in de gaten als hij ook diarree heeft of moet overgeven, want dan wordt de kans op uitdroging nog groter. Dit volgende tekenen bij je baby zijn uitdrogingsverschijnselen:
- Een halve dag niet geplast
- Droge mond
- Diepliggende ogen
- Sufheid en lusteloosheid
- Snelle ademhaling en hartslag
- Koude armen en benen
Wanneer je een huidplooi van je baby op een been of arm oppakt en weer loslaat, en hij blijft ietwat omhoog staan, dan is je kindje ernstig uitgedroogd. Het is dan nodig zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan met je baby.
Wanneer naar de huisarts met een baby met koorts?
Koorts bij je baby is meestal geen reden om naar de huisarts te gaan, mits de koorts na een paar dagen weer overgaat. Heeft je baby koorts met verkoudheid en drinkt en eet verder goed? Dan is het waarschijnlijk dat de koorts vanzelf weer over zal gaan.
Je kunt zelf als ouders echter het beste beoordelen of het nodig is of niet om hulp in te schakelen. Twijfel je, dan is het beter toch even de huisarts te bezoeken.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen:
- Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan
- Je kindje geeft ook over of heeft diarree
- De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden
- Je baby is slap en lusteloos en wilt niet drinken
- Je baby krijgt stuipen of huiduitslag
Koortsstuipen
Enkele kinderen krijgen bij plotselinge hoge koorts een koortsstuip. Dit is erg eng om te zien en het lijkt op een epileptische aanval. Je kind zal een paar minuten tot maximaal 15 minuten niet meer reageren en lijkt bewusteloos te zijn. Een ‘storing’ in de hersenen zorgt hiervoor, en komt voor wanneer de temperatuur van je baby plotseling heel erg stijgt.
Koortsstuipen komen voor bij kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud, bij ongeveer 4% van alle kinderen in Nederland. De grootste kans heeft je baby erop tussen de 12 en 24 maanden. De kans bestaat ook dat een koortsstuip zich na de eerste keer herhaalt.
Een koortsstuip is vreselijk eng om te zien, maar hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn en gaan altijd weer vanzelf over. Het moeilijke is dat je zelf op dat moment niet kunt doen. Zorg er in ieder geval voor dat je baby niet kan stikken terwijl hij een koortsstuip heeft, en dat hij geen strak zittende of verhittende kleding aanheeft. Alleen bij baby’s jonger dan 6 maanden wijst een koortsstuip op een ernstige ziekte.
Koortsstuipen en hersenvliesontsteking
Bij 1 tot 4% van de kinderen met een koortsstuip wordt uiteindelijk een hersenvliesontsteking vastgesteld. Dit is een erg gevaarlijke ziekte voor je kindje die kan leiden tot hersenbeschadiging. Je kunt dit herkennen, naast de koorts en stuipen, aan:
- Een stijve nek. Dit geldt alleen voor oudere kinderen.
- Luierpijn. Doordat de beentjes worden opgetild komt er druk op het hersenvlies, wat pijn doet bij het luier verschonen.
- De fontanel bij jonge kinderen is opgezet.
- Je kindje wordt liever niet aangeraakt.
- Kleine paarsrode vlekjes kunnen verschijnen op de huid.
Heeft je kindje deze klachten, raadpleeg dan gelijk een arts.
Baby aankleden met koorts
Met koorts heeft het lichaam van je baby last van overtollige lichaamswarmte, die er ook uit moet kunnen. Je baby extra warm aankleden wordt dus afgeraden! Trek je kindje dus alleen luchtige kleding aan en leg hem onder een laken in plaats van een dik deken. Voorkom wel dat je kindje te veel afkoelt, wat kan voorkomen wanneer hij ook veel zweet.
Lees ook:
Verschillende temperaturen en de juiste babykledingMedicijnen voor baby met koorts
Vaak gaat koorts bij je baby vanzelf over. Je kunt echter veel medicijnen voor baby’s tegen koorts vinden die je zonder recept in de apotheek kunt kopen. Het beste is echter om altijd eerst een huisarts raad te plegen om een passend en veilig medicijn te kunnen kopen. Kinderen mogen in ieder geval nooit medicijnen of pijnstillers krijgen met acetylsalicylzuur, wat je in bijvoorbeeld aspirine vindt. Dit ingrediënt kan leiden tot coma.
Een antibioticakuur bij een infectie met koorts zal niet helpen. Vaak is namelijk een virus de oorzaak, waartegen antibiotica niet werkt. Meestal zal je kindje toch de koorts overwinnen met zijn eigen, lichaamseigen ziektebestrijders.
Paracetamol voor je baby of kind in geval van koorts wordt niet aangeraden, als je kind alleen koorts heeft en verder geen pijn. Heeft je kind of baby wel pijn, dan kan een paracetamol of zetpil wel helpen.
Wat raden jullie als ouders aan om de koorts van je kindje te laten dalen? We lezen het graag in de reacties!