Waarom vindt je kind de basisschool niet leuk?
De overgang naar de basisschool, met name groep 1, kan voor sommige kinderen een uitdagende ervaring zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom kinderen aangeven dat ze de basisschool niet leuk vinden. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:
- Angst voor het onbekende: Voor veel kinderen is de basisschool een compleet nieuwe omgeving met nieuwe klasgenoten, leraren, regels en routines. Dit kan gevoelens van angst en onzekerheid veroorzaken, waardoor kinderen aangeven dat ze de school niet leuk vinden.
- Scheiding van ouders: Sommige kinderen kunnen moeite hebben met de scheiding van hun ouders wanneer ze naar school gaan. Ze kunnen zich angstig of verdrietig voelen over het verlaten van hun vertrouwde thuisomgeving en het missen van hun ouders, wat hun houding ten opzichte van school kan beïnvloeden.
- Sociale aanpassingsproblemen: Kinderen moeten wennen aan het omgaan met nieuwe klasgenoten en het vormen van nieuwe vriendschappen. Als een kind moeite heeft met sociale aanpassing, kan dit invloed hebben op zijn/haar houding ten opzichte van school.
- Leerproblemen: Soms kunnen kinderen moeite hebben met het volgen van de lessen en het begrijpen van de lesstof, wat kan leiden tot frustratie en een negatieve houding ten opzichte van school.
- Persoonlijke voorkeur: Elk kind is uniek en heeft zijn/haar eigen voorkeuren en interesses. Het kan zijn dat je kind simpelweg niet geïnteresseerd is in de activiteiten en lessen op school, en daardoor aangeeft dat hij de basisschool niet leuk vindt.
Wat kun je doen als je kind aangeeft niet graag naar school te gaan?
Als je kind aangeeft dat hij de basisschool niet leuk vindt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je kind te ondersteunen. Neem ten eerste de tijd om te luisteren naar je kind en zijn gevoelens over school serieus te nemen. Laat je kind weten dat zijn gevoelens belangrijk zijn en dat je bereid bent om te helpen. Geef je kind de ruimte om zijn/haar gevoelens over school te uiten en bied emotionele ondersteuning. Geef je kind het vertrouwen dat zijn/haar gevoelens serieus worden genomen en dat je er bent om te helpen. Ga indien nodig in gesprek met de leerkracht of andere schoolmedewerkers om te achterhalen wat er speelt en hoe de school je kind kan ondersteunen. De school kan mogelijk aanpassingen doen in de klas of extra begeleiding bieden om je kind te helpen zich comfortabeler te voelen op school.
Wat ook kan helpen, is een een positieve routine te ontwikkelen rondom school. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je samen met je kind een vast ochtendritueel hebt, waarbij je rustig de tijd neemt om je kind voor te bereiden op school. Zorg ook voor een ontspannen afterschool-routine waarbij je kind tijd heeft om te ontspannen en te vertellen over zijn schooldag.
Ligt het aan vriendschappen? Help je kind dan om vriendschappen te sluiten en sociaal contact aan te moedigen. Je kind wil misschien graag meer sociaal contact, maar is daar te verlegen voor. Nodig bijvoorbeeld in overleg met andere ouders klasgenootjes uit om na schooltijd te spelen, zodat je kind zich meer verbonden voelt met zijn klasgenoten. Als je denkt dat je kind moeite heeft met het volgen van de lessen of het begrijpen van de lesstof, overleg dan met de school over mogelijke extra ondersteuning, zoals bijles of remedial teaching.
In welke gevallen kun je overwegen voor een andere basisschool te kiezen?
In sommige gevallen kan het nodig zijn om te overwegen om voor een andere basisschool te kiezen als je kind aangeeft niet graag naar school te gaan. Bijvoorbeeld als je kind al geruime tijd aangeeft dat hij de basisschool niet leuk vindt en de problemen aanhouden ondanks verschillende inspanningen om te helpen. Of als je kind ernstige sociale problemen heeft op school, zoals pesten of buitengesloten worden, kan een andere basisschool een betere optie zijn om je kind een veiligere en positievere leeromgeving te bieden.
Specifieke leerproblemen die je kind heeft die niet adequaat kunnen worden aangepakt op de huidige school, kan het overwegen van een andere basisschool met meer gespecialiseerde ondersteuning ook een goede keuze maken.
Lees ook:
Montessori onderwijs