Blauwe ogen bij geboorte
De oogkleur van een baby is afhankelijk van de hoeveelheid pigment in de cellen van de iris. Bij een pasgeboren baby is er nog niet veel pigment aanwezig. De ogen zijn daarom vaak eerst blauw van kleur. Na verloop van tijd gaan de cellen in de iris melanine produceren, waardoor de ogen donkerder worden. Lichte ogen kunnen nog donkerder worden, maar andersom werkt dat niet zo. Bij bruine ogen is er namelijk veel pigment aanwezig in de cellen. Hoe meer pigment er aanwezig is, hoe donkerder de kleur van de ogen zal zijn.
Als er weinig pigment in de cellen aanwezig is, zullen de ogen een blauwe kleur behouden of krijgt je baby grijze ogen. Bij groene ogen zit dit net iets anders in elkaar: de hoeveelheid pigment zit hierbij tussen bruin en blauw in. Vooral witte baby’s worden geboren met blauwe ogen. Blauwe ogen komen bij een getinte huid meestal niet voor, omdat er al veel pigment aanwezig is in de cellen. Baby’s met een Aziatische of Afrikaanse afkomst worden dan ook vaak geboren met lichtgrijze of -bruine ogen, die na verloop van tijd donkerder worden.
Lees ook:
Wat ziet jouw pasgeboren baby?Kleur ogen baby genetisch bepaald
Om te begrijpen waar de oogkleur van een baby van afhankelijk is, gaan we iets dieper in op de erfelijke bepaling. Iedere ouder draagt een bepaald gen van een oogkleur bij zich. Dit bepaalt de oogkleur van jouw kindje. Sommige genen zijn dominanter dan de ander. Zo is de kans dat een kindje geboren wordt met blauwe ogen heel erg klein als zijn ouders allebei bruine ogen hebben. Dit is ook het geval als één van de ouders een oogkleur heeft die domineert. Heb jij blauwe ogen maar heeft je partner bruine ogen? Dan zal je kindje hoogstwaarschijnlijk ook bruine ogen krijgen, omdat het gen voor bruine ogen dominanter is dan het gen voor blauwe ogen.
Lees ook:
Haargroei van baby's: wat kan je verwachten?Blauwe ogen
De kans dat een baby blauwe ogen krijgt, is wel heel groot als zijn ouders allebei blauwe ogen hebben. De blauwe kleur komt alleen naar voren als er geen dominant gen aanwezig is. Ten opzichte van blauwe ogen zijn de genen voor zowel bruine als groene ogen dominant. Zijn de genen voor deze kleuren niet aanwezig? Dan krijgt je kindje blauwe ogen.
Ouders met verschillende genen voor oogkleuren
Als bij de ene ouder alleen het gen voor bruine ogen aanwezig is en bij de ander alleen het gen voor groene ogen, is de kans om het even dat de baby één van deze kleuren krijgt. Dit is anders als er per ouder meerdere kleuren meespelen. Het kan namelijk zo zijn dat je niet alleen het gen voor bruine ogen meedraagt, maar ook voor blauwe ogen. Als je kindje vervolgens blauwe ogen krijgt en de kleur niet donkerder wordt, heeft hij van jullie allebei het gen voor blauwe ogen gekregen. De kans hierop is 25%. Als slechts één van jullie het gen voor blauwe ogen heeft, is de kans dat de baby blauwe ogen krijgt nog maar 1%.
Lees ook:
6 dingen die beïnvloeden hoe je baby eruit zal zienWat wordt de definitieve kleur ogen van je baby?
Het blijft gissen welke uiterlijke kenmerken je baby krijgt. Op basis van de kleuren van jullie ogen en met de dominante genen in het achterhoofd, kun je een voorzichtige inschatting doen welke oogkleur jouw kindje krijgt. In de tabel hieronder kun je lezen wat je zou kunnen verwachten. Als jouw baby na zes maanden hazel ogen heeft, is het vrij zeker welke kleur ogen hij zal behouden. De kleur kan de komende zes jaar nog wel donkerder worden. Welke oogkleur je kindje straks dus écht heeft, is pas definitief na zijn zesde jaar.
Lees ook:
Zó veel duurder is het opvoeden van een meisje vergeleken met een jongen!