Wat houdt het in om een kinderwens te hebben, en welke stappen moet je ondernemen om zwanger te raken? Wanneer het om een kinderwens gaat is er veel om over na te denken. Hier vind je alles op het gebied van een kinderwens: van vruchtbare dagen tot de zwangerschapstest en van oorzaken van een uitblijvende zwangerschap tot vruchtbaarheidsbehandelingen.
Wanneer je een baby ziet krijg je spontaan klapperende eierstokken. Kortom: je hebt een kinderwens. Dat je zwanger wilt worden is duidelijk, maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden en hoe kan je de kans op een zwangerschap vergroten?
Hier moet je rekening mee houden wanneer je een kinderwens hebt
Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je graag zwanger wilt worden. Ben je 35-plus? Slik je medicijnen? Rook je? Allemaal factoren die invloed hebben op de zwangerschap en erg belangrijk om over na te denken wanneer je een kinderwens hebt.
Zwanger worden en leeftijd
Naarmate je ouder wordt, daalt de kans op bevruchting. Ben je tussen 20 en 30 jaar dan is dat 20-25%. Vanaf je 35e halveert dit percentage en neemt de kans op afwijkende vorming van eicellen toe. Bovendien heb je een verhoogd risico op complicaties of een baby met aandoeningen. Een zwangerschap op latere leeftijd kan probleemloos verlopen, toch is het verstandig dat je hierover praat met een huisarts of verloskundige.
Lees ook:
35 plus en zwanger wordenMedicijnen en zwangerschap
Slik je momenteel medicijnen? Dan kan dit invloed hebben op jouw vruchtbaarheid. De vruchtbaarheid verminderen en de medicijnen kunnen schadelijk zijn voor de foetus. Overleg daarom met jouw arts wat verstandig is en stop niet op eigen houtje. Zelfs medicatie zonder recept kan schadelijk zijn. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter. Ook een (chronische) ziekte of erfelijke aandoening kan een zwangerschap bemoeilijken of risicovol zijn voor jouw ongeboren kind. Bovendien kan de zwangerschap een negatief effect hebben op jouw ziekte. Bespreek jouw kinderwens daarom met een deskundige zodat je weet waar je aan toe bent.
Alcohol, drugs of roken tijdens zwangerschap
Alcohol, tabak en drugs kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van jouw baby. Ook kan het gebruik ervan zwanger worden bemoeilijken. Stop daarom tijdig met deze gewoonte, want elk glas wijn of sigaret is er een teveel. Dit geldt ook voor drugs. Wil je dit niet alleen doen? Een zorgverlener kan je hierbij helpen. Benieuwd wat de gevolgen zijn van alcohol & drugs tijdens en na de zwangerschap?
Lees ook:
Het effect van roken, alcohol en drugs tijdens je zwangerschapZwanger en werk
Wanneer je een kinderwens hebt is het goed om stil te staan bij je beroep. Welke invloed kan het beroep hebben op je zwangerschap? Werk je bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen, stralingen of moet je zwaar tillen? Dan kan dit een slechte invloed hebben op jezelf en jouw baby. Bespreek dit op tijd met je leidinggevende zodat je deze situaties zoveel mogelijk kan vermijden of tijdelijk in een andere functie ingezet kan worden.
Zwanger worden? Wees goed voorbereid
Wanneer je een kinderwens hebt en zwanger wilt worden is het verstandig om goed na te denken over wat de komst van een baby gaat betekenen. Het is een mooie stap, maar ook een stap die jouw leven voorgoed verandert. Wees je bewust van wat er allemaal bij komt kijken, wanneer je voor een kind moet gaan zorgen. Kan het financieel? Kun je de zorg voor een kind aan? Allerlei vragen om even bij stil te staan en te bespreken met je partner. Je kunt je ook laten voorlichten door middel van boeken en informatieavonden van verloskundigen bij jou in de buurt. Het is niet voor niets: goede voorbereiding is het halve werk. Daarnaast geeft het je zoveel meer rust wanneer je besluit om je kinderwens uit te laten komen.
Lees ook:
Zwangerschapschecklist