Kind laten helpen in huishouden
Je kunt je kind natuurlijk niet met alle taken in het huishouden laten helpen, maar er zijn genoeg kleine taakjes waar je kind wel aan mee kan doen. Voor je kind is dit helemaal het einde: het krijgt een gevoel van verantwoordelijkheid en mag lekker meedoen met jou. Bovendien is het erg goed voor de ontwikkeling van je kind!
Je kunt er al best vroeg, spelenderwijs mee beginnen. Eigenlijk al zodra je kind begint met kruipen en jou opzoekt als je een klusje aan het doen bent. Bijvoorbeeld door hem dan een schoon schoonmaakdoekje te geven om mee te ‘poetsen’. Als je kind al jong verantwoordelijkheid in huis krijgt profiteren jullie daar later allebei van.
Lees ook:
Waarom kliederen goed is voor de ontwikkeling van je kindjeOntwikkeling door taakjes
Kinderen vanaf 18 maanden mogen volgens opvoedkundigen al aardig de handen uit de mouw steken in het huishouden. Je mag ze dan al echt oplossingsgericht aan het werk laten gaan, met als doel iets echt wat schoner te krijgen. Zo wordt hun probleemoplossend vermogen gestimuleerd en ze vinden het hartstikke leuk!
Je kind vindt klusjes doen zo leuk omdat hij zo het gevoel heeft echt een steentje bij te dragen. Hoe gek het ook klinkt, een kind vindt het geweldig verantwoordelijkheden te hebben. Daarnaast leren kinderen de consequenties als iets niet gedaan wordt.
Lees ook:
Wat het echt betekent als je kindje vervelend doetHet kan ook zijn dat je kind het iets minder leuk vindt om huishoudelijke klusjes te doen, maar dat jij hem toch wilt laten meehelpen door de voordelen die eraan zitten. Pak het dan aan zonder te veel te pushen. En als je wilt dat je kind meehelpt met het opruimen van het speelgoed, geef dan aan dat jullie in 10 minuten gaan opruimen. Na 5 minuten kondig je het dan nog een keer aan. Tegen de tijd dat jullie gaan opruimen, is je kind aan het idee gewend.
Klusjes voor je kind per leeftijd
Per leeftijdscategorie zijn dit geschikte klusjes voor je kind:
8 maanden tot 18 maanden: Baby’s en kleine dreumessen zullen je nog niet echt helpen in het huishouden, maar ze kunnen al wel veel interesse tonen in wat jij allemaal doet aan klusjes. Ze kunnen zelfs wat onrustig worden omdat ze zó graag mee willen doen. Vooral als je kind al kan kruipen kan het je opzoeken als je bezig bent. Dan kun je dit doen:
- Geef je kind een schoon schoonmaakdoekje als je de keuken aan het poetsen bent. Dan kan hij dat een beetje over de vloer of het kastje bewegen.
- Aan het klussen? Geef je kind een speelgoed gereedschapsbox met grote, veilige voorwerpen
- Samen kleding in de wasmachine doen
- Blaadjes oprapen in de tuin
Lees ook:
5x signalen dat je kind wellicht stress ervaart18 maanden tot 3 jaar: Kinderen in deze leeftijdscategorie kijken erg op tegen grotere kinderen. Maar ze kunnen ook erg opkijken tegen jou, vooral als je ‘volwassen’ dingen doet. Hier kan je kind je mee helpen:
- Speelgoed opruimen
- Kleding in de wasmachine doen
- Tafel dekken
- Handdoeken vouwen
- De was op kleur sorteren
- Afstoffen met een schoon doekje
- Helpen met simpele maaltijden, bijvoorbeeld het strooien van hagelslag op een boterham of het roeren van pannenkoekenmix
- Met de kruimeldief meehelpen
Lees ook:
Baby op komst met een peuter? Deze tips zullen helpenSuccesvoller als volwassene
Kinderen die helpen in het huishouden zouden volgens onderzoek succesvoller worden als volwassene. Daar schreef Julie Lythcott-Haims een boek over: ‘How to Raise an Adult’. Uit de Harvard Grant Study waarop zij zich baseert, blijkt dat kinderen die helpen in het huishouden laten succesvoller zijn als volwassenen, vergeleken met kinderen die dat niet doen.
Dat zou komen door de vaardigheden die kinderen ontwikkelen bij het uitvoeren van taakjes. De belangrijkste hiervan is het leren omgaan met verantwoordelijkheden: leren dat dingen niet vanzelf gaan en je moeite moet doen voor bepaalde dingen. Dat is een les die hun hele leven van pas zal komen. Hoe eerder ze daarmee beginnen, hoe beter, volgens het onderzoek. Het zou ervoor zorgen dat ze later harder werken om hun doel te bereiken.
Lees ook:
Mijn kind heeft een denkbeeldig vriendje, is hij eenzaam?Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot opvoeden.