1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Jouw buik na de bevalling: wat kan je verwachten?

    Gepubliceerd op: 7-2-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-2-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Laten we eerlijk zijn: die buik na de bevalling is voor veel vrouwen toch wel een dingetje. Natuurlijk ben je ongelooflijk gelukkig om de komst van je baby en trots op je lichaam voor het creëren van dit kleine wondertje! Maar het zou toch wel o zo fijn als die buik weer zou kunnen worden als voor de zwangerschap! Is dat wel zo realistisch? Wat zijn veelvoorkomende klachten van vrouwen met hun buik na de zwangerschap?

    Veranderingen van je buik na de bevalling

    Tijdens de zwangerschap kan dat buikje maar niet snel genoeg zichtbaar worden, maar veel vrouwen kunnen niet wachten voordat het overtollige vet en vel weer weg is na de bevalling (natuurlijk zijn er vrouwen die zich hier helemaal niet druk om maken).

    Of dat ook echt snel zal gebeuren, verschilt erg per vrouw. Bij sommige vrouwen gebeurt het natuurlijk (bless them) dat hun buikje verdwijnt, maar bij andere vrouwen moet er toch wat meer moeite worden gedaan om weer een buikje als voor de zwangerschap te krijgen. Dat is deels genetisch bepaald, maar heeft ook te maken met jouw conditie voor en tijdens de zwangerschap, en hoe sterk je buikspieren waren. Hoe sterker je buikspieren voor de zwangerschap, hoe minder kans over het algemeen op een hangende buik na de zwangerschap.

    Hoe het dan ook met jouw buik gesteld is na de bevalling, onthoud dat je voor altijd trots op je lichaam mag zijn voor het maken van jouw baby, en dat je imperfecte buik er ook mag zijn! Als er uiteindelijk niks aan veranderd kan worden, is het toch belangrijk altijd die waardering en liefde aan je lichaam te geven. Want een kind op de wereld zetten is hele grote en bijzonder mooie prestatie, en dat je buik nu zo is hoort er nu gewoon bij.

    Problemen van vrouwen met hun buik na de bevalling

    Striae (striemen)

    Tijdens de zwangerschap kunnen er onderhuidse littekens ontstaan door de snelle groei van buik. Omdat je huid ook in zo’n snel tempo groeit en snel uitrekt, kan er striae ontstaan op je buik, maar ook op je billen, benen en borsten. Deze strepen zullen waarschijnlijk nooit meer helemaal verdwijnen, maar ze worden wel een stuk lichter van kleur. Er zijn tegenwoordig natuurlijk veel middeltjes en behandelingen op de markt die je zou kunnen proberen om de striae minder te maken, maar het beste is om deze zwangerschapsstriemen gewoon te omarmen en ermee te leven, omdat ze altijd wel zichtbaar zullen blijven.

    Linea Nigra

    Veel zwangere vrouwen krijgen een zwarte lijn (zwangerschapsstreep) die van je navel tot aan je schaamstreek loopt. Dit heet de Linea Nigra. Deze verdwijnt wel weer na de bevalling! Maar even geduld, want dat kan even duren. Bij de meeste vrouwen is de streep na een jaar wel verdwenen. Vaak is de zwangerschapsstreep wat langer zichtbaar als je borstvoeding geeft.

    ’’Flubberbuik’’ na de bevalling

    Het is geen uitzondering als je na de bevalling nog overtollig vet aan je buik hebt zitten, wat je misschien zelf ‘’flubber’’ noemt. Hoeveel last je hiervan hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Bij een meerlingzwangerschap heb je wat meer buik na de bevalling, maar ook als je voor de bevalling niet zo’n sterke buikspieren had, heb je meer kans op een hangend buikje na de zwangerschap. Ook met een grote baby heb je hier meer kans op. Genetica speelt hierbij ook een rol.

    De extra kilo’s die aan je buikje blijven zitten na de bevalling gaan bij sommige vrouwen op natuurlijke, magische wijze weer weg, maar veel vrouwen moeten hiervoor weer gaan trainen. Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat je buikje eerder weer in vorm komt. Hierdoor zal je baarmoeder namelijk sneller weer samentrekken waardoor de boel op en in je buik sneller weer op zijn plek komt.

    Het is belangrijk om te onthouden dat ieder vrouw op haar eigen manier ontzwangert en herstelt, wat ook geldt voor het postpartum buikje. Soms kun je trainen wat je wilt, maar is je huid simpelweg haar vermogen verloren om de elasticiteit van voor de zwangerschap terug te krijgen. Dan kan het zijn dat je buikje niet meer hetzelfde zal worden.

    Diastasis recti (diastase)

    Het kan zijn dat ondanks het trainen je buikje maar niet de oude wordt. Dan kan er sprake zijn van diastasis recti diastase, waardoor het maanden, soms jaren na je bevalling nog kan lijken alsof je zwanger bent. Dit houdt in dat het weefsel dat de spieren aan de beide kanten van je buik met elkaar verbindt, dunner en zwakker is geworden tijdens de zwangerschap. Je buikspieren houden alles niet meer goed op hun plek als voor de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen die in het derde trimester een diastase kregen, is dat binnen een jaar na de bevalling weer hersteld. Maar bij sommigen zal een diastase nooit volledig verdwijnen.

    Hou van je buikje!

    Laat je niet te veel misleiden door foto’s van vrouwen die binnen enkele weken na de bevalling weer een strakke buik hebben, want dat zijn meestal de uitzonderingen. Hoe jouw buik er dan ook aan toe is na de bevalling, het feit dat het komt door het maken van jouw kindje, is voor altijd een reden om trots op je lichaam te zijn en van je buik te houden.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    Hoe was jouw buik eraan toe na de bevalling? Maak je je hier druk om, of maakt het je allemaal niet zo veel uit?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard