Je baby in bad doen in stappen
Hier volgt een handig stappenplan zodat het badderen van je baby wel erg gemakkelijk wordt!
Kies het juiste moment uit
Een juist moment is niet zo zeer wanneer het jou goed uitkomt. Het is vooral belangrijk dat je merkt dat je baby niet te moe is zodat het een genot momentje voor hem kan worden. Doe je baby liever niet in badje met een lege maag , maar ook niet met een volle maag, want dan kan hij gaan spugen. Tussen twee voedingen in.
Laat de kamer op temperatuur komen
Een warm badje kan snel afkoelen als de kamer koud is. Laat daarom de kamer op temperatuur komen wanneer je baby in bad doet. Een temperatuur van 24 graden is daarbij ideaal. Sluit natuurlijk ook de deuren en ramen.
Leg alle spullen voor na het badje klaar
Alle kleertjes die je baby na het badje aan zal doen, kan je beter alvast een beetje opwarmen zodat je baby’s lichaamstemperatuur niet gelijk daalt wanneer het badderen is afgelopen. Je kunt dit doen over de verwarming, of door de kleertjes om een warme kruik heen te wikkelen.
Daarnaast heb je spullen als een aankleedkussen, een hydrofiele doek, schone luier, billendoekjes, een lekkere babyolie, billencreme en een badcape ook nodig voor na het badderen.
Het badje klaarmaken
Het is nu tijd om het babybadje vol te laten lopen. Je kunt dit doen in een babybadje of een speciale emmer (een tummy tub). Spoel het badje altijd eerst goed schoon met warm water en zeepvrije wasgel zodat er geen bacteriën overblijven.
Het badje moet rond de 37 graden zijn wanneer je je baby erin legt. Maar het is handig dat het water een halve graad warmer is wanneer je je baby uitkleedt, zodat het precies op temperatuur is wanneer het baddertijd is. Je kunt de temperatuur checken met een badthermometer. Ook kun je de punt van je elleboog gebruiken: als de temperatuur hetzelfde voelt als het water, dan is de temperatuur prima.
Je baby uitkleden
Je baby uitkleden kun je het beste op het aankleedkussen doen. Veeg van tevoren de billetjes schoon met doekjes, vooral als je baby net heeft gepoept.
En in bad!
Je baby kan nu in bad. Let er hierbij op dat je ten alle tijden het nekje ondersteunt. Met je wijsvinger en linkerduim kun je de linkerarm van je baby vasthouden, en met je rechterhand til je zijn billetjes op. Was met je handen, of met een zacht washandje het hele lijfje. Vergeet daarbij niet de huidplooitjes, de knieholtes, billetjes, schaamstreek, oksel, navel, achter de oren en tussen de vingers.
Wil je je baby met zeep wassen, doe dit dan enkel met een product dat geschikt en gemaakt is voor baby’s. In de eerste paar maanden is het nog niet nodig om je baby met zeep te wassen. 5 tot 10 minuten in bad is meer dan genoeg voor je baby.
Je baby afdrogen
Afdrogen is niet iets waar de gemiddelde baby een groot fan van is. Zo vanuit een lekker warm badje de koude lucht in is niet fijn voor je baby. Leg je baby dus zo snel mogelijk op het aankleedkussen, gauw afdrogen en aankleden en dan snel weer warm worden. Doe bij pasgeboren baby’s ook vooral direct een mutsje op. Let bij het afdrogen goed op het drogen van de huidplooitjes. Als je dit niet goed doet, kunnen smetplekjes ontstaan die kunnen irriteren. Drogen kun je beter deppend doen bij een pasgeboren baby, in plaats van wrijven zoals je bij jezelf zou doen.
Is het niet zo koud? Dan kun je je baby voor het aankleden even ontbloot bij jou op de borst laten liggen met handdoeken over hem heen. Dan hebben jullie meteen even een momentje huid-op-huid contact.
Veiligheid eerst
Je kindje in bad doen belooft erg leuk te worden, maar het is ook belangrijk dat het allemaal veilig verloopt. Laat daarom nooit je kindje alleen wanneer hij baddert, zelfs niet een paar seconden. Baby’s (en oudere kindjes) hebben namelijk niet veel tijd nodig om te verdrinken. Moet je je dus plots op iets anders focussen, neem je baby dan gewoon mee in een handdoek.
Wanneer je baby badderen?
Op je baby’s geboortedag is het nog niet nodig hem in badje te doen. Het beschermlaagje op zijn huid, genaamd vernix caseosa) is dan namelijk nog aanwezig dat zijn huid nog volop beschermt. Deze was je er dus niet af. Je kunt je baby gerust in bad doen vanaf de tweede of derde dag na de geboorte, je kraamverzorgster zal je hierbij helpen.
Hoe vaak in bad?
Je baby hoeft lang niet iedere dag in bad te gaan. Vooral pasgeboren baby’s worden niet snel vies. Te vaak badderen kan ervoor dat de huid uitdroogt. Om dit te voorkomen kan je tevens altijd een badolie, babyolie of babycrème kopen. Naarmate je kindje ouder wordt, kun je hem zo om de dag in badje doen, of dagelijks. Naarmate je kindje gaat tijgeren en kruipen en met steeds meer vuil in contact komt, is het wel nodig om hem iedere dag te wassen.