Is vliegen voor iedere zwangere vrouw veilig?
Als je een zwangerschap ervaart zonder complicaties, dan is vliegen over het algemeen veilig. Voor zowel moeder als baby kan het dan geen kwaad. Is er sprake van bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, bloedarmoede of zwangerschapsdiabetes? Dan is het een ander verhaal en zullen er in samenspraak met je verloskundige voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden of zal je het advies krijgen niet te gaan vliegen. Is er geen sprake van complicaties, dan kunnen vrouwen over het algemeen tot 36 weken veilig vliegen. Na 36 weken zal je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen geweigerd worden op de vlucht.
Omstandigheden in het vliegtuig met een zwangerschap
Alhoewel je in het vliegtuig te maken hebt met veranderingen in de luchtdruk en de afname of toename in luchtvochtigheid, is er normaal gesproken niks om je zorgen over te maken. Vliegen kan voor zwangere vrouwen zonder complicaties niet zorgen voor een miskraam, te vroeg geboren baby’s of vliezen die plots breken.
Vliegen met gezondheidscomplicaties
Vliegen met een medische aandoening of ernstig gezondheidsprobleem tijdens de zwangerschap kan wel complicaties met zich meebrengen. Ernstige bloedarmoede, sikkelcelziekte, een longafwijking, hartafwijking of een recente ernstige vaginale bloeding kunnen ervoor zorgen dat je het advies krijgt niet te gaan vliegen tijdens je zwangerschap. Dit advies zal je krijgen van je verloskundige of arts.
Complicaties tijdens de zwangerschap of niet, het is sowieso altijd een goed idee om je vliegplannen met je verloskundige te bespreken om advies te krijgen of dit met jouw gezondheid een goed idee is.
Beste tijd om te vliegen tijdens de zwangerschap
De meeste vrouwen vinden het lastig om tijdens het eerste trimester (tot 14 weken) te vliegen, omdat er dan vaak nog sprake is van ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en andere lichamelijke veranderingen. Op een lange vlucht zit je dan niet te wachten! Ook heb je tijdens het eerste trimester de meeste kans op een miskraam, wat sommige vrouwen een beetje afschrikt. Echter zal een vlucht de kans op een miskraam niet vergroten.
Meestal wordt het tweede trimester gezien als de ideale periode om lekker op vakantie te gaan of een verre reis te maken voordat de kleine komt. In het tweede trimester zijn de ergste zwangerschapskwaaltjes meestal weer voorbij en voelen de meeste vrouwen zich fit genoeg om het vliegtuig in te stappen. Ook heb je in het tweede trimester nog niet zo’n ontzettend grote buik die in de weg zit!
Voor een zwangerschap zonder complicaties van één baby kun en mag je veilig vliegen tot 36 weken, voor een tweeling is dit tot 32 weken.
Doktersverklaring om te vliegen
Na de 28 weken zwangerschap kunnen vliegtuigmaatschappijen vragen om een doktersverklaring omtrent je zwangerschap. Hierin moet de uitgerekende datum worden vermeld en moet er worden bevestigd dat er geen sprake is van complicaties en dat je in goede gezondheid bent om te vliegen.
Tips om gezonder en comfortabeler te vliegen tijdens de zwangerschap
Vliegen tijdens de zwangerschap is dus over het algemeen veilig, maar dat wilt niet zeggen dat het comfortabel is. Met rugpijn, misselijkheid en vermoeidheid kan het erg oncomfortabel worden. Hier volgen wat tips om het je wat gemakkelijker te maken!
- Drink veel water en neem je favoriete snacks mee voor wanneer de zwangerschapscravings komen kijken en het vliegtuigeten écht niet te eten is.
- Sta regelmatig op en loop door het gangpad. Rusteloze benen is een veelvoorkomende zwangerschapskwaaltje en is het laatste waar je last van wilt krijgen tijdens een lange vlucht. Een stoel aan het gangpad kiezen is dus een goed idee!
- Gebruik kompressen of steunkousen om zwelling in je benen te voorkomen en de bloedcirculatie te bevorderen.
- Trek losse kleding aan om extra comfortabel de vlucht door te komen. Een losse (jogging)broek is een must om je niet ingesloten en afgekneld te voelen in een al kleine ruimte!
- Neem de resultaten en gezondheidsadviezen mee van je verloskundige afspraken, mocht je dit moeten laten zien als je medische hulp nodig hebt in het buitenland.
- Vermijd bestemmingen waar het Zika virus te vinden is, zoals de Malediven, de Caribe en Zuid-Amerika. Dit geldt ook voor malaria bestemmingen.