Wat is Intuitive Eating?
Intuïtief eten is een eetfilosofie die erop gericht is om op een gezonde manier met voeding om te gaan. In plaats van eten wat je moet eten op vaste tijdstippen, gaat het bij intuitive eating om het luisteren naar de signalen van je lichaam. Dit betekent dat je eet wanneer je honger hebt, stopt wanneer je verzadigd bent en kiest voor voeding die je lichaam nodig heeft en waar je zin in hebt. Het gaat hierbij om een balans tussen gezonde voeding en genieten van eten.
Wanneer kan intuïtief eten goed zijn voor je kind?
Intuïtief eten kan voor sommige kinderen erg nuttig zijn. Zo kan het helpen bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en kan het bijdragen aan een positief zelfbeeld. Intuïtief eten leert kinderen naar hun lichaam te luisteren en te eten wanneer ze honger hebben en te stoppen wanneer ze vol zitten. Dit kan bijdragen aan een gezond gewicht en voorkomen dat kinderen zich overeten en obesitas ontwikkelen. Ook kan intuïtief eten kinderen helpen bij het herkennen van emotioneel eten en hoe ze daar beter mee om kunnen gaan.
Intuïtief eten kan voordelen hebben voor kinderen die moeite hebben met hun gewicht, een verstoorde relatie met voeding hebben of gevoelig zijn voor eetstoornissen. Door kinderen te leren om te luisteren naar hun lichaam, leren ze om hun eigen honger- en verzadigingssignalen te herkennen. Hierdoor kunnen ze beter inschatten wanneer ze genoeg hebben gegeten en krijgen ze meer vertrouwen in hun eigen lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot een gezonder eetpatroon en een positievere relatie met voeding.
Lees ook:
Welk brood is goed voor je kindje?Op welke leeftijd kun je je kind aan intuitive eating laten doen?
Het is aan te raden om te beginnen met intuïtief eten wanneer je kind zelf kan aangeven wanneer het hongerig is en wanneer het vol zit. Dit kan vanaf ongeveer twee jaar zijn, maar het is vooral belangrijk dat het kind er zelf aan toe is. Het is ook goed om hierbij hulp te krijgen van een diëtist of voedingsdeskundige, om ervoor te zorgen dat je kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en om eventuele problemen met voeding te voorkomen.
Voor jonge kinderen is het bijvoorbeeld nog lastig om hun eigen honger- en verzadigingssignalen te herkennen, dus hierbij is begeleiding van een volwassene nodig. Overleg daarom het liefst met een deskundige voordat je je kind aan intuïtief eten laat doen.
Gaat je kind beter en gezonder eten door intuitive eating?
Er is onderzoek gedaan naar de effecten van intuïtief eten bij kinderen en de resultaten zijn positief. Kinderen die intuïtief eten, hebben een beter lichaamsbeeld en minder kans op obesitas. Door intuïtief te eten, leren kinderen hun honger- en verzadigingsgevoelens beter te herkennen, waardoor ze beter in staat zijn om de juiste hoeveelheid voedsel te consumeren. Ook leren kinderen om te luisteren naar hun lichaam en om hun voedselkeuzes te baseren op wat hun lichaam nodig heeft, in plaats van wat hun geest denkt dat ze zouden moeten eten. Het kan dus zeker bijdragen aan een gezonder eetpatroon en een positieve relatie met voedsel voor je kind.
Nadelen van deze vorm van eten
Hoewel intuïtief eten veel voordelen kan hebben, zijn er ook nadelen aan verbonden. Sommige kinderen hebben moeite om de signalen van hun lichaam te begrijpen en kunnen daardoor onvoldoende voeding binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk om bij te houden wat je kind eet en of het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, en zo nodig extra of gezondere voeding aan te bieden. Ook kan intuïtief eten voor sommige kinderen een trigger zijn voor eetstoornissen of problemen met overeten. Het is daarom belangrijk om hier alert op te zijn en bij twijfel altijd professionele hulp in te schakelen.
Tips voor intuitive eating voor je kind
- Moedig je kind aan om naar zijn of haar lichaam te luisteren en te eten wanneer hij of zij honger heeft.
- Laat je kind kennismaken met verschillende soorten voedsel en leer hem of haar om de smaak en textuur van voedsel te waarderen.
- Vermijd het gebruik van eten als beloning of straf en moedig in plaats daarvan een gezonde relatie met voedsel aan.
- Leer je kind dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan hoe hij of zij zich voelt na het eten, zodat hij of zij kan leren welke voedingsmiddelen het beste werken voor zijn of haar lichaam.
- Laat je kind zelf bepalen wanneer hij of zij genoeg heeft gegeten, zonder druk uit te oefenen om het bord leeg te eten.
- Zorg voor een omgeving waarin verschillende soorten voedsel beschikbaar zijn, zodat je kind kan kiezen wat hij of zij wil eten en kan experimenteren met verschillende smaken en texturen.
Lees ook:
Waarom kliederen goed is voor de ontwikkeling van je baby