Wat is een innestelingsbloeding?
Een innestelingsbloeding is één van de eerste symptomen van een zwangerschap. Wanneer de bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies, kan een kortdurende bloeding ontstaan. Dit komt doordat er tijdens het innestelen een adertje kan worden geraakt. Het duurt vanaf de bevruchting vaak 5-12 dagen voordat de eicel zich gaat innestelen. Zodra de bevruchte eicel is ingenesteld, wordt het zwangerschapshormoon HCG aangemaakt wat voor een positieve zwangerschapstest zorgt. Een innestelingsbloeding hoeft niet plaats te vinden om zwanger te worden, slechts 20% van de zwangere vrouwen ervaart een innestelingsbloeding.
Lees ook:
LH-piek en zwanger wordenInnesteling of menstruatie?
Vaginaal bloedverlies kan naast een innesteling, ook betekenen dat je menstrueert. Het is daarbij belangrijk om je cyclus goed in beeld te hebben. Vindt de bloeding zo’n 5-12 dagen na je ovulatie plaats? Dan is de kans groot dat het om een innestelingsbloeding gaat. Om erachter te komen wanneer je ovulatie is kun je ovulatietesten doen of alternatieve methodes zoals de Billingsmethode of basale lichaamstemperatuur met deze ovulatiethermometer. Verder kunnen de volgende factoren een antwoord geven op de vraag: innesteling of menstruatie?
- Je menstruatie begint vaak >14 dagen na je ovulatie.
- Een innestelingsbloeding is vaak van korte duur en minder hevig dan een menstruatie.
- In de meeste gevallen is de kleur van een innestelingsbloeding roze of bruin. In enkele gevallen kan het helderrood zijn.
- Een innestelingsbloeding kan gepaard gaan met een bloedneus.
- Waar een menstruatie vaak juist intenser wordt, is dit bij een innestelingsbloeding niet zo.
- Een menstruatie brengt vaak klachten met zich mee zoals buik- en rugkrampen en een opgeblazen gevoel. Deze klachten worden bij een innestelingsbloeding in zeer kleine mate ervaren.
- Wanneer het zwangerschapshormoon HCG vrijkomt na het innestelen, kun je last krijgen van andere zwangerschapssymptomen zoals stemmingswisselingen en misselijkheid.
Lees ook:
Buitenbaarmoederlijke zwangerschapAndere oorzaken van bloeding
Naast je menstruatie kan tussentijds bloedverlies ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een eisprong, doorbraakbloeding, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam. Heb je last van aanhoudende bloedingen, weet je niet waar het vandaan komt en baart het je zorgen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.