1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Incontinentie na de bevalling

    Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Na de bevalling staan veel vrouwen voor een nieuwe uitdaging: het herstellen van de bekkenbodemspieren. Helaas kan het voorkomen dat je na de bevalling last krijgt van incontinentieklachten, zoals het verliezen van urine bij lachen, hoesten of niezen. Dit ongewild urineverlies is niet fijn een veel vrouwen schamen zich als ze plots urine verliezen, iets wat verschillende oorzaken kan hebben. Gelukkige kun je een aantal dingen doen om klachten te verminderen, bijvoorbeeld met verschillende bekkenbodem oefeningen.

    Ongewild urineverlies na de bevalling

    Incontinentie na de bevalling is een veelvoorkomend probleem. Het kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een verzwakte bekkenbodem, beschadigde zenuwen of een hormonale disbalans. Ook een zware bevalling kan bijdragen aan incontinentieklachten. Je kunt met verschillende soorten incontinentie te maken krijgen, zoals stressincontinentie, inspanningscontinentie of urge-incontinentie. Uit onderzoek blijkt dat 19 procent van de vrouwen maximaal een jaar nadat ze zijn bevallen nog steeds urine verliezen. Bij vrouwen die een totaalruptuur hebt gehad tijdens de bevalling, liggen die cijfers nog hoger. De kans op uitscheuren of een totaalruptuur is bij een eerste bevalling groter, omdat het weefsel dan minder makkelijk rekt dan bij een volgende bevalling.

    Waarom incontinent na de bevalling?

    Incontinentie na de bevalling kan ontstaan doordat de bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Dit kan komen door de hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap plaatsvinden, maar ook door de druk die tijdens de bevalling op de bekkenbodem wordt uitgeoefend tijdens het langdurig persen. Daarnaast kunnen beschadigde zenuwen ook een rol spelen. Tijdens de zwangerschap zijn je bekkenbodemspieren ook behoorlijk opgerekt, waardoor er kleine scheurtjes in de spieren van je bekkenbodem kunnen ontstaan. Na de bevalling kun je dan merken dat je af en toe wat druppels urine verliest.

    Wat zijn andere bekkenbodemklachten na de bevalling?

    Naast incontinentieklachten kunnen vrouwen na de bevalling ook last krijgen van andere bekkenbodemklachten, zoals verzakkingen of pijn tijdens de seks. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een verzwakte bekkenbodem en zijn vaak goed te behandelen met bekkenfysiotherapie onder begeleiding een gespecialiseerde fysiotherapeut.

    Wat te doen bij urineverlies na de bevalling?

    Zijn de incontinentieklachten niet minder geworden twee maanden na de bevallen? Dan zijn er verschillende manieren om incontinentieklachten na de bevalling te verminderen of zelfs te verhelpen. In veel gevallen kan bekkenfysiotherapie al een groot verschil maken. Een bekkenfysiotherapeut kan helpen bij het trainen van de bekkenbodemspieren en het verbeteren van de coördinatie tussen deze spieren en de rest van het lichaam, door middel van bekkenbodem oefeningen. Dit kan de incontinentie uiteindelijk verminderen.

    Ook is het belangrijk om regelmatig te plassen en niet te lang op te houden. Voldoende drinken en voldoende vezels eten om obstipatie te voorkomen is ook aan te raden, aangezien dit druk op de bekkenbodem kan veroorzaken. Verder kan het dragen van maandverband of inlegkruisjes een oplossing bieden voor tijdelijke klachten.

    Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben en niet te hard te zijn voor jezelf. Het kost tijd om de bekkenbodemspieren te trainen en soms duurt het even voordat je verbetering ziet. Probeer dus niet te gefrustreerd te raken en blijf werken aan het verminderen van de klachten.

    Verschillende bekkenbodem oefeningen bij incontinentie na de bevalling

    Gelukkig zijn er verschillende bekkenbodem oefeningen die kunnen helpen om de spieren in dit gebied te versterken en incontinentie te verminderen of te voorkomen. Een van de meest bekende oefeningen zijn kegeloefeningen. Bij deze oefeningen span je de bekkenbodemspieren aan en houdt dit enkele seconden vast voordat je weer ontspant. Ook zijn er oefeningen waarbij je de bekkenbodemspieren afwisselend aanspant en ontspant, zoals de schaaroefening. Een andere optie is om een bekkenbodemtrainer te gebruiken, waarmee je de spieren in het gebied gericht kunt trainen. Het is belangrijk om de oefeningen regelmatig te doen en ze op de juiste manier uit te voeren om de beste resultaten te behalen, bij voorkeur onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut.

    Soorten incontinentie

    Incontinentie na de bevalling kan in verschillende vormen voorkomen:

    1. Stressincontinentie of inspanningsincontinentie: Stressincontinentie of inspanningsincontinentie is de meest voorkomende soort incontinentie na de bevalling. Deze vorm van incontinentie ontstaat door de verzwakking van de bekkenbodemspieren tijdens de bevalling. Wanneer je hoest, niest, lacht, springt of een andere beweging maakt waarbij druk op de blaas ontstaat, kan er urineverlies optreden. Dit komt doordat de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn om de druk op te vangen. Dat wordt stressincontinentie genoemd.
    2. Urge-incontinentie: Urge-incontinentie is een vorm van incontinentie waarbij je plotseling, zonder aankondiging, een sterk gevoel van aandrang voelt om te plassen. Het kan zijn dat je de wc niet op tijd haalt en daardoor incontinentie ervaart. Dit noem je een overactieve blaas,waarbij de spieren niet voldoende kunnen ontspannen en ongewild urineverlies kan ontstaan.
    3. Overloopincontinentie: Bij overloopincontinentie is de blaas overvol en stroomt urine er als het ware uit. Dit komt doordat de blaas niet goed leeg kan worden gemaakt en er te veel urine in de blaas blijft zitten. Deze vorm van incontinentie kan voorkomen wanneer de blaas niet volledig geleegd wordt, bijvoorbeeld doordat de bekkenbodemspieren nog niet voldoende hersteld zijn.
    4. Functionele incontinentie: Functionele incontinentie is een vorm van incontinentie die niet direct gerelateerd is aan de bekkenbodemspieren. Bij functionele incontinentie ben je niet in staat om op tijd naar de wc te gaan, omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent of moeite hebt met het losmaken van kleding. Hierdoor kan ongewild urineverlies optreden.
    5. Gemengde incontinentie: Gemengde incontinentie is een combinatie van twee of meer soorten incontinentie, zoals stress- en urge-incontinentie, een vorm van incontinentie die vaak voorkomt bij vrouwen na de bevalling.

    Borstvoeding en incontinentie na de bevalling

    De spieren van de bekkenbodem en het omliggende bindweefsel kunnen langer verzwakt blijven als je borstvoeding geeft. Dit wordt veroorzaakt doordat sommige zwangerschapshormonen nog steeds actief blijven terwijl je nog niet volledig ontzwangerd bent. Als gevolg hiervan hoef je je geen zorgen te maken als je last blijft houden van ongewild urineverlies. Maar als het probleem niet verdwijnt nadat je bent gestopt met borstvoeding, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.

    • group-image
      7 maanden geleden

      Herstel na de bevalling

      140 leden

    Bron: Fysiohuis
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard