Waarom huilt mijn baby in zijn slaap?
Baby’s zullen in de eerste maanden regelmatig huilend wakker worden ‘s nachts, omdat ze willen drinken, omdat ze een volle luier hebben of omdat ze gewoon jouw nabijheid willen voelen. Maar het kan ook dat je baby huilt in zijn slaap, zonder wakker te worden. Dat kan keihard huilen zijn of een beetje jammeren. Wat doe je dan? Dat heeft alles te maken met de slaapcycli van je baby.
Lees ook:
10 mogelijke oorzaken waarom je baby huiltSlaapcyclus van je baby
De slaapcyclus van baby’s bestaat uit verschillende fasen:
- Fase 1: In slaap vallen. De overgang tussen wakker zijn en slapen
- Fase 2: Begin van echte slaap
- Fase 3: Overgang naar diepe slaap. De ademhaling wordt hier regelmatig
- Fase 4: De écht diepe slaap
- Fase 5: REM-slaap, ofwel de droomslaap
Als je baby van de ene naar de andere fase gaat, kan hij wat onrustig worden en gaan rollen, geluidjes maken, kort wakker worden of gaan huilen. Tijdens het huilen kunnen ze wakker worden, maar ze kunnen ook blijven slapen terwijl ze huilen.
Lees ook:
Huilende baby? Leer jezelf de Dunstan babytaalTroosten tijdens huilen in slaap?
Het is even twijfelen of je je baby wel of niet moet troosten als hij huilt in zijn slaapt. Als hij nog slapend of half slapend lijkt, kun je hem het beste met rust laten, anders maak je hem alsnog wakker. Vaak slaapt je baby gewoon weer verder in de volgende slaapfase, waardoor hij vanzelf weer stil wordt. Het kan ook dat je kind wél wakker wordt door het huilen: ga dan wel even langs, troost je baby en stop hem weer in bedje.
Lees ook:
Waarom knuffelen met je baby zo belangrijk isKijk dus even af wat er gebeurt en pak je baby niet meteen op als hij huilt tijdens zijn slaap. Als hij echt goed wakker is, dan kun je hem wel troosten, of hem voeden of de luier verschonen als dat de reden is waarom hij huilt.
Lees ook:
Baby laten huilen of troosten?