1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Huilen

    Gepubliceerd op: 11-22-2019Bewerkt op: 2-5-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-22-2019Bewerkt op: 2-5-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De ene baby is een huilbaby, terwijl de andere baby alleen huilt om eten en een schone luier. Waarom huilen baby’s? En wat moet je doen wanneer je baby huilt? Je baby laten huilen of gelijk aandacht geven?

    Waarom huilt een baby?

    Baby’s gaan huilen wanneer ze de aandacht willen trekken. Ze kunnen nog niet praten, dus dit is de enige manier om te communiceren. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je baby graag wilt eten, een schone luier wilt of ergens last van heeft.

    Verschillende soorten huiltjes

    Je baby huilt, maar waarom? Als kersverse ouder kijk je vaak eerst of de luier verschoont moet worden en bekijk je of het al tijd is om te voeden. Is dat niet het geval, dan ga je vaak wiegen. Het duurt dan vaak even voordat je weet waarom je baby nou huilt. Na een paar maanden weet je het vaak precies. Je baby huilt namelijk anders en heeft andere lichaamsgebaren wanneer de luier verschoont moet worden, dan wanneer er sprake is van honger of wanneer de baby moe is. Wrijven in de oogjes of aan de oortjes zitten betekent bijvoorbeeld dat de baby moe is. Gaat je baby zijn lippen tuiten of sabbelen aan zijn handjes? Dan heeft hij waarschijnlijk honger. Wanneer je baby last heeft van krampjes zal hij gaan trappelen met de beentjes, handen ballen tot vuistjes of rood aanlopen.

    Baby troosten

    Wanneer je niet weet waarom je baby huilt, is het lastig om de oorzaak aan te pakken. Je wilt je de baby het liefst zo goed mogelijk troosten. Je kunt je baby dan het beste dicht tegen je aanhouden. Je baby kan bijvoorbeeld pijn hebben of gewoon even behoefte hebben aan aandacht. Wanneer je baby gelijk stopt met huilen wanneer je gaat troosten, dan is er waarschijnlijk sprake van behoefte aan aandacht en geen pijn. Bij pijn en krampjes kun je het beste heen en weer lopen.

    Baby laten huilen

    Het is niet altijd verstandig om je baby te laten huilen. Je baby huilt vaak om een reden. Moet je je baby dan gelijk oppakken? Nee, je baby een aantal minuten laten huilen kan geen kwaad. Wanneer je baby een half jaar of ouder is kan huilen ook betekenen dat de baby gewoon behoefte heeft aan aandacht. Ook kan het betekenen dat hij zijn zin wil krijgen. Je baby gaat dan namelijk een reactiepatroon herkennen. Wanneer hij doorheeft dat huilen werkt, zal hij dit vaker doen om dat voor elkaar te krijgen. In dit geval kun je je baby echt wel even laten huilen om een signaal af te geven.

    Een huilbaby

    Soms huilt je baby zo veel, dat er sprake is van een huilbaby. Een huilbaby betekent dat je baby meer dan drie uur per dag huilt, meer dan drie dagen per week en dat dan drie weken achter elkaar. Het kan dan betekenen dat je baby ergens last van heeft, bijvoorbeeld krampjes. Ook helpt het niet mee dat je baby minder slaap krijgt door het huilen, hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel. Je kunt dan het beste een arts raadplegen om te onderzoeken waar het huilen vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard