1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Huid-op-huid contact met je baby na een keizersnede

    Gepubliceerd op: 8-25-2022Bewerkt op: 5-31-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-25-2022Bewerkt op: 5-31-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Van huid-op-huid contact weten we dat het van groot belang is voor baby en de moeder na de geboorte. Na de bevalling wordt een baby meestal meteen op de borst van de moeder gelegd. Maar hoe zit dat met een keizersnede? Kun je dan ook huid-op-huid contact met je baby krijgen?

    Huid-op-huid contact: waarom zo belangrijk?

    Je baby heeft negen maanden warm in de baarmoeder gezeten, en komt nu terecht in een koude omgeving met een hoop prikkels. Met huid-op-huid contact wordt de lichaamstemperatuur van je baby op peil gebracht, wordt de hechting met je baby bevordert, en wordt stress en pijn bij jullie allebei verminderd. Ook stijgt de kans op het slagen van borstvoeding als je baby direct na de geboorte bij je op de borst wordt gelegd.

    Huid-op-huid contact na een keizersnede

    Na een natuurlijke bevalling zonder complicaties is het vanzelfsprekend dat je baby gelijk bij je op de borst wordt gelegd, huid-op-huid. Hoe zit dat met een keizersnede? Je hebt immers te maken gehad met een operatie, waarna er nog van alles bij jou moet gebeuren waardoor de baby soms snel wordt weggehaald. De voordelen van het huid-op-huid contact na een keizersnede zijn echter hetzelfde als na een natuurlijke bevalling.

    Wanneer is het wel en niet mogelijk?

    Het is afhankelijk van het ziekenhuis wanneer het wel en niet mogelijk is je baby direct na de keizersnede op je borst te krijgen. Het is dus goed om de mogelijkheden en de protocollen van tevoren na te vragen. Krijg je je baby wel gelijk op je borst, dan is dat meestal omdat het ziekenhuis een gentle sectio nastreeft, ofwel een vrouwvriendelijke keizersnede.

    Als de keizersnede goed is gegaan en mama en baby gezond zijn, kan je eigenlijk altijd rekenen op dat je baby direct bij je wordt gelegd voor huid-op-huid contact. In die tussentijd word jij gehecht, en mag ook je partner erbij blijven. Meestal is dit het geval voor geplande keizersnedes.

    Als de keizersnede echter onder narcose heeft plaatsgevonden, als je bent bevallen van een meerling of als er sprake is van complicaties bij de baby of moeder, is het niet mogelijk om je baby direct bij je te krijgen. In dat geval krijgt de partner vaak de kans op direct huid-op-huid contact te hebben met de baby.

    Tip: Ga goed voorbereid de bevalling tegemoet met de bevalcursus en cursus Hypnobirthing, deel van het online cursuspakket.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard