Waar kun je een bevalbad huren?
Veel verloskundigen hebben een bevalbad dat ze meenemen naar je thuisbevalling. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om hier een bevalbad te huren, inclusief alle benodigde accessoires. Dit kan extra zekerheid bieden, vooral als je niet zeker weet of het ziekenhuis of geboortecentrum waar je gaat bevallen een bad beschikbaar heeft. Veel ziekenhuizen hebben bevalbaden, maar niet altijd in iedere kamer, en je weet van tevoren niet altijd naar welk ziekenhuis je uiteindelijk zult gaan. Door een bevalbad te huren, ben je verzekerd van de optie om het bad te gebruiken, mocht dit jouw wens zijn op het moment van de bevalling.
Ontsluitingsfase
Vanaf het moment dat de ontsluitingsfase begint, kun je in het warme water stappen. Het kan echt een opluchting zijn: het water biedt verlichting tijdens de krachtige weeën die ongeveer rond de 4 cm ontsluiting beginnen. Het helpt je niet alleen te ontspannen, maar maakt het ook makkelijker om van houding te veranderen, wat de ontsluiting kan versnellen.
Piek van verlichting
Na ongeveer 90 minuten in het warme water voel je vaak dat het de hormonale effecten heeft die de pijn aanzienlijk verlichten. Dit is een goed moment om even uit het water te komen, bijvoorbeeld om je blaas te legen of om de verloskundige een inwendig onderzoek te laten doen (mocht je hiervoor kiezen). Het is een moment van rust, zodat je daarna weer optimaal verder kunt.
Controles door verloskundige in het water
Zelfs in het bevallingsbad kan je verloskundige de nodige controles uitvoeren. Met een doptone kan ze het hartje van je kindje beluisteren en in sommige ziekenhuizen wordt een draadloos CTG gebruikt, zodat de hartslag ook onder water gecontroleerd kan worden. Als het nodig is, kan je verloskundige ook inwendig onderzoek doen om de voortgang van je bevalling te checken, soms door je bekken een beetje te kantelen. Het is fijn om dit van tevoren met je verloskundige te bespreken, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en wat de mogelijkheden zijn binnen jouw ziekenhuis of geboorte locatie.Ook inwendige controles om de vordering te bepalen kunnen in het water gedaan worden. Soms moeten daarvoor de bekken wat naar voren gekanteld worden.
Persfase of uitdrijvingsfase
Tijdens de persfase/uitdrijvingsfase kun je ervoor kiezen om in het bad te blijven, als dat voor jou goed voelt op dat moment (je hoeft dit niet van tevoren te beslissen). Je verloskundige kan, na een paar keer persen, voelen of je al volledige ontsluiting hebt en hoe de vorderingen zijn. In deze fase wordt na elke wee de hartslag van je kindje gecontroleerd, zodat alles goed in de gaten wordt gehouden.
De geboorte onder water
Zorgverleners zijn doorgaans wat meer afwachtend en terughoudend wanneer het kindje wordt geboren, vooral in het water. Dit kan betekenen dat het hoofdje tijdens een wee geboren wordt en het lijfje pas in de volgende wee. Het kindje wordt dan voorzichtig onder water opgevangen door de verloskundige, de moeder of de vader, en rustig naar boven gehaald. De overgang van het warme water naar de koude lucht is zo geleidelijk, dat de baby vaak rustiger reageert dan wanneer hij direct in de lucht wordt gebracht. Dit is volkomen normaal en helpt de longen van je baby zich langzaam en rustig te openen. Het kan een heel vredig moment zijn, waarin je baby in zijn eigen tempo de wereld binnenkomt.
Wist je dat er bevalbaden zijn waarin je samen met je partner in kunt zijn? Bekijk hier de drie verschillende huuropties, of neem gerust contact met ons op. Birthfull denkt graag met je mee!
Kindje onder water
Het kindje kan, afhankelijk van de wensen van de moeder en de conditie van de baby, tot maximaal 30 seconden onder water blijven voordat het voorzichtig naar boven wordt gehaald. Vaak willen moeders hun kindje echter snel op de borst houden, wat heel begrijpelijk is. Zodra je baby boven water is, wordt hij niet meer terug onder water gebracht. Het is een intiem moment van verbinding, en de meeste moeders voelen de behoefte om hun kindje meteen in hun armen te nemen.
Als het kindje geboren is
Na de geboorte kan de moeder haar kindje met behulp van het zitje in het bevallingsbad rustig boven water houden. Het kindje wordt dan bedekt met zachte, warme doeken om het warmteverlies te voorkomen, en krijgt eventueel een mutsje op. Het warme water zorgt ervoor dat de doeken ook lekker warm blijven, zodat je kindje zich comfortabel en veilig voelt in je armen.
De navelstreng
De zorgverlener zal aangeven wanneer het moment daar is om de navelstreng door te knippen, en dit kan bijvoorbeeld ook afhangen van jouw wens om te wachten totdat de navelstreng volledig is uitgeklopt. Ondertussen zal de verloskundige het bloedverlies goed in de gaten houden en regelmatig voelen om de hoogte van de baarmoeder te controleren, zodat jij en je kindje goed verzorgd blijven.
De nageboorte (placenta)
De placenta kan, afhankelijk van jouw wensen en eventuele medische noodzakelijkheid zoals geobserveerd door de verloskundige, ook onder water geboren worden. Dit kan in het bevallingsbad gebeuren, of buiten het water, afhankelijk van wat het beste voor jou is op dat moment.
Wanneer uit bad
Op basis van hoe jij en je kindje het doen, en het eventuele bloedverlies, zal de verloskundige je adviseren wanneer het tijd is om uit het bad te komen. Dit verschilt per persoon, maar meestal gebeurt dit niet langer dan 15 minuten na de bevalling. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt en de verloskundige alles in de gaten houdt.
Bijkomen in bed
Na de bevalling kom je uit het bad en word je voorzichtig afgedroogd. Het is heerlijk als je daarna in bed kunt bijkomen, met je kindje lekker bloot op je borst. Het is belangrijk dat zowel jij als je baby goed toegedekt worden, zodat jullie beiden warm en comfortabel blijven.
En hoe gaat het verder?
Na de bevalling is het belangrijk dat jij en je kindje samen rusten. Jullie kunnen genieten van dit bijzondere moment, terwijl de partner (eventueel met hulp van de kraamzorg) het bevallingsbad schoonmaakt en opruimt.
Heb je het bevalbad bij Birthfull gehuurd? Geen zorgen, stuur Birthfull gewoon een berichtje en zij regelen de ophaling, of je kunt het gemakkelijk via de post terugsturen met het retourlabel dat ze je opsturen. Hier vind je alle opties.
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaanDit artikel is geschreven in samenwerking met Birthfull
Foto: Jacinta Pelgrum Photography