Waarom is mijn peuter verlegen?
Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen. Dat kan leiden tot onzekerheid en verlegenheid bij je kindje. Ook bij normaal gesproken extraverte kindjes kan dit het geval zijn. Normaal gesproken is dit een fase die vanzelf weer overgaat.
Het groeiende bewustzijn over zichzelf van je peuter uit zich ook in de peuterpuberteit, ofwel de nee-fase. Het woordje ‘nee’ gebruiken doet hij graag bij mensen bij wie hij zich wel vertrouwd en zelfverzekerd voelt.
Lees ook:
Autisme bij baby en kindVerlegenheid en eenkennigheid
De fase van eenkennigheid en verlatingsangst heeft je peuter waarschijnlijk al doorstaan. Maar met verlegenheid komt vaak eenkennigheid weer terug. Zo kan je kindje weer heel aanhankelijk en eenkennig worden met bepaalde personen in zijn leven, en met de rest erg verlegen. Hierbij kan ook weer verlatingsangst optreden. Bij de meeste kinderen gaan deze verschijnselen wel weer over tegen de tijd dat ze 3 jaar oud zijn, maar het kan ook nog langer duren.
Is verlegenheid een probleem?
Verlegenheid bij je peuter hoeft geen probleem te zijn. Het ene kindje is nu eenmaal anders dan het andere, dus het kan ook gewoon deel uitmaken van zijn persoonlijkheid. Terughoudendheid wordt misschien over het algemeen als iets minder positiefs beschouwd, maar als dit bij je kindje hoort, dan kun je het beter accepteren en ermee om leren te gaan. Bij veel kinderen is verlegenheid echter een fase die vanzelf weer overgaat.
Lees ook:
Peuterpuberteit: hoe ga je om met de 'nee' fase?Verlegenheid kán wel een probleem voor je kindje worden als je kindje er zelf last van heeft. Merk je als ouders dat je kindje er zelf ongelukkig van wordt en zich buitengesloten voelt, dan kun je actie ondernemen. Als je peuter namelijk alle sociale interactie vermijdt vanwege de verlegenheid, is dit ook niet goed voor zijn ontwikkeling. Dit kan ook op een onderliggend probleem wijzen als autisme.
Verlegen kindje helpen
Alhoewel je peuter in de meeste gevallen zelf geen last heeft van zijn verlegenheid, kun je hem wel op de volgende manieren helpen om mee zelfvertrouwen te geven en de verlegenheid de overkomen:
- Geef je kindje een veilig gevoel. Vooral in nieuwe of voor je kindje enge situaties is het belangrijk je kindje niet te dwingen iets te doen, maar het veilige gevoel te bewaken. Dwing je kindje dus niet een vreemde een hand of kus te geven, maar steun je kindje in wat hij écht niet wilt en durft zodat hij zich veilig blijft voelen.
- Laat je kindje wennen aan nieuwe mensen. Geef je kindje de tijd om in het begin verlegen te zijn met nieuwe personen, want met de tijd gaat dit waarschijnlijk vanzelf weer over.
- Zoek naar manieren waarop je kindje zijn angsten kan overwinnen. Misschien durft je kindje met jou en zijn zijde wél kindjes te benaderen en voelt hij genoeg zelfvertrouwen.
- Benadruk zijn verlegenheid niet te vaak. Constant ‘verlegen’ genoemd worden kan voor peuters namelijk vervelender zijn dan dat ze daadwerkelijk verlegen zijn. Zo wordt dit verlegenheidsgevoel ook alleen maar onder een vergrootglas gelegd.
Lees ook:
Het opvoeden en straffen van je peuter, hoe pak je dat aan?Is jouw kind verlegen? Hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten in een reactie!