Veranderingen per trimester
Ieder trimester heeft zo zijn eigen kenmerken en zwangerschapskwaaltjes. Natuurlijk is dit voor iedere vrouw een beetje anders, maar over het algemeen staat het eerste trimester in het teken van het wennen aan de zwangerschap, zowel mentaal als fysiek, waar ook een hoop zwangerschapskwaaltjes om de hoek komen kijken. Het tweede trimester zou dan weer relatief gemakkelijk moeten zijn, met wat minder kwaaltjes en klachten, en meer energie om dingen te ondernemen: je zit middenin je zwangerschap.
Dan gaat het opeens wel heel snel en zit je alweer in het derde trimester: dit trimester loopt vanaf week 28 tot aan het einde van de bevalling. De periode waarin je buik ontzettend groot wordt, nieuwe zwangerschapskwaaltjes om de hoek komen kijken en je mag gaan aftellen!
Lees ook:
De laatste maand van je zwangerschap doorkomenJouw lichaam in het derde trimester
Die groeiende baby in je baarmoeder en daarmee je groeiende buik zorgt er in het derde trimester voor dat je misschien voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Dit is wat er over het algemeen allemaal verandert in je lichaam en in je leven in het derde trimester:
- Vaker plassen: Het kan goed zijn dat je tijdens het derde trimester voortdurend naar de wc moet. Dat is omdat je baarmoeder steeds meer groeit en daarmee op je blaas drukt. En dat wordt eigenlijk alleen maar meer het geval. Altijd een wc dichtbij hebben is dus wel zo handig!
- Veters strikken gaat niet meer: Als je echt tegen het einde van je zwangerschap zit, zal je merken dat je niet meer normaal kunt bukken om je veters te strikken. Wil je ook nog even de boel daar down under scheren? Dat wordt ook steeds moeilijker.
- Bekkeninstabiliteit: Sommige zwangere vrouwen krijgen last van bekkeninstabiliteit: een vervelend zwangerschapskwaaltje. Dit kan de hele zwangerschap aanwezig zijn, maar meestal krijg je er in het derde trimester last van. Heb je geluk, dan blijft alles redelijk stabiel in je bekken!
- Rugpijn: Door het toenemende gewicht van je baarmoeder kan je last gaan krijgen van rugpijn, iets typisch wat voorkomt in het derde trimester. Deze rugpijn, in combinatie met kortademigheid en kramp in je benen kan het doen van de meest basic huishoudelijke taken al wat moeilijker maken. Houd nog even vol!
- Aambeien: Alhoewel je de hele zwangerschap te maken kunt krijgen met aambeien, is het vooral een kwaaltje van het derde trimester. Dat gaat hand in hand met obstipatie. Wel 85% van de vrouwen krijgt te maken met aambeien tijdens de zwangerschap, en ook na de bevalling kan je ermee te maken krijgen.
- Slapeloosheid: Je wordt tijdens het derde trimester al een beetje voorbereid door je baby op het ritme wat jullie te wachten staat na de geboorte. Het kan goed zijn dat je baby nu zó hard schopt dat je er ‘s nachts van wakker ligt! Tja, je kunt maar beter vast voorbereid zijn.
- Harde buiken en voorweeën: Tijdens het derde trimester maakt je lichaam zich vast klaar op de bevalling, vooral tegen het einde aan. Dat kan zich onder andere uiten in [harde buiken}(harde-buiken) en voorweeën. Volkomen normaal, maar in sommige gevallen een beetje hinderend.
- Een steeds completere baby in je buik: Het leuke aan het derde trimester is toch wel dat je je baby steeds completer zult voelen in je buik. Die schopjes beginnen steeds meer op dit van een volgroeide baby te lijken. Ook zal je misschien merken dat je met je baby kunt ‘’communiceren’’ door op je buik te drukken waar je baby schopt. Het gevoel een compleet mensje in je buik te dragen, is toch wel een van de mooiste dingen die er zijn!
Lees ook:
NesteldrangZo zijn er nog wel wat zwangerschapskwaaltjes waar je in het derde trimester mee te maken kunt krijgen, zoals urineverlies, lekkende borsten, zwangerschapsdementie en spataderen. Het hoort er allemaal bij!
Gelukkig zit het derde trimester ook vol met bijzondere, leuke momenten. Zo bewondert iedereen je prachtige ronde buik, mag je een compleet mensje in je buik dragen en heb je met al dat extra gewicht toch wel steeds een beter excuus om eens een lekkere zwangerschapsmassage te boeken of van je partner te vragen!
Lees ook:
Alles klaar voor de bevalling?