1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Het belang van vriendschappen voor kinderen

    Gepubliceerd op: 5-18-2023Bewerkt op: 8-29-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-18-2023Bewerkt op: 8-29-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Het hebben van vriendschappen speelt een essentiële rol in het leven van kinderen. Vriendschappen bieden niet alleen plezier en gezelligheid, maar hebben ook een diepgaande invloed op de ontwikkeling van een kind. Het is dan ook belangrijk om als ouder de waarde van vriendschappen te erkennen en je kind te ondersteunen bij het opbouwen van gezonde en positieve relaties met leeftijdsgenoten.

    Sociaal contact tussen kinderen

    Kinderen zijn van nature sociale wezens. Ze hebben de behoefte om te communiceren, te spelen en samen te zijn met anderen. Sociaal contact tussen kinderen is van groot belang, omdat het bijdraagt aan hun sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. Vriendschappen bieden kinderen de mogelijkheid om te leren, te groeien en zichzelf te ontdekken in relatie tot anderen.

    Wat doen vriendschappen met de ontwikkeling van een kind?

    Vriendschappen hebben talrijke positieve effecten op de ontwikkeling van een kind. Ze bevorderen onder andere:

    • Sociale vaardigheden: Vriendschappen bieden kinderen de gelegenheid om te oefenen met sociale interactie, samenwerking, het delen van speelgoed en het oplossen van conflicten. Ze leren hierdoor communiceren, empathie tonen en rekening houden met de gevoelens van anderen.
    • Emotionele ontwikkeling: Vriendschappen bieden kinderen emotionele steun en zorgen voor een gevoel van verbondenheid. Ze leren hun eigen emoties te begrijpen en te uiten, en ontwikkelen empathie en veerkracht.
    • Zelfvertrouwen: Het hebben van vrienden versterkt het zelfvertrouwen van kinderen. Ze ervaren dat ze waardevol en geliefd zijn, wat bijdraagt aan een positief zelfbeeld en een gevoel van eigenwaarde.
    • Taal- en cognitieve ontwikkeling: In interactie met vrienden leren kinderen taalvaardigheden, verhalen vertellen, luisteren, samen problemen oplossen en nieuwe ideeën ontwikkelen. Dit stimuleert hun cognitieve ontwikkeling en creativiteit.

    Moeite met het maken van vriendjes

    Niet alle kinderen vinden het even gemakkelijk om vriendschappen te sluiten. Sommige kinderen kunnen verlegen, onzeker, introvert of terughoudend zijn in sociale situaties. Als ouder is het belangrijk om dit te begrijpen en je kind te ondersteunen bij het overwinnen van eventuele drempels. Soms weet een kind simpelweg niet hoe hij het beste contact kan leggen, en begint dan te slaan of bijten: iets wat peuters vaak doen.

    Zo help je je kind vriendschappen te sluiten, zonder te pushen

    Creëer een positieve en ondersteunende omgeving: Zorg voor een omgeving waarin je kind zich veilig voelt om zichzelf te zijn en anderen te ontmoeten. Stimuleer positieve interacties en benadruk het belang van vriendschappen.

    • Leer sociale vaardigheden: Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals oogcontact maken, luisteren, delen en samenwerken. Oefen deze vaardigheden thuis en geef het goede voorbeeld.
    • Speel samen: Moedig je kind aan om deel te nemen aan sociale activiteiten, zoals buitenspelen, speeldates of lid worden van een sport- of hobbyclub. Samen spelen biedt kansen voor sociale interactie en het leggen van nieuwe contacten.
    • Stimuleer interessegebieden: Ontdek waar je kind enthousiast over is en moedig hem of haar aan om deel te nemen aan activiteiten die aansluiten bij die interesses. Dit vergroot de kans op gedeelde interesses en vriendschapsmogelijkheden.
    • Luister en bied ondersteuning: Luister naar de ervaringen en gevoelens van je kind met betrekking tot vriendschappen. Bied een luisterend oor, geef advies en ondersteun je kind bij het omgaan met eventuele uitdagingen of teleurstellingen.

    Op welke leeftijd zou je kind (goede) vriendschappen moeten hebben?

    Het sluiten van vriendschappen verloopt bij elk kind op zijn eigen tempo. Sommige kinderen maken al op jonge leeftijd goede vrienden, terwijl het voor anderen langer kan duren. Het is belangrijk om niet te veel nadruk te leggen op leeftijd, maar eerder te kijken naar de individuele behoeften en ontwikkeling van je kind. Sommige kinderen hebben behoefte aan meer tijd en ondersteuning om vriendschappen op te bouwen, terwijl anderen van nature meer sociaal vaardig zijn. Op iedere leeftijd is het echter goed voor de ontwikkeling van je kind op vriendjes te hebben.

    De rol van vriendschappen is wel anders per leeftijd. Tussen de 2-3 jaar spelen kinderen meer naast elkaar en niet echt met elkaar. Slaan, afpakken en bijten kan er in die leeftijd bij horen. Kinderen tussen de 4-7 jaar kunnen al prima samen spelen, maar de vriendschappen zijn nog vooral gebaseerd op de activiteiten die ze beide leuk vinden. Vriendjes kunnen nog gemakkelijk vervangen worden door een ander leeftijdsgenootje, maar vanaf zeven jaar beginnen echte vaste vriendschappen zich te vormen.

    Wanneer een kind rond de 11 of 12 jaar oud is, krijgt vriendschap een diepere betekenis en maken kinderen vrienden op basis van dat ze elkaar echt nodig hebben. Als je peuter dus nog niet veel belang lijkt te hechten aan vaste vriendjes: geen zorgen, het heeft nog even tijd nodig!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard