Herkennen van het begin van de bevalling
Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen dat de bevalling begint. Deze tekenen kunnen variëren per persoon en per zwangerschap:
- Weeën: de meest voorkomende indicatie van het begin van de bevalling zijn weeën. Deze kunnen variëren in intensiteit en frequentie en kunnen beginnen als stekende pijn of als krampachtige pijn in de onderbuik. Zodra ze in intensiteit en frequentie toenemen, weet je dat de bevalling is begonnen.
- Vliezen breken: sommige vrouwen ervaren dat hun vliezen breken voordat de bevalling begint. Dit kan gepaard gaan met een grote hoeveelheid vruchtwater of een kleine hoeveelheid. Slechts 10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen.
- Rugpijn: rugpijn kan een teken zijn van het begin van de bevalling, vooral als deze gepaard gaat met andere symptomen zoals weeën.
- Buikkrampen: sommige vrouwen krijgen buikkrampen voordat de bevalling begint, vaak in de vorm van Braxton Hicks-weeën.
- Verliezen van de slijmprop: in sommige gevallen komt de slijmprop vrij op het moment dat de weeën beginnen. Vaak komt de slijmprop er echter al uit ver voor de bevalling: soms al weken daarvoor.
- Diarree: sommige vrouwen krijgen diarree voordat de bevalling begint, vaak gepaard met de eerste weeën.
Wat te doen als de bevalling begint?
Als je vermoedt dat de bevalling begonnen is, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je adviseren over wat je moet doen. Hieronder bespreken we enkele dingen die je kunt doen als de bevalling begint:
- Zorg voor rust: als de bevalling begint, is het belangrijk om rustig te blijven. Probeer je te ontspannen en adem rustig in en uit. Zet je favoriete muziek op, laat je masseren door je partner, en stuur eventueel de oudere kinderen naar de oppas voor rust in huis. Sommige vrouwen proberen door de beginnende weeën heen nog wat te slapen, in bad te gaan (als de vliezen nog niet zijn gebroken) of een warme douche te nemen.
- Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog: als je vermoedt dat de bevalling begonnen is, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je adviseren over wat je moet doen.
- Maak je klaar om naar het ziekenhuis te gaan: als de bevalling echt begonnen is, moet je je klaarmaken om naar het ziekenhuis te gaan. Zorg dat je je vluchttas klaar hebt staan met alle benodigdheden die je nodig zult hebben tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag dan je partner of andere aanwezigen om alles klaar te leggen.
- Vermijd stressvolle situaties: als de bevalling begint, is het belangrijk om stressvolle situaties te vermijden. Dit kan helpen om de bevalling soepeler te laten verlopen. Stress is namelijk niet wenselijk voor de aanmaak van oxytocine: een hormoon dat hard nodig is om je bevalling vlot te laten verlopen.
- Luister naar je lichaam: als de bevalling begint, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je pijn hebt, probeer dan te ontspannen en adem rustig in en uit. Als je je onrustig voelt, probeer dan te bewegen of een andere houding aan te nemen.
Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.