1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Herhaalde miskramen

    Gepubliceerd op: 11-18-2019Bewerkt op: 1-12-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-18-2019Bewerkt op: 1-12-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    In sommige gevallen stopt de groei van het vruchtje of embryo voor de twintigste week van de zwangerschap: een miskraam. Wanneer dit vaker achter elkaar gebeurt spreken we van een herhaalde miskramen. Wat zijn de oorzaken van herhaalde miskramen en kun je het voorkomen?

    Wat is een miskraam?

    Bij een miskraam is er sprake van het verlies van het vruchtje of embryo in een vroeg stadium van de zwangerschap. Wanneer een zwangerschap voor de 20e week wordt afgebroken, spreken we van een miskraam. Dit overkomt 15% van de vrouwen tijdens de eerste zwangerschap. Vanaf de tweede zwangerschap gaat het om 5%. Oudere vrouwen hebben een hogere kans op een miskraam. Bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar ligt dit percentage tussen de 9-17%, maar bij vrouwen tussen de 40 en 45 jaar ligt dit percentage tussen de 40-80%.

    Wat zijn herhaalde miskramen?

    Herhaalde miskramen houdt in dat je vaker dan twee keer achter elkaar een miskraam hebt gehad. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire herhaalde miskramen en secundaire herhaalde miskramen. Primaire herhaalde miskramen betekent dat je nog geen volledig uitgedragen zwangerschap hebt gehad en alleen maar miskramen voor de twintigste week. Secundaire herhaalde miskramen betekent dat je al wel eerder een volledige zwangerschap hebt ervaren, maar daarna een aantal miskramen hebt gehad. Wanneer je een miskraam hebt gehad, betekent dit niet dat je de volgende zwangerschap een hogere kans hebt op een miskraam. Mocht de volgende zwangerschap weer een miskraam zijn, dan is de kans op een miskraam bij de derde zwangerschap 25%.

    Oorzaken herhaalde miskramen

    Er is geen duidelijke oorzaak wanneer het om herhaalde miskramen gaat. Dit is per zwangerschap verschillend. In de meeste gevallen groeit het embryo niet verder omdat er sprake is van een aanlegstoornis. Bij een miskraam later in de zwangerschap (12-16 weken) is de oorzaak vaak anders dan wanneer de miskraam voor de twaalfde week plaatsvindt. In enkele gevallen (15-20%) wordt wel een oorzaak van herhaalde miskramen gevonden. De oorzaak kan bij de moeder of bij het vruchtje zelf liggen.

    Oorzaken moeder:

    • Hormonen: Een tekort aan het hormoon progesteron.
    • Tussenschot in de baarmoeder: Wanneer er sprake is van een vormafwijking bij de baarmoeder, zoals een tussenschot, is de kans op herhaalde miskramen groter.
    • Infecties: Infecties zoals Toxoplasmose en rode hond kunnen een miskraam veroorzaken.
    • Immuunafwijkingen: Auto- en allo immuunafwijkingen kunnen een miskraam veroorzaken doordat het lichaam de zwangerschap niet herkent en ziet als lichaamseigen of niet-lichaamseigen stoffen.
    • Roken: Roken zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid en kan complicaties of een miskraam veroorzaken.
    • Leeftijd: Een hogere leeftijd betekent een hogere kans op een miskraam. Bij vrouwen tussen de 40 en 45 jaar kan dit oplopen tot 40-80%.
    • Overgewicht: Vrouwen met overgewicht hebben vaker een miskraam dan vrouwen zonder overgewicht en hebben vaker moeite met zwanger worden.

    Oorzaken vruchtje

    Wanneer de oorzaak bij het vruchtje ligt is er sprake van een chromosoomafwijking. Dit kan een chromosoomafwijking zijn die erfelijk bepaald is (van de moeder of vader) of kan toevallig ontstaan zijn na de bevruchting.

    Onderzoek herhaalde miskramen

    Na twee miskramen is het verstandig om onderzoek te laten doen naar een mogelijke oorzaak. Wees je ervan bewust dat het mogelijk is dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden. Bij 80% van de stellen wordt er geen oorzaak gevonden. Om te kijken of er een duidelijke oorzaak is voor de herhaalde miskramen worden diverse onderzoeken gedaan. Om deze onderzoeken te kunnen doen is bloedonderzoek nodig. Er wordt dan chromosomenonderzoek verricht bij de man en de vrouw, daarmee wordt onderzocht of er sprake is van een erfelijke chromosoomafwijking welke de miskramen kan hebben veroorzaakt. Ook wordt bij de vrouw naar antifosfolipiden syndroom en homocysteïnegekeken. Als aanvullend onderzoek kan er een inwendige echo worden verricht.

    Herhaalde miskramen voorkomen

    In de meest gevallen (80%) wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden voor een miskraam. Met die kennis is het dan ook lastig om een miskraam te voorkomen. Veranderingen in de leefstijl kunnen effect hebben, maar dit is geen garantie:

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard