Hoe meet je het hCG hormoon?
Merk je wat van de eerste zwangerschapssymptomen? Met een zwangerschapstest zal je het hCG hormoon meten en daarmee kunnen uitvinden of je zwanger bent! Als je in verwachting bent kun je 11 dagen na de bevruchting dit waarnemen met een bloedtest, en 12 tot 14 dagen erna met een urinetest. De voorkeur wordt haast altijd gegeven aan het testen van het hCG hormoon door middel van een urinetest, bloedtesten zijn alleen nodig zeldzame gevallen. De meeste zwangerschapstesten, die werken met urine, kun je nemen na ongeveer 14 dagen om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Er zijn urinetesten die beweren het hCG hormoon al eerder te kunnen waarnemen, maar toch is het beter wat langer te wachten om een betrouwbaarder resultaat te krijgen.
Het hCG hormoon verdubbelt zich iedere 72 uur, en bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken zwangerschap. Hierna zal het zwangerschapshormoon langzaam verminderen. Dit dalen van de hCG spiegel heeft bij veel vrouwen het gevolg dat de zwangerschapsklachten (zoals vermoeidheid en misselijkheid) van de eerste weken minder worden. Het afnemen van deze klachten wil echter niet zeggen dat de zwangerschap niet goed verloopt.
Tip: Alles weten over zwangerschapshormonen? Volg onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket
Lees ook:
Zwanger, en nu?Wat moet je weten over hCG waarden?
Een hCG waarde kan uitwijzen dat je zwanger bent, maar het hoeft niet alles over een zwangerschap te zeggen. Het is het beste om direct na een positieve zwangerschapstest contact op te nemen met je verloskundige, die door middel van een echo zal kunnen bepalen of het een goede zwangerschap is. Zo'n echo kun je al laten maken vóór de eerste termijnecho. De hoogte van de hCG waarde kan niet als uitgangspunt genomen worden om de termijn van de zwangerschap te bepalen. Dit verschilt namelijk te veel per vrouw en per zwangerschap.
Wanneer je een urinetest neemt, wordt het hCG hormoon gemeten. Een waarde van dit hormoon van minder dan 5mlU/ml is een negatieve uitslag voor de zwangerschap, en een waarde van boven de 25mlU/ml is een positieve uitslag voor de zwangerschap. Daarnaast heb je twee verschillende soorten hCG testen. Een kwalitatieve test kijkt of er hCG in het bloed aanwezig is, en een kwantitatieve test kan ook werkelijk de waarden van dit hormoon meten en geeft een schatting van de zwangerschapsduur.
Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?
- De dag na de bevruchting
- 9 dagen na de bevruchting
- 2 weken na de bevruchting
Te veel of te weinig hCG hormoon
Het kan zijn dat er een negatieve hCG waarde wordt gemeten. Dit kan verschillende betekenissen hebben. Bijvoorbeeld een verkeerde berekening van de zwangerschap door een late eisprong (bij een onregelmatige cyclus), maar het kan ook zijn dat het hormoon niet correct is gemeten door verdunde urine. Om vast te stellen of het echt om een negatieve hCG hormoonwaarde gaat, moet er 2 tot 3 dagen later nog een test worden gedaan. Bij een miskraam kan het zijn dat de urinetest kort na de miskraam nog positief is, dit komt doordat er dan nog zwangerschapshormonen in het lichaam zijn.
Een erg hoge hCG waarde waarde kan duiden op een verkeerde berekening van de zwangerschap door een vroege eisprong, een twee- of meerling zwangerschap. In zeer zeldzame gevallen kan het gaan om eenmola zwangerschap.
Het is niet erg gebruikelijk om je hCG waarden regelmatig te laten controleren, en dit zal dan ook alleen het geval zijn als je zorgverlener iets vermoedt. Oorzaken hiervoor kunnen zijn als je last hebt van bloedverlies, ernstige krampen of wanneer je een geschiedenis hebt van miskramen. Dan toch zal een echo eerder geadviseerd worden dan het laten uitvoeren van een hCG bloedtest.
Lees ook:
Onderzoeken en controles tijdens de zwangerschaphCG en vruchtbaarheidsbehandelingen
Wist je dat het hCG hormoon ook erg belangrijk is voor vruchtbaarheidsbehandelingen? Tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling maken artsen vaak gebruik van medicijnen die dit hormoon bevatten. Daarom kun jij tijdens je zwangerschap andere vrouwen met een kinderwens helpen. Moeders voor Moeders verzamelt urine van zwangere vrouwen. Daarna wordt dit hormoon uit de urine gehaald waardoor het kan worden gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Linda en Loes delen hun ervaring met Moeders voor Moeders.