Wat zijn harde buiken precies?
Je baarmoeder is eigenlijk een enorme spier die kan samentrekken. Als je een harde buik hebt, is er sprake van een samentrekking van je baarmoeder. Daardoor kan je buik gespannen aanvoelen. Harde buiken kunnen zomaar zonder specifieke aanleiding plaatsvinden, maar het kan ook komen door bepaalde triggers. Meestal kunnen harde buiken voorkomen vanaf ongeveer week 24 van de zwangerschap.
Lees ook:
Wat er gebeurt tijdens het indalen van je babyOorzaken harde buiken
Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Daarvoor is je baarmoeder nu alvast aan het oefenen, en doet dat door middel van harde buiken, ofwel oefenweeën. Hierdoor maakt je baarmoeder zich klaar voor de bevalling. Een harde buik wil echter niet zeggen dat de bevalling er al snel aan zit te komen, tenzij je natuurlijk al tegen de uitgerekende datum aan zit.
Daarnaast kunnen harde buiken ontstaan door andere factoren:
- Een schoppende of bewegende baby
- Een blaasontsteking
- Seks of een orgasme
- Een snel groeiende baarmoeder
- Stress
- Je bent snel aan het bewegen (lopen, tillen, bukken, of plots opstaan)
- Een volle blaas
- Vol rectum of diaree
- Dehydratatie
Lees ook:
Vliezen gebroken: hier moet je op lettenHarde buiken herkennen
Een harde buik voelt als een gespannen gevoel in je buik: je voelt letterlijk dat je baarmoeder zich samentrekt. Dat kan volgens sommige vrouwen een beetje voelen alsof er een harde bal in je buik zit of als krampen. Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt. Daarna trekt de harde buik langzaam na ongeveer een à twee minuten weer weg.
Het gevoel van een harde buik is meestal oncomfortabel, maar het zou geen pijn moeten doen. Als het pijn doet, dan kan er sprake zijn van echte weeën. Je kunt gerust 1000mg paracetamol innemen om de spieren te ontspannen.
Lees ook:
Achterhoofdsligging, de ideale ligging voor de bevallingDagelijks harde buiken
Harde buiken zijn in de meeste gevallen onschuldig voor jou en je kindje. Zelfs als het komt door factoren anders dan een oefenende baarmoeder (zie hierboven). Heb je echter dagelijks harde buiken? Dan kan het een teken zijn dat je het misschien een stukje rustiger aan moet doen. Misschien ben je je te veel aan het inspannen of ervaar je te veel stress. Dit kan ook harde buiken veroorzaken, en je wilt natuurlijk niet dat dat de oorzaak is. Probeer in dit geval wat taken uit handen te geven en meer te ontspannen.
Lees ook:
Voortekenen bevallingHarde buiken of weeën?
Harde buiken voelen eigenlijk als een soort wee, daarom heten ze ook wel oefenweeën. Ze zijn echter niet hetzelfde als echte weeën. Een echte wee komt regelmatig en wordt sterker, terwijl harde buiken onregelmatig zijn. Ook voelen harde buiken oncomfortabel aan, maar doen ze geen pijn, terwijl echte weeën dat wel doen. Echte weeën zorgen daarnaast voor ontsluiting, en harde buiken doen dat niet. Harde buiken zullen ook niet gepaard gaan met bloedverlies of vruchtwaterverlies.
Verloskundige bellen
Als je naast de harde buiken last hebt van vaginaal bloedverlies of vochtverlies, neem dan contact op met je verloskundige. Doe dat ook als de harde buiken sterker en intenser worden en elke 5 minuten terugkomen gedurende 1 uur, of bij harde buiken waarbij je niet in staat bent om te bewegen en je ze weg moet zuchten. Belangrijk is ook om contact op te nemen met je verloskundige bij veranderingen of vermindering van de beweging van je baby in de afgelopen twee uur.
Lees ook:
Tillen, bukken, duwen en trekken tijdens de zwangerschapWat doen bij harde buiken?
Je kunt niet veel doen om harde buiken te laten verminderen, maar je kunt wel het een en ander doen om het ongemakkelijke gevoel te verzachten. Neem een warm bad, neem een powernap, vraag om een massage of doe andere dingen waar je door kunt relaxen, zoals het lezen van een boek, het luisteren van muziek of het nemen van een wandeling.
Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!