Wat is griep en hoe ontstaat het bij kinderen?
In de koude maanden is griep een veelvoorkomend verschijnsel, vooral bij kinderen. Griep, of influenza, is een virale infectie die de luchtwegen aantast. Het wordt veroorzaakt door het influenzavirus en kan zich snel verspreiden via hoesten, niezen en direct contact met besmette oppervlakken. Kinderen zijn vatbaar voor griep vanwege hun nog ontwikkelende immuunsysteem en de frequente interactie met andere kinderen.
Symptomen van griep bij kinderen
De symptomen van griep bij kinderen kunnen variëren, maar vaak vertonen ze koorts, hoest, loopneus, keelpijn, vermoeidheid en spierpijn. Bij peuters en kleuters kunnen deze symptomen intenser lijken dan bij oudere kinderen en volwassenen. Ze kunnen prikkelbaar, huilerig en moeilijk te troosten zijn.
Verschillende soorten griep bij kinderen en verschillende ernstgraden
Griep kan verschillende stammen en ernstgraden hebben. Sommige seizoenen zijn milder dan andere, afhankelijk van welke influenzavarianten circuleren. Het is belangrijk om te begrijpen dat terwijl de meeste gevallen van griep mild zijn en thuis kunnen worden behandeld, sommige gevallen ernstiger kunnen zijn en medische hulp vereisen.
Griep en koorts bij je kind
Koorts is een veelvoorkomend symptoom van griep bij kinderen. Koorts is eigenlijk een natuurlijke reactie van het lichaam om infecties en ziektes te bestrijden. Het kan echter beangstigend zijn voor ouders, vooral bij jonge kinderen. Het is cruciaal om de koorts van je kind goed in de gaten te houden, hen voldoende te laten rusten en voldoende vocht te geven om uitdroging te voorkomen. Houdt de koorts langer dan 2 dagen aan? Neem dan contact op met je huisarts.
Griep of verkoudheid: wat heeft je kind?
Het kan soms moeilijk zijn om het onderscheid te maken tussen griep en verkoudheid, omdat ze vergelijkbare symptomen hebben. In het algemeen zijn griepsymptomen ernstiger en plotseling, terwijl verkoudheidssymptomen geleidelijker verschijnen. Verkoudheid wordt gekenmerkt door hoesten, snotterigheid, keelpijn en niezen, maar vaak kan een kind nog prima zijn dagelijkse activiteiten doen. Met een flinke griep heeft je kind deze symptomen ook, alleen is je kind dan een paar dagen écht even goed ziek en zit er maar één ding op: in bed liggen en uitzieken. Een arts kan je helpen de diagnose te stellen als je twijfelt.
Tips als je kind de griep heeft
De griep gaat vanzelf over met veel rust, maar het is zielig om te zien dat je kind er last van heeft. Je kunt de volgende dingen doen om zijn herstel te ondersteunen en verdere verspreiding te voorkomen.
- Houd je kind gehydrateerd: Zorg ervoor dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt in de vorm van water, sappen en soepen.
- Bied comfort en rust: Peuters en kleuters hebben extra rust nodig om te herstellen. Creëer een comfortabele slaapomgeving.
- Geef lichte maaltijden: Voed je kind met lichte, voedzame maaltijden die gemakkelijk verteerbaar zijn. Je kind heeft waarschijnlijk een verminderde eetlust, maar dit is normaal. Zolang je kind kleine beetjes eet, maar wel goed drinkt en goed plast, kan je kind niet uitdrogen.
- Niet te warm aankleden: Je kind kan misschien rillen, maar dat betekent niet dat hij het koud heeft. Hij kan zelfs koorts hebben. Kleed je kind dus luchtig aan, en vermijd dikke dekens, vaak is in de zomer een laken al genoeg.
- Houd de temperatuur in de gaten: Gebruik een thermometer om de koorts van je kind te volgen en neem contact op met een arts als deze hoog blijft.
- Stoom: Stoom kan helpen bij verstopte neus en hoest. Gebruik een luchtbevochtiger of ga met je kind in de badkamer zitten terwijl de hete douche loopt.
- Neusdruppels: Zoutoplossing neusdruppels kunnen helpen bij een verstopte neus. Vraag een arts om aanbevelingen.
- Vermijd drukte: Beperk blootstelling aan andere mensen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
- Handhygiëne: Leer je kind regelmatig handen wassen om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen.
- Geef liefdevolle aandacht: Troost en knuffel je kind om ze gerust te stellen, dit is het beste medicijn en de beste vorm van afleiding bij griep.
- Vermijd passief roken: Rook kan de symptomen verergeren. Zorg voor een rookvrije omgeving.
- Geef medicijnen volgens voorschrift: Als de arts medicijnen voorschrijft, volg dan nauwkeurig de instructies voor dosering en timing. Zelf kun je eventueel kinderparacetamol geven of hoestdrank.
- Blijf alert op complicaties: Let op tekenen van ernstige complicaties zoals aanhoudende hoge koorts, uitdroging of een moeizame ademhaling. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je deze symptomen opmerkt.
Wanneer naar de huisarts met je kind met griep?
Hoewel de meeste griepgevallen thuis kunnen worden behandeld, zijn er situaties waarin medische hulp nodig is. Als je kind jonger is dan twee jaar, hoge koorts heeft, moeite heeft met ademhalen, tekenen van uitdroging vertoont, of een verzwakt immuunsysteem heeft, is het raadzaam om een arts te raadplegen.
Medicijnen bij griep voor peuters en kleuters
Het gebruik van medicijnen bij jonge kinderen moet altijd in overleg met een arts gebeuren. Koortsverlagende medicijnen kunnen helpen bij het verlichten van symptomen, maar het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en rekening te houden met eventuele contra-indicaties.
Mag je kind met griep naar de opvang of school?
In het belang van de gezondheid van andere kinderen en personeelsleden is het raadzaam om je kind thuis te houden als ze griep hebben. Hierdoor kunnen ze herstellen en voorkom je verdere verspreiding van het virus. De griep is namelijk erg besmettelijk.
Lees ook:
Wat moet je doen als je kind erg moet hoesten?