Geslacht baby: een populair gespreksonderwerp
Zodra het nieuws over je zwangerschap naar buiten is beginnen familie en vrienden al te speculeren. ‘Ik denk dat het een meisje wordt, wat denk jij?’, ‘Haar buik groeit wel heel erg snel, het is vast een jongetje’, ‘Ze is vaak misselijk, het moet dan wel een meisje zijn.’ Een greep uit de standaardreacties van de omgeving van een zwangere. De ene zwangere vrouw kletst en speculeert gezellig mee. De ander houdt het liever voor zichzelf, het is tenslotte háár zwangerschap. Ook zorgt de NUB-theorie ervoor dat mensen in je omgeving soms al denken te weten wat het wordt wanneer ze de echo hebben gezien.
Geslachtsbepaling tijdens pretecho
Vanaf ongeveer zestien weken is het geslacht van de baby zichtbaar op een echo. In veel gevallen kiezen toekomstige ouders voor een pretecho, want de 20-weken echo is met name bedoeld om eventuele afwijkingen op te sporen en niet zozeer om het geslacht van de baby te achterhalen. Je kunt ervoor kiezen om het geslacht direct tijdens de echo te horen, maar wil je het nog even een verrassing houden en bijvoorbeeld bekendmaken door een gender reveal party? Dan kan de verloskundige het geslacht opschrijven en in een envelop stoppen. Je kunt dan bijvoorbeeld een taart laten maken met aan de binnenkant roze of blauw, een balon met roze of blauwe confetti of een gender reveal kanon met roze of blauwe poeder of confetti.
Lees ook:
5 manieren om jouw zwangerschap bekend te maken!Voordelen geslachtsbepaling tijdens zwangerschap
Twijfel je nog of je het wilt weten of niet? Dit zijn de voordelen van een geslachtsbepalende echo.
- Praktisch: van babykleertjes tot de babykamer, alles kan al worden afgestemd op een jongetje of meisje.
- Namen bedenken wordt een stuk makkelijker, je hoeft geen namen voor zowel een jongetje als meisje te bedenken.
- Vieren met familie en vrienden: je kunt een extra feestje plannen met familie en vrienden. De zogenoemde gender reveal party is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, een leuk moment om het geslacht van de baby te delen.
- Heb je geen geduld? Of ben je te nieuwsgierig? Het kan jezelf rust geven om het alvast te weten.
Geslachtsbepaling tijdens geboorte
Je bent in verwachting van een kindje, maar wil je nu al weten welk geslacht dit kindje heeft? Je kunt er ook voor kiezen om er ‘ouderwets’ tijdens de bevalling achter te komen. Vroeger hadden we geen keuze en dat was toch ook prima?
Voordelen onthulling geslacht tijdens geboorte
Het bekend maken van het geslacht van de baby ná de geboorte heeft ook wel iets, iedereen wacht in spanning af tot hét grote moment. Sommigen zijn van mening dat het weten van het geslacht van de baby nodig is in verband met de babyuitzet. Dit hoeft niet zo te zijn, er zijn tegenwoordig genoeg opties. Daarnaast zijn er zijn genoeg dingen waarom je de onthulling van het geslacht wilt bewaren tot de geboorte:
- Naast de ontmoeting met je baby, heb je nog iets om naar uit te kijken tijdens de bevalling.
- Je houdt de zwangerschap iets meer voor jezelf, dit heeft ook wel iets speciaals.
- De tijden van alleen roze en blauwe babykleertjes liggen ver achter ons. Tegenwoordig zijn er genoeg winkels die genderneutrale babykleding verkopen.
- Voor een babykamer wordt regelmatig gekozen voor mintgroen, okergeel of beige. Allemaal geschikt voor zowel een jongen als een meisje.
Volg je eigen gevoel
Welke keuze je ook maakt, volg je eigen gevoel. Je zult merken dat iedereen een mening heeft en deelt over wat volgens hen het beste is, maar vergeet niet dat het jouw zwangerschap is.