1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Geplande keizersnede

    Gepubliceerd op: 1-27-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-27-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Soms is al tijdens de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk is tijdens de bevalling, wegens medische of psychische redenen. Dan is een geplande keizersnede de oplossing. Vaak wordt een keizersnede gepland in de 39e week van je zwangerschap.Voor wie is een geplande keizersnede, en hoe verschilt het van een spoedkeizersnede?

    Wat is een keizersnede?

    Een keizersnede is een operatie waarbij de arts via een incisie in de buikwand de baby uit de baarmoeder haalt. Keizersneden kunnen noodzakelijk zijn om medische redenen, zoals een aangeboren afwijking van de baby, of om praktische redenen, zoals een groot foetus-hoofdomtrek, waardoor een vaginale bevalling niet mogelijk is. Keizersneden kunnen ook gepland worden als gevolg van een vorige keizersnede, of als er een medische aandoening bij de moeder is die een normale bevalling in gevaar brengt.

    Om welke medische redenen krijgen vrouwen een geplande keizersnede?

    Er zijn verschillende medische redenen waarom een vrouw een geplande keizersnede kan krijgen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

    • Een vorige keizersnede: Als een vrouw eerder een keizersnede heeft gehad, is de kans groter dat ze in een volgende zwangerschap een keizersnede krijgt.
    • Een grote foetus-hoofdomtrek: Als het hoofd van de baby te groot is om normaal door de bekkenbodem van de moeder te passen, kan een keizersnede noodzakelijk zijn.
    • Een medische aandoening bij de moeder: Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, hartproblemen of een infectie, kunnen een vaginale bevalling in gevaar brengen. In deze gevallen kan een keizersnede noodzakelijk zijn om de moeder of de baby te beschermen.
    • Een aangeboren afwijking van de baby: Soms is een keizersnede noodzakelijk om een baby met een aangeboren afwijking, zoals een open ruggetje, veilig te verlossen.
    • Placenta praevia: Een placenta praevia die voor de baarmoedermond ligt, maakt een natuurlijke bevalling onmogelijk. Een geplande keizersnede is dan nodig.
    • Tweeling in een ongunstige ligging: Een bevalling van een tweeling is vaak goed mogelijk op een natuurlijke manier, maar als ze in een ongustige ligging liggen is soms een keizersnede beter.
    • Vleesboom in de baarmoeder: Een myoom of vleesboom kan een natuurlijke bevalling belemmeren.

    Kun je vrijwillig kiezen voor een geplande keizersnede?

    Er zijn landen waar vrouwen vrijwillig kiezen voor een geplande keizersnede, vaak vanwege extreme angst voor pijn tijdens de bevalling of onzekerheid over de uitkomst van de bevalling. In Nederland kan dat in sommige gevallen ook. Het is belangrijk om te weten dat een geplande keizersnede een operatie is met potentiële risico's, zoals bloedingen en infecties. Ook is het herstel na de bevalling vaak veel langer en zwaarder.

    Het is daarom belangrijk om met je verloskundige te praten over de risico's en voordelen van een geplande keizersnede, en te overwegen of er geen andere opties zijn die net zo veilig of veiliger zijn. Samen met verloskundige beslis je of een geplande keizersnede nodig is voor jou. Soms kun je zelf kiezen of je een geplande keizersnede krijg of niet, bijvoorbeeld als je eerder een keizersnede had, door extreme bevalangst of als je baby in de stuitligging ligt maar wel door het geboortekanaal past.

    Keizersnede complicaties

    Aangezien er bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt een operatie meestal alleen uitgevoerd als er medisch gezien goede redenen voor zijn. Na één of meerdere keizersneden is de kans groter dat de placenta (moederkoek) voor de uitgang ligt of ingroeit in het litteken. Er is dan vaak veel bloedverlies. Als dat gebeurt, kan het nodig zijn de baarmoeder te verwijderen. Je heb een grotere kans op de problemen die hierboven staan als je een ongeplande keizersnede krijgt als je te zwaar bent (overgewicht) als je diabetes hebt of als je al twee keer een keizersnede hebt gehad. Bijwerkingen van de ruggenprik of narcose,misselijkheid, hoofdpijn of pijn in de rug op de plek van de prik zijn andere mogelijke risico's.

    Verschil tussen een spoedkeizersnede en geplande keizersnede

    Een spoedkeizersnede of ongeplande keizersnede is een keizersnede die uitgevoerd wordt wanneer er een medische noodzaak is, wanneer de baby in gevaar is of de moeder een medische aandoening heeft die een normale bevalling in gevaar brengt. In noodgevallen kan dit type keizersnede nodig zijn en is bedoeld om de gezondheid van moeder en baby te beschermen. Is bijvoorbeeld de ontsluiting ondanks goede weeën nog steeds niet vorderend? Dan is een keizersnede beter.

    Een geplande keizersnede daarentegen wordt uitgevoerd op een geplande datum, vaak omdat er medische redenen zijn waarom een normale bevalling niet veilig is. Dit type keizersnede kan worden gepland omdat de vrouw eerder een keizersnede heeft gehad, of omdat er een medische aandoening bij de moeder is waardoor een normale bevalling in gevaar zou kunnen brengen.

    Hoe verloopt een geplande keizersnede?

    Voor de operatie is het noodzakelijk om nuchter te zijn, wat betekent dat je gedurende een bepaalde tijd voorafgaand aan de ingreep niet mag eten of drinken. Je behandelend arts zal je hierover informeren. Om onbedoeld urineverlies te voorkomen vanwege de verdoving, wordt er een blaaskatheter ingebracht om je urine op te vangen. De anesthesist zal vervolgens de verdoving toedienen.

    Tijdens de operatie maakt de gynaecoloog een snee in de huid van je buikwand en de spierlagen van je buik en baarmoeder. Op deze manier kan je baby veilig ter wereld komen. De geboorte vindt meestal plaats na ongeveer vijftien minuten. De gehele procedure, inclusief het toedienen van de verdoving en het hechten van de operatiewond met oplosbare hechtingen, duurt ongeveer drie kwartier. In de meeste ziekenhuizen is het toegestaan dat je partner bij de geboorte aanwezig is en mee de operatiekamer in gaat.

    Geplande vrouwvriendelijke keizersnede (gentle sectio)

    Je kunt in veel ziekenhuizen tegenwoordig ook een gentle sectio, of een natuurlijke keizersnede krijgen. Tijdens de vrouwvriendelijke keizersnede wordt de sfeer in de operatiekamer aangepast. Het is warmer, het licht is zachter en er kan muziek worden gedraaid. Je ziet je baby geboren worden. Na een korte check up wordt je kindje bij je gelegd. Het blijkt dat moeders hierdoor minder stress en minder pijn hebben bij het hechten. Daarnaast hebben ze een betere start van de borstvoeding en het is beter voor de band tussen moeder en kind

    Een geplande keizersnede in een volgende zwangerschap

    Als een vrouw eerder een keizersnede of meerdere keizersnedes heeft gehad, is de kans groter dat ze bij een volgende bevalling een keizersnede krijgt en vaginaal bevallen niet zal lukken. Dit komt omdat een vorige keizersnede het risico op complicaties tijdens een natuurlijke bevalling kan verhogen. Er zijn echter ook veel vrouwen die een normale bevalling hebben na een vorige keizersnede. Het is daarom belangrijk om met je verloskundige te praten over de risico's en voordelen van een normale bevalling of een geplande keizersnede in een volgende zwangerschap.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

    • group-image
      11 maanden geleden

      Voorbereiding bevalling

      261 leden

    Bron: De Verloskundige, De Gynaecoloog
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard