Wat is een geboorteplan
Een geboorteplan is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door een geboorteplan te maken bereid je jezelf en ook je partner voor op de bevalling. Naast dat er duidelijk staat omschreven wat je wel en niet wilt, kan het ook zorgen voor rust en dus meer ontspanning naar de bevalling toe.
Een geboorteplan is een beknopt document van keuzes die jij van tevoren maakt met betrekking tot de bevalling. Dit kunnen een paar regels zijn per onderwerp of een paar A4’tjes. Het is belangrijk het zo beknopt mogelijk te doen, want de zorgverlener moet het snel kunnen lezen, zodat hij/zij er naar kan handelen. Door aan te geven wat jij wel en niet wil kan degene die jou begeleidt hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
Waarom een geboorteplan?
- Door bewust bezig te zijn met je bevalling bereid je jezelf zo goed mogelijk voor. Door ook voor jezelf duidelijk te maken wat je wil zal de spanning verminderen.
- Zowel je omgeving, de verloskundige die je begeleidt als eventueel andere zorgverleners zijn op de hoogte van wat jij belangrijk vindt. Hoe mensen met je omgaan, jouw ideeën en wensen leg je vast.
- Betrek je partner erbij zodat hij/zij nog meer betrokken raakt bij de bevalling en weet wat je van elkaar kunt verwachten.
- Door een geboorteplan te maken blijf je betrokken bij de gebeurtenissen en beslissingen tijdens de bevalling. In het geval dat je het zelf niet goed meer kunt vertellen is hetgeen je wil al besproken.
Lees ook:
Alles over weeënGeboorteplan bespreken
De verloskundige kan je helpen met je geboorteplan. Je kunt het samen doornemen. Geen enkel persoon is hetzelfde en de verloskundige met haar ervaring en medische achtergrond kan goed inschatten wat wel en niet haalbaar is, en kan je van advies voorzien.
Uiteraard is niets definitief
Een bevalling kan nooit volledig gepland worden. Op het moment zelf kan je het natuurlijk ook toch anders willen of kan het zijn dat jouw wensen niet uitgevoerd kunnen worden.
- Het kan zo zijn dat je thuis wil bevallen, maar dat het noodzakelijk is dat je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis waar de gyneacoloog de bevalling zal begeleiden.
- Wanneer de situatie erom vraagt kan er een ingreep nodig zijn.
- Naar aanleiding van het onderzoeken van jouw kindje kan er besloten worden deze op te nemen in het ziekenhuis
Wanneer je je geboorteplan hebt gemaakt kun je het delen met je partner en de diverse zorgverleners. Denk hierbij aan de kraamverzorgster, de verloskundige, en de zorgverlener in het ziekenhuis.
Lees ook:
VluchttasWat staat in jouw geboorteplan?
Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen om jouw geboorteplan samen te stellen.
Hieronder vind je een fijne checklist waarin je alles vindt dat je in je geboorteplan moet zetten.
Waar wil je het liefste bevallen?
Welke personen mogen er bij de bevalling zijn?
Wil je in een specifieke houding bevallen?
Wil je pijnstilling en zo ja, welke?
Wil jij je baby zelf aanpakken?
Wie mag de navelstreng door knippen?
Wat wil je dat er met de placenta gebeurt na de bevalling?
Wil je borstvoeding geven?
Wil je dat er foto's en video's worden gemaakt?
Wil je een waterbevalling?
Wanneer een keizersnede noodzakelijk is
Wil je gelijk naar de bevalling bezoek ontvangen?