Wij adviseren je om kraamzorg te regelen.
Kraamzorg is noodzakelijke zorg. Voor jou als moeder en voor jullie kindje, bij de bevalling én in de eerste tijd na de geboorte. Wanneer je gaat bevallen begeleidt de verloskundige jouw bevalling. Wanneer je thuis bevalt assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. Soms zijn een paar extra handen heel welkom. Zeker wanneer deze hulp gegeven wordt door een ervaren kraamverzorgende.
Direct na jouw bevalling en gedurende de kraamweek, doet zij belangrijke medische controles. Zo houdt zij bijvoorbeeld het jouw bloedverlies in de gaten, alsook de temperatuur en ademhaling van jullie kindje. Wanneer er problemen ontstaan, is de kraamverzorgende vaak de eerste die dit signaleert. Zij neemt dan contact op met ons. Zo kunnen wij goede verloskundige zorg geven, ook na de bevalling.
Kraamzorg ontzorgt! Jullie kraamverzorgende helpt jullie de eerste week op weg. Ze leert je van alles over de verzorging van jouw kindje. Ook helpt ze bij het geven van borst- of kunstvoeding. Ze geeft advies en helpt jullie om ook na de kraamweek verder te kunnen. Daarnaast doet zij licht huishoudelijk werk. Bijvoorbeeld een was in de machine doen.
Hoeveel uur kraamzorg heb ik nodig?
Het aantal uren kaamzorg waar jij gebruik van mag maken wordt vastgesteld tijdens het intake gesprek. De intake vindt meestal plaats voor de 32e week van jouw zwangerschap. Leefomstandigheden, gezinsomstandigheden en bijzonderheden uit jouw zwangerschap bepalen de indicatie. Bijvoorbeeld wanneer je meerdere kinderen hebt onder de 4 jaar, of je wanneer je zwanger bent van een meerling. Nadat de indicatie gedaan is spreek je af hoeveel zorg je gaat krijgen. Wellicht kun je kiezen uit volledige zorg (49 uur), of zijn er alleen halve dagen beschikbaar door drukte. Samen met de kraamzorg spreek je af hoeveel zorguren er gegeven gaan worden. Kraamzorg moet zich houden aan wettelijke eisen en richtlijnen. Hierom wordt er nooit minder dan 24 uur zorg afgesproken voor de kraamweek, en ook nooit meer dan 8 uur kraamzorg per dag.
Wat kost kraamzorg?
Voor kraamzorg die thuis gegeven wordt, geldt een wettenlijke eigen bijdrage. Deze wordt jaarlijks vastgesteld. In 2024 is dit € 5,10 per uur. Afhankelijk van jouw verzekeringspakket wordt dit geheel, gedeeltelijk of niet vergoed. Op uren partus assistentie en op uren digitale kraamzorg zit geen wettelijke eigen bijdrage. Deze uren worden volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar.
Wanneer en waar regel ik kraamzorg?
Je mag je inschrijven voor kraamzorg wanneer jouw uitgerekende datum bekend is. Schrijf je op tijd in, vóór de 16e week. Ben je laat met inschrijven? Dan kan het zijn dat er minder kraamzorg uren voor jou beschikbaar zijn. In onzre regio kun je kraamzorg aanvragen bij: