1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    37 weken zwanger; de bevalling is in aantocht!

    Gepubliceerd op: 5-15-2024Bewerkt op: 5-15-2024
    Amare praktijk voor verloskunde Gepubliceerd op: 5-15-2024Bewerkt op: 5-15-2024
    Geschreven door: Amare praktijk voor verloskunde
    Binnen nu en een paar weken is het zover, je gaat bevallen! Wist je dat maar 5% op de daadwerkelijke uitgerekende datum bevalt? In Nederland mag je bevallen tussen een termijn van 37 weken en 42 weken. Na 42 weken ben je 'overtijd'.

    Misschien voel je al wel van alles, maar het kan ook zijn dat je nog helemaal geen 'gerommel' voelt. Er bestaat veel variatie tussen wat zwangere vrouwen voelen in de laatste periode van hun zwangerschap. Twijfel je of wat jij voelt normaal is? Bel gerust of maak een afspraak.

    Sommige vrouwen ervaren de aankomende weken als zwaarder. Je slaap kwaliteit kan achteruit gaan, je voelt je niet zo comfortabel meer in je lijf en je bekken kan opspelen. Allemaal dingen die erbij horen maar die je wel als vervelend kan ervaren. Goed voor jezelf zorgen is in deze weken heel belangrijk. Denk hierbij aan goed blijven eten en drinken, misschien wel een fijne massage inplannen om te kunnen ontspannen, blijven bewegen door bijvoorbeeld te gaan zwemmen en door een middagdutje te doen. Lukt het avondeten niet goed meer omdat je snel vol zit of last hebt van maagzuur? Probeer dan kleinere beetje te eten verdeeld over de dag.

    Wanneer bellen?

    Er zijn een aantal klachten waarvoor het belangrijk is dat je wel contact opneemt met de dienstdoende verloskundige. Denk hierbij aan:

    • Minder bewegingen voelen van de baby
    • Hoofdpijn, sterretjes zien, vocht vasthouden, misselijkheid/braken, bandgevoel om hoofd of buik
    • Vaginaal bloedverlies

    Voorbereiding

    Heb je alles in huis voor de baby en voor de bevalling? Denk hierbij aan het kraampakket. Vaak is het handig om het kraampakket juist niet uit te pakken, maar ingepakt in de babykamer te laten staan. Zo hoeft de verloskundige bij een thuisbevalling niet op zoek te gaan naar de verschillende onderdelen hieruit. Dit is ook het moment om een ziekenhuistas klaar te maken. Benieuw wat hier allemaal in hoort? Kijk eens op https://deverloskundige.nl/bevalling/subtekstpagina/68/checklist-wat-heb-je-nodig/.

    Bewegingen van de baby

    Het kan zijn dat de bewegingen van de baby in de komende weken wat anders gaan voelen. Veel baby's zijn nu zo groot dat je buik helemaal gevuld is en dat je baarmoeder soms zelfs wel tot aan de ribben rijkt! Daardoor is de ruimte wat minder en 'schuiven' baby's nu vaker dan dat ze nog hele uitbundige bewegingen maken. Bovendien zijn ze nu rijp genoeg om soepelere bewegingen te kunnen maken. De frequentie waarmee ze bewegen moet wel gelijk blijven.

    Wist je dat;

    Wij in de kraamweek bij je op bezoek komen? Het is dus niet zo dat je ons na je bevalling ineens niet meer ziet! Samen met jou, je partner en de kraamzorg kijken we of alles fijn verloopt of dat er wat meer sturing nodig is, net als in je zwangerschap!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard