1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Foliumzuur

    Gepubliceerd op: 1-15-2020Bewerkt op: 4-22-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-15-2020Bewerkt op: 4-22-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Davitamon
    Foliumzuur innemen is groot belang wanneer je zwanger wilt worden en in het eerste trimester van je zwangerschap. Hiermee ondersteun je de ontwikkeling van je baby en neemt de kans op aangeboren afwijkingen af.

    Wat is foliumzuur?

    Foliumzuur is een andere benaming voor vitamine B11. Het draagt onder andere bij aan de werking van je immuunsysteem, de groei van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Naast dat het van belang is voor je eigen lichaam, draagt foliumzuur ook bij aan de ontwikkeling van een ongeboren kindje. Moet je zelf dan standaard foliumzuur slikken, ook wanneer je niet zwanger bent? Nee, je krijgt gelukkig al foliumzuur binnen via voeding. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in (groene) groenten, fruit, zuivel, vlees en volkorenproducten.

    Wanneer slik je foliumzuur?

    Je start al met het slikken van foliumzuur voordat je zwanger bent, dit blijf je slikken tot het eerste trimester van de zwangerschap er bijna op zit.

    Foliumzuur slikken voor de zwangerschap

    Ben je van plan om te stoppen met de pil? Of stop je met een andere vorm van anticonceptie? Dan is het verstandig om deze te vervangen door tabletten met foliumzuur. Je lichaam heeft namelijk een paar weken nodig voordat de extra hoeveelheid foliumzuur volledig is opgenomen. Word je na de eerste menstruatiecyclus niet direct zwanger? Dan kun je de tabletten gewoon blijven slikken. Extra foliumzuur kan absoluut geen kwaad en heeft geen bijwerkingen.

    Foliumzuur slikken tijdens zwangerschap

    Wanneer je zwanger bent is het belangrijk dat je lichaam meer foliumzuur binnen krijgt. Het foliumzuur dat jouw lichaam binnenkomt door middel van voeding is niet voldoende voor zowel jou en je ongeboren baby. Jouw ongeboren baby heeft foliumzuur nodig voor de groei van de placenta, weefselgroei en het draagt bij aan de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Daarnaast verkleint foliumzuur de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, een open schedel en een open gehemelte (schisis).

    Je kunt nog zoveel voedingsmiddelen eten waar foliumzuur in zit, maar de kans is klein dat je dan genoeg foliumzuur binnen zult krijgen. Daarom wordt geadviseerd om het via een tablet binnen te krijgen, deze zijn verkrijgbaar bij de drogist. Naast dat het bijna onmogelijk is om genoeg foliumzuur binnen te krijgen via voeding, neemt je lichaam foliumzuur uit tabletten ook sneller op. Foliumzuur tabletten bevatten 400 microgram foliumzuur, deze hoeveelheid staat aangegeven op de etiketinformatie. Slik je een multivitamine voor zwangeren? Controleer dan even de hoeveelheid foliumzuur, zo weet je direct of je genoeg foliumzuur binnenkrijgt.

    Het is belangrijk om elke dag één tablet te slikken. Dit doe je tot en met de tiende week van de zwangerschap. Deze weken worden gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Slik je het al langer dan 10 weken? Dat kan geen kwaad, maar het is in principe niet nodig want je lichaam haalt nu voldoende foliumzuur uit voeding. Je baby heeft foliumzuur met name nodig voor de groei en ontwikkeling in de eerste 10 weken. Het wordt sterk afgeraden om meer foliumzuur te slikken dan de geadviseerde 400 microgram. Een overschot aan foliumzuur kan ervoor zorgen dat een tekort aanvitamine B12bijvoorbeeld niet wordt gezien.

    Ik ben zwanger maar slik nog geen foliumzuur, wat nu?

    Wellicht werd je verrast door de zwangerschap of was je niet op de hoogte van foliumzuur. Geen paniek! Dit overkomt genoeg zwangere vrouwen, dus je bent echt niet de enige. Het is wel belangrijk om direct te beginnen met foliumzuur. Hierdoor voorkom je dat neurale buis van je baby niet sluit. Dit is van belang voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Als de neurale buis niet sluit spreken we van een neuraalbuisdefect. Het gevolg van een neuraalbuisdefect kan een open ruggetje, een open schedel of open gehemelte (schisis).

    Wanneer de huisarts, verloskundige of gynaecoloog raadplegen?

    Wanneer je begint met foliumzuur is overleg met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog in principe niet nodig. Je kunt de normale dosering foliumzuur gewoon bij de drogist kopen. Er zijn een aantal gevallen waarbij het belangrijk is om je huisarts, verloskundige of gynaecoloog te raadplegen en te overleggen over jouw dosis foliumzuur:

    • Eén van je kinderen heeft een open ruggetje, open schedel of schisis.
    • Jij of je partner zijn geboren met een aangeboren afwijking.
    • Jij of je partner hebben epilepsie of suikerziekte. Of dit komt voor in jullie familie.
    • Je hebt meerdere miskramen gehad. Een tekort aan foliumzuur kan een miskraam veroorzaken.

    Mannen en foliumzuur

    Foliumzuur kan ook bijdragen aan de vruchtbaarheid van de man. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van sperma kan verbeteren wanneer een man meer foliumzuur binnenkrijgt. Chromosoomafwijkingen kwamen ook 30% minder vaak voor. Moeten mannen nu dan ook massaal aan foliumzuur? Het kan bijdragen, maar als een man geen foliumzuur slikt heeft dit geen bewezen negatief effect op de zwangerschap. Voor de vruchtbaarheid van de man is het van belang dat hij goed op zijn gezondheid let. Dit houdt in: gezond eten, bewegen en geen alcohol, tabak of drugs.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Davitamon

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard