1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Extreem slaaptekort na de bevalling: tips om ermee om te gaan

    Gepubliceerd op: 3-26-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-26-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Laten alle ouders het maar gewoon toegeven: dat slaaptekort na de bevalling valt écht niet mee. Vaak zeggen vrouwen zelfs dat het nog zwaarder was dan de bevalling zelf, dat gebrek aan slapen en tegelijkertijd nog moeten herstellen. Met extreem slaaptekort kun je simpelweg minder van je kleine genieten. Hoe kun je tijdens deze bijzondere, maar soms zware periode ook aan je eigen welzijn en rust blijven denken?

    Mooi én zwaar

    De kraamtijd en de eerste maanden in je baby’s leven zijn zowel mooi én zwaar. Of je nu je eerste of zoveelste kindje is: de gebroken nachten met een pasgeborene blijven soms zwaar. Tegelijkertijd moeten moeders ook herstellen van de bevalling, krijgen te maken met hormonale veranderingen en een geheel nieuw ingericht leven. Dat zorgt er bij elkaar voor dat het extreme slaaptekort na de bevalling soms te veel kan worden.

    Toch is het belangrijk dat je ook aan jezelf blijft denken! Ben je namelijk uitgerust, dan zal je beter op de behoeftes van je baby in kunnen spelen. Hoe kun je omgaan met het extreme slaaptekort met een baby?

    • Slaap overdag wanneer je baby slaapt. Wanneer de baby slaapt, zou mama (en het liefst ook papa) ook moeten slapen. Met alleen de gebroken nachten redt je namelijk je nodige portie rust niet. Probeer dus zo vaak mogelijk dutjes te doen met je baby overdag als dat mogelijk is! Zo wordt de kans op instorten doorhet slaaptekort wat verkleind.

    • Laat je drukke leven zoals voor de bevalling even links liggen. Je oude gewoontes, afspraakjes, uitjes en activiteiten zoals voor de bevalling zijn nu misschien niet ideaal om naar te streven. De momentjes die jij even voor jezelf hebt, zou je eerst moeten investeren in het uitrusten en het te boven komen van dit slaaptekort en het herstellen van de bevalling. Laat ook je to do lijstje in het huishouden wat meer los. De afwas komt wel, en die stapel was ook. Dat zal je veel beter afgaan als je eerst wat meer bent uitgerust.

    • Eet gezond. Een gezonde voeding kan bijdragen aan een sneller herstel na de bevalling en meer energie. Af en toe een traktatie voor jezelf kan er natuurlijk wel mee door, maar probeer vooral op de voedingswaarde van je eten te letten. Zo gezond eten als dat je tijdens de zwangerschap deed, zou je nu ook moeten doen. Zo houd je je energiepeil hoog en je weerstand op peil, en dat heb je hard nodig met dat slaaptekort! Schakel als het nodig is hulp in van familie, vriendinnen of buren om af en toe een voedzame maaltijd langs te komen brengen.

    • Werk samen met je partner. Zorg ervoor dat jij en je partner een duidelijk schema maken als jullie samen voor de baby zorgen. Zorg dat jullie allebei jullie rustmomentjes kunnen pakken (ja, ook papa heeft dat hard nodig!) en even kunnen bijtanken. Ben ook flexibel onder elkaar; als je ziet dat de ander er helemaal doorheen zit, ongeacht jullie schema, geef diegene dan even de tijd om uit te rusten.

    Dit is natuurlijk wat lastiger als je borstvoeding geeft. Maar je partner kan je dan bijvoorbeeld helpen met het laten boeren van je baby en het eventueel in slaap sussen daarna.

    • Haal af en toe een frisse neus. Het lijkt misschien een hele operatie (en dat is het eigenlijk ook met een baby), even naar buiten gaan. Maar toch kan het gezond en fijn zijn om even een frisse neus te halen en een kort blokje om te wandelen. Dit geeft je ook nieuwe energie!

    • Kijk wat werkt voor júllie gezin. Wat de boeken, experts en zelfs je omgeving vertellen over het slaapritme van je baby, voedingsschema’s en wat ‘normaal’ zou zijn qua ritme, hoeft niet perse altijd waar te zijn voor jullie gezin. Zoek daarom zelf goed uit wat het beste slaap- en voedingsritme voor je baby en voor jou is, om jullie allemaal zo gezond en goed uitgerust mogelijk te houden.

    • Vermijd schermpjes in bed. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om wanneer je niet meteen in slaap valt, even die smartphone te pakken: je kan het beter niet doen. Het hormoon melatonine, waar je slaperig van wordt, wordt door schermpjes minder goed aangemaakt waardoor je juist minder snel en dus minder lang zult kunnen uitrusten.

    • Probeer co-sleeping. Probeer eens samen te slapen met je baby in het grote bed. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s beter slapen nabij het moederlichaam. Je baby produceert dan meer van het rustgevende liefdeshormoon oxytocine waardoor hij minder stress ervaart tijdens het slapen. Dit zou kunnen helpen met het verbeteren van jullie nachtrust!

    • Schakel hulp in. Er is haast altijd wel iemand in je omgeving die graag een handje wilt helpen met de baby. Schakel dus gerust op eigen initiatief hulp in van je moeder of een vriendin die misschien een paar uurtjes, of zelfs de hele nacht, met de baby kan blijven zodat jij even kunt bijkomen.

    Met deze baby slaapcursus slaapt jouw baby straks als een roos.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard