1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Eten na de bevalling: dit kan je vast in huis halen

    Gepubliceerd op: 8-13-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-13-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Desirée Domacassé
    Een bevalling is zeker niet niks, en daarom kan alle hulp goed gebruikt worden tijdens het herstellen van de bevalling. Jezelf voeden in plaats van vullen na de bevalling kan hierbij helpen! Net zoals dat je op je voeding lette tijdens de zwangerschap, wil je dat ook na de bevalling doen om extra lief voor je lichaam te zijn die net een enorme prestatie heeft geleverd. Ook kan de juiste voeding helpen bij het geven van borstvoeding.

    Voeding na de bevalling

    Een bevalling kan je ontzettend uitputten, zowel mentaal als fysiek. Om je fysieke herstel te bevorderen en lief te zijn voor je lichaam na deze grote prestatie, is het goed om gezonde voeding te blijven eten na de bevalling. Ook al is een gezond en gebalanceerd dieet aanhouden niet altijd makkelijk met een pasgeborene, toch is het de moeite waard om goed te eten. Voeding die je energie geeft en alle nodige voedingsstoffen om eventueel ook je baby van moedermelk te voorzien, heeft hierbij voorkeur, in plaats van fast food met weinig voedingsstoffen.

    10 superfoods voor na de bevalling

    De volgende voedingsmiddelen kan je alvast in huis halen voor na de bevalling:

    • Noten: Noten zijn een goede bron van goede vetten, en je hoeft er niet voor in de keuken te staan. Genoeg noten inslaan voor na de bevalling is dus een goed idee, zodat je bij trek een gezonde snack kunt namen. Ook stimuleren noten de melkproductie en komen de vetten ten goede van de hersenontwikkeling van je baby.

    • Havermout met fruit: Een bakje havermout klinkt misschien niet heel bijzonder, maar doordat havermout zoveel vezels bevat kan het je helpen bij het voorkomen van obstipatie na de bevalling. En dat heb je nu precies nodig om iets minder pijnlijk te poepen na de bevalling, met aambeien en hechtingen die je wellicht kunt hebben. Daarnaast is havermout een galagtagoog: een voedingsmiddel die de toevoer van moedermelk verhoogt. Week je havermout de avond van tevoren om het voedzamer te maken en het makkelijker te koken.

    • Eieren: Wanneeer je borstvoeding geeft heb je een verhoogde behoefte aan het stofje choline dat rijkelijk aanwezig is in eieren. Een voordeel van genoeg choline binnenkrijgen, is dat het je helpt met het verwerken van de vele prikkels van het prille moederschap.

    • Vis: Naast choline heb je ook meer jodium nodig wanneer je borstvoeding geeft. Lekker vis eten zoals kabeljauw, hom en kuit, mosselen, paling, makreel en haring helpt je hierbij. Dit is belangrijk voor je schildklier die na de geboorte vaak is vertraagd wat kan leiden tot somberheid, vermoeidheid en hadnekkige zwangerschapskilo’s.

    • Dadels: Dadels zijn niet alleen heerlijk, ze hebben ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo heeft een klein onderzoek uitgewezen dat het eten van dadels na de bevalling zorgt voor minder bloedverlies en bloedingen. Daarnaast geven ze ook een instant boost van energie door de natuurlijke suikers, en dat kun je goed gebruiken.

    • Bottenbouillon: Deze soep getrokken van de botten van biologische kippen, runderen of graten van vis zit boordevol mineralen die je goed kunt gebruiken voor je herstel. Daarnaast is de bouillon voedend voor je spijsvertering die vaak wat gevoeliger kan zijn na je zwangerschap. Ook voedt het je slijmvliezen o.a. de vaginale wat fijn is voor je weerstand en na een pittige vaginale bevalling.

    • Vezels: Om obtstipatie te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat je verzadigd blijft en niet steeds omvalt van de honger, wil je aan je maaltijden vezels toevoegen. Denk aan klein fruit, appels, peren met schil, maar ook 1-2 theelepels lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, pitten of een handjevol ongebrande en ongezouten noten.

    • Kippensoep: Tijdens de bevalling verlies je door dat zweten veel vocht. Kippensoep bevat veel zout en elektrolyten en is daarnaast een goede maaltijd om je lichaam te hydrateren na een uitputtende bevalling. Ook voelt het niet zo zwaar op de maag, als je zin hebt in iets lichts na de bevalling.

    • Rundvlees: Na de bevalling is het normaal dat je nog een aantal weken bloedverlies hebt. Hierdoor kan ijzertekort en bloedarmoede voorkomen. Door (gedroogd) rundvlees te eten, vul je je ijzer, eiwitten en natrium voorraden aan, waardoor de kans op ijzertekort en bloedarmoede kleiner wordt.

    • Zoete aardappel: De zoete aardappel is rijk aan vitamine A. Deze vitamine kun je goed gebruiken om je eigen afweersysteem op peil te houden, en die van je baby als je borstvoeding geeft.

    • Linzen: Bonen zijn echte energiebommen doordat ze vol zitten met vezels en proteïnen. Dit is dan ook een geliefd voedingsmiddel onder vegetariërs en veganisten. Een speciale vermelding voor linzen, omdat ze ijzerrijk zijn en je zullen helpen om bij bloedverlies na de bevalling. Een grote linzensoep boordevol groenten waar je wat verse citroensap aan toevoegt bij het opdienen, is een heerlijke lunch die je van tevoren kunt invriezen

    • 70% Chocolade: Rauwe cacao is een bron van magnesium en ijzer die ook positief doorwerkt op je humeur. Haal goede kwaliteit chocolade in huis wat natuurlijk gezoet is met dadels bijvoorbeeld. Dit verzadigt sneller, geeft energie en is een heerlijk tussendoortje.

    Besef wel dat alle baby’s anders zijn. Als je borstvoeding geeft, kan het zomaar zijn dat je kleintje reageert op wat je eet, teveel knoflook, te scherp, veel zuivel etc. Wees daar bewust van en als je het gevoel hebt dat ze altijd onrustig is na een bepaald voedingsmiddel is het de moeite waard dit tijdelijk achterwege te laten. Na een week kun je al verschil merken.

    Meer eten en drinken bij borstvoeding

    Als je borstvoeding geeft, is je behoefte aan energie groter dan tijdens de zwangerschap. Het is vergelijkbaar met dagelijks 5-8km hardlopen. Als je daarmee zou beginnen nu dan houd je daar zeker rekening mee houden in je voedingspatroon. Met borstvoeding wil je hetzelfde doen.

    Gelukkig heeft je lichaam ook tijdens de zwangerschap rekening gehouden met borstvoeding: hiervoor heb je twee tot vier kilo vetvoorraad aangelegd voor in de borstvoedingsperiode. Deze voorraad is echter niet voldoende, waarom het goed is om tijdens de borstvoeding wat meer te eten dan dat je deed toen je zwanger was. Ook zou je 2 tot 2,5 liter vocht per dag moeten drinken bij borstvoeding, om de bloedcirculatie op peil te houden en gehydrateerd te blijven. Water en kruidenthee voegen vocht toev aan het lichaam en kokoswater werkt enorm dorstlessend. Probeer niet teveel vocht onttrekkend drinken binnen te krijgen zoals frisdrank, cafeïne houdende dranken, sappen en theïne bevattende dranken.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard