Met het ouderlijk gezag kan de partner beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Je partner mag dan ook 'rechtshandelingen' verrichten in naam van jullie zoon of dochter, bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.
Lees ook:
Zwangerschapsdiscriminatie: discriminatie op werk tijdens de zwangerschapErkennen
De partner kan het kind erkennen op de volgende momenten:
-
Tijdens de zwangerschap. Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat je partner de ouder is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn. Jullie moeten beiden een geldig legitimatiebewijs meenemen. Dit is het handigste moment om de erkenning te regelen.
-
Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 werkdagen na de geboorte moet plaatsvinden kan het voor jou belastend zijn om mee te gaan naar het gemeentehuis.
-
Op enig moment na de geboorte. Als de partner het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog.
Lees ook:
De financiële kraamlijst: tweede trimesterRechten en plichten erkenning en ouderlijk gezag
De partner krijgt door de erkenning het recht en de plicht om het kind te onderhouden. Met een erkenning krijgt de partner ook meteen het ouderlijk gezag over het kind, iets wat voorheen niet zo was. Met de nieuwe wetgeving sinds 1 januari 2023 krijgen jullie met de erkenning automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag. Je hoeft dit dus niet meer in de rechtbank aan te vragen.
Het verkrijgen van ouderlijk gezag is gratis.
Lees ook:
Arbeidsomstandigheden tijdens de zwangerschap: zo wordt er rekening met je gehouden