1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Effecten van een scheiding op een kind + tips

    Gepubliceerd op: 5-22-2023Bewerkt op: 5-10-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-22-2023Bewerkt op: 5-10-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Anneloes van Baar, Prof dr A.L. van Baar, GZ psycholoog, Child and Adolescent Studies, FSW, Universiteit Utrecht.
    Het nemen van de beslissing om te scheiden wanneer er een kind in het spel is, is een van de moeilijkste keuzes die ouders kunnen maken. Een scheiding kan een grote impact hebben op een kind en het is belangrijk om je kind tijdens deze periode de geschikte steun te bieden.

    Scheiden met een kind in het spel: een moeilijke beslissing

    Het besluit om te scheiden wanneer er een kind bij betrokken is, brengt vaak veel emoties en zorgen met zich mee. Het is belangrijk om de gevolgen van een scheiding op een kind goed te begrijpen en hierop voorbereid te zijn. Door bewust om te gaan met de uitdagingen die gepaard gaan met een scheiding, kun je ervoor zorgen dat je kind zo min mogelijk negatieve effecten ondervindt.

    De effecten van een scheiding op een kind

    Een scheiding kan verschillende effecten hebben op een kind, zowel op emotioneel als gedragsmatig vlak. Het is belangrijk om deze effecten te herkennen en te begrijpen, zodat je je kind adequaat kunt ondersteunen tijdens deze turbulente periode. Enkele mogelijke effecten van een scheiding op een kind zijn:

    • Emotionele stress: Kinderen kunnen gevoelens van verdriet, angst, verwarring en boosheid ervaren als gevolg van de scheiding van hun ouders. Ze kunnen zich ook schuldig voelen, denkend dat ze op de een of andere manier verantwoordelijk zijn voor de scheiding.
    • Gedragsveranderingen: Kinderen kunnen veranderingen in hun gedrag vertonen na een scheiding. Ze kunnen bijvoorbeeld terugvallen in ontwikkeling, moeite hebben met concentratie, agressiever worden of sociale problemen ervaren.
    • Verlies van stabiliteit: Een scheiding kan de vertrouwde structuur en stabiliteit in het leven van een kind verstoren. Veranderingen in woonplaats, schoolsituatie en de verdeling van tijd tussen ouders kunnen bijdragen aan gevoelens van onzekerheid en onveiligheid.
    • Gemis van de andere ouder: Het missen van de andere ouder, en het ouder gezinsleven, hoort erbij. Je kind heeft tijdens deze momenten veel emotionele ondersteuning en liefdevolle aandahct nodig.

    Meerdere studies hebben aangetoond dat kinderen die betrokken zijn geweest bij een moeilijke scheiding, ook wel bekend als een vechtscheiding, op lange termijn een verhoogd risico hebben op verschillende problemen. Deze uitdagingen omvatten leerproblemen, gedragsproblemen, emotionele en psychische problemen, sociale problemen en een negatief zelfbeeld. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze mogelijke gevolgen en de nodige stappen te ondernemen om de impact op het welzijn van het kind te minimaliseren.

    Zó help je je kind vlot door een scheiding heen

    Gelukkig zijn er manieren waarop je je kind kunt ondersteunen en hem helpen om de uitdagingen van een scheiding het hoofd te bieden. Hier zijn enkele waardevolle tips:

    • Open communicatie: Zorg voor open en eerlijke communicatie met je kind over de scheiding. Pas de informatie aan hun leeftijd aan en beantwoord hun vragen op een begrijpelijke en geruststellende manier. Kinderen hebben in deze tijd veel behoefte aan uitleg, steun en veel liefdevolle aandacht.
    • Stabiliteit en routine: Creëer zoveel mogelijk stabiliteit en routine in het leven van je kind, ondanks de veranderingen die de scheiding met zich meebrengt. Dit geeft hem een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid.
    • Emotionele ondersteuning: Bied je kind een veilige ruimte om hun emoties te uiten en te verwerken. Moedig hem aan om te praten over hun gevoelens en bied troost en begrip wanneer dat nodig is. Laat je kind regelmatig weten dat hij niet de schuld heeft van de scheiding, en probeer niet als slachtoffer over te komen ten opzichte van de andere ouder.
    • Geef je kind tijd om te wennen: Zeker als er een nieuwe partner (met kinderen) in het spel is. De situatie is dan nog onoverzichtelijker en je kind heeft nog meer tijd en ruimte nodig om te wennen.
    • Co-ouderschap: Als co-ouderschap een optie is, werk dan samen met je ex-partner om de zorg en opvoeding van je kinderen op een harmonieuze manier te regelen. Zorg voor duidelijke afspraken en respecteer elkaars rol als ouder.
    • Professionele hulp: Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen als je merkt dat je kind moeite heeft om de scheiding te verwerken. Een kinder- of gezinspsycholoog kan hem of jullie begeleiden en ondersteunen in deze moeilijke tijd.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      46 leden

    Bron: Nederlands Jeugdinstituur, Psychogoed
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard