Wanneer de eerste wandeling met je baby?
Wanneer ben jij klaar voor de eerste wandeling? Tijdens het eerste uitje met je baby ben je waarschijnlijk zelf nog volop aan het herstellen, en je baby is ook nog pril en kwetsbaar. Je merkt waarschijnlijk zelf wel wanneer jij er klaar voor bent, en waarschijnlijk zal dat niet in de eerste twee dagen na de bevalling zijn (alhoewel er moeders zijn die dit wel zo snel doen). Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
Lees ook:
Je kinderen aanwezig bij de bevalling: de voor- en nadelenIn sommige culturen wordt geadviseerd om wel 6 weken thuis uit te rusten! Luister vooral goed naar je lichaam, en dan zal je zelf het beste weten wanneer je na de kraamweek klaar bent voor de eerste wandeling.
Wanneer is je baby klaar voor de eerste wandeling? Als je baby goed op gewicht is, gezond en zichzelf warm kan houden, is hij er klaar voor om voor het eerste naar buiten te gaan. Je kraamverzorgster zal je hierover op de hoogte houden. Vraag het ook even dubbel na bij je arts als je baby te vroeg is geboren. De meeste baby’s en moeders zijn aan het einde van de kraamweek, of in de tweede week klaar om voor het eerst te gaan wandelen. Zorg er natuurlijk voor dat je baby is aangekleed op basis van de buitentemperatuur, dus niet te dik aangekleed op een hete dag en goed ingepakt op een koude winterdag.
Lees ook:
De 8 grootste valkuilen voor nieuwe moedersTips voor de eerste wandeling met je baby
Eropuit gaan met een baby is nog een hele onderneming. Er moet van alles mee en je bent waarschijnlijk de eerste uitjes constant bezig met het welzijn van je baby in de kinderwagen of draagzak. Dat is volledig normaal, en het zal vanzelf wennen en makkelijker worden. Deze tips kunnen je helpen tijdens de eerste wandeling:
- Na een voeding is meestal het beste moment om naar buiten te gaan met je baby. Zo weet je dat hij niet gelijk weer honger krijgt, en is de kans groot dat hij lekker in slaap zal vallen.
- Zorg ook voor een schone luier vlak voordat jullie weggaan
- Neem een completeluiertasmee waarin niks mist. Hier lees je wat er allemaal mee moet in de luiertas.
- Doe het rustig aan, en blijf in de buurt en blijf niet te lang weg. Ga bijvoorbeeld een blokje om in de buurt, en zorg ervoor dat je ook snel weer thuis kunt zijn als dat nodig is. Ook jij zal waarschijnlijk snel moe worden, en dan is het heel belangrijk naar je lichaam te luisteren en gewoon meteen terug naar huis te gaan om te rusten.
- Doe een mutsje op bij je baby, want jonge baby’s verliezen nog warmte via het hoofdje.
- Ben je veel bezig met of je baby het niet te warm of te koud heeft? Voel dan met je vinger in het nekje van je baby om te voelen hoe het is met zijn lichaamstemperatuur.
- Kleed je kindje aan in laagjes of neem laagjes kleding mee, zodat je makkelijk iets aan of uit kunt trekken als je kindje het te warm of koud heeft.
- Dit is iets wat de meeste moeders zullen doen, maar ga samen met iemand, als je partner, moeder of kraamverzorgster. Je bent zelf ook nog ontzettend kwetsbaar en misschien een beetje waggelend, en dan is extra steun erg fijn.
- Leg op een zonnige dag vooral geen hydrofiele doek over de kinderwagen om je kindje te beschermen tegen de zon, dit is erg gevaarlijk. Schaf liever een parasolletje aan of gebruik de zonnekap.
Lees ook:
Ontzwangeren: 9 typische kwaaltjes na de bevallingTip: Over de verzorging van je baby en jouw herstel leer je alles in de cursus ' De eerste 100 dagen', deel van ons online cursuspakket