1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Een buikband tijdens de zwangerschap

    Gepubliceerd op: 10-24-2022Bewerkt op: 10-9-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-24-2022Bewerkt op: 10-9-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: bellyfashion
    Tijdens de zwangerschap wordt je buik erg zwaar en kunnen je spieren het zwaar te verduren krijgen, vooral je buikspieren, rugspieren en bekkenbodem. Om de zwaarte van je buik en daarmee de druk op je spieren iets te verlichten, kan een buikband de oplossing bieden.

    Hoe gebruik je een buikband en welke soorten zijn er?

    Wat is een buikband?

    Met een buikband biedt je ondersteuning onder je zwangere buik, waardoor de druk op je buikspieren, rugspieren en bekkenbodem wat wordt afgenomen. Dat voelt als een enorme opluchting: alsof iemand eventjes het gewicht van je zwangere buik overneemt! Het kan een buikband zijn die je onder je kleding draagt, of een soort pantybroekje dat extra steun biedt.

    Verschillende buikbanden

    Er zijn verschillende soorten buikbanden tijdens de zwangerschap:

    • Ondersteunende buikband: deze ondersteunende band bevestig je met een klittenbandsluiting op je rug, en draag je onder je kleding. Het extra elastiek helpt je zwangere buik te ondersteunen.
    • Bekkenband: de bekkenband of SI-band is gemaakt van verschillende lagen stevig klittenband, waarmee vooral de gewrichten van je bekken, schaambeen en SI-gewrichten worden ondersteund. Je snoert de band stevig aan, waardoor gewrichten in je bekken tegen elkaar aan worden gedrukt. Ideaal dus bij bekkenpijn.
    • Pantybroekje: met een buikband in de vorm van een soort pantybroekje heb je gebruiksgemak en extra steun in één.

    Wanneer een buikband?

    Veel vrouwen ervaren klachten als bekkenpijn, bandenpijn of rugpijn naarmate de zwangere buik groter wordt. Meestal is dat in het derde trimester. Vraag dan je verloskundige, bekkenfysio of huisarts om advies hoe je deze pijntjes kun verlichten, en of een buikband aan te raden is. Klachten aan je spieren kan namelijk ook te maken hebben met de belasting van je spieren en je lichaamshouding, in welke gevallen een buikband niet veel zal helpen. Het is ook van belang dat je de buikband alleen draagt als je last hebt van klachten of wanneer je je moet inspannen. Niet de hele dag door dus.

    _Dit artikel is geschreven in samenwerking met bellyfashion_

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard