1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hoe de voeding van jouw baby duurzaam kan: 7 tips

    Gepubliceerd op: 4-13-2022Bewerkt op: 9-21-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-13-2022Bewerkt op: 9-21-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Houd je je bezig met de ecologische voetafdruk van jou en je baby, dan vraag je je vast af hoe ook de voeding van je baby duurzaam of duurzamer kan. Kun je al vanaf dat je baby melk drinkt duurzaam zijn? En hoe zit het met vaste voeding?

    Je baby voeden, maar dan milieuvriendelijk

    Kun je milieuvriendelijk zijn als het neerkomt op de voeding van je baby? Baby’s hebben immers heel wat melk, en later ook vaste voeding nodig. Wat zijn manieren waarop je rekening kunt houden met de duurzaamheid van je baby’s voeding?

    1. Borstvoeding: de meest duurzame voeding voor je baby. Jouw melk is gezond, precies wat je baby nodig heeft, op de goede temperatuur, op ieder moment beschikbaar en laat geen afval achter. Ideaal dus, maar alleen voor de eerste maanden. Als het even kan, probeer dan zeker uitsluitend borstvoeding in de eerste vier tot zes maanden, wanneer je dit gaat combineren met oefenhapjes.
    1. Duurzame flesvoeding: als je geen borstvoeding kunt of wilt geven, is flesvoeding je alternatief. Gelukkig zijn er een hoop merken van kunstvoeding die biologische kunstvoeding aanbieden. Die hebben een groen biologisch keurmerk op de verpakking. Vaak zijn deze soorten kunstvoeding gemaakt van geitenmelk: een iets duurzamere variant dan kunstvoeding op basis van koeienmelk.

    2. Duurzame flessen: geef je je kind de fles, of dat nu met kunstvoeding of borstvoeding is, dan kun je gaan voor een fles van duurzaam materiaal. Duurzame flessen zijn gemaakt van bpa-vrij kunststof, glas of roestvrij staal. Dat zijn allemaal betere opties dan plastic flessen, die trouwens binnen kortere tijd dof worden. De duurzame materialen gaan veel langer mee en zijn vrij van schadelijke stoffen voor je baby.

    1. Vaste voeding: tussen de vier en zes maanden mag je beginnen met de eerste oefenhapjes. Bij voorkeur ga je dan voor lokale seizoensgroente en -fruit, vers van de markt. Zo voorkom je dat er energie wordt verbruikt voor het transporteren van groenten en fruit uit andere landen die hier niet in seizoen zijn. Ook hebben seizoensgroenten vaak veel meer smaak en voedingswaarden. Win-win! Hebben jullie een moestuintje? Dan is het natuurlijk al helemaal geweldig om daar de oogst van te gebruiken! Een goed idee is om de hapjes van je baby in grotere hoeveelheden te maken en in te vriezen, zo voorkom je dat je vaak voeding uit potjes nodig zult hebben.

    2. Voeding uit potjes: laten we toegeven dat babyhapjes uit potjes soms gewoon echt heel handig zijn. Koop je babyhapjes uit potjes, let er dan op dat die een biologisch keurmerk hebben. Zo weet je dat de ingrediënten zo vers en puur mogelijk zijn. Kosten van een babyhapjes uit een potje zijn wel hoger dan wanneer je zelf het hapje maakt: denk aan het afval waar je mee achterblijft, en de kosten om het hapje te maken.

    3. Ecologisch servies: dat leuke bestek, de bordjes en drinkbekers van je kind kunnen ook ecologisch verantwoord. Zoals voor de flesjes geldt dus ook hier: let erop dat er geen bpa-stoffen in het servies zitten. Dit wordt aangeduid met een keurmerk op het product. Servies van bamboe is een erg goede optie!

    1. Ecologische slabbetjes: veel slabbetjes zijn gemaakt van katoen. Wat veel mensen niet weten, is dat katoenteelt een grote ecologische impact heeft op het milieu, omdat er hiervoor veel water en insecticiden nodig zijn. Ga dus voor slabbetjes en doekjes van ongekleurd biologisch en fairtrade katoen. Er zijn trouwens ook slabbetjes uit kurk of bamboe!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard