Geboorteaangifte Binnen 3 werkdagen na de geboorte doe je aangifte bij het gemeentehuis in de gemeente waar je kindje is geboren. Dit kun je zelf doen, maar gebruikelijk is om dit je partner te laten doen of degene die bij de bevalling aanwezig is geweest. Tegenwoordig kun je de aangifte veelal online regelen. Kijk even op de website van jouw gemeente of dit van toepassing is. Tenslotte is het handig om de geboorte van je baby door te geven aan de zorgverzekeraar.
Hielprik en gehoortest In de eerste week na de geboorte kan ik de hielprik bij jullie kindje verrichten. Ik neem dan wat bloed van de hiel af en stuur dit naar het laboratorium. Jullie kindje wordt dan op een aantal zeldzame ziektes getest. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar door het tijdig opsporen kan blijvende schade worden voorkomen. Je ontvangt altijd een uitslag en meestal is dit binnen 5 weken. Een enkele keer dient de hielprik opnieuw gedaan te worden omdat er onvoldoende materiaal was afgenomen. Ik maak dan een nieuwe afspraak met jou om langs te komen. Het is niet verplicht om dit onderzoek bij je kindje te laten verrichten.
Na de kraamweek wordt de zorg voor je kindje overgenomen door het consultatiebureau. Meestal testen zij in de tweede week na de geboorte van jullie kindje ook het gehoor. Dit is belangrijke informatie om te weten, zodat je kindje voldoende kan horen om te leren praten. Het is belangrijk dat je kindje verschillende geluiden in verschillende toonhoogtes kan verstaan. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn.
In de folder van het RIVM kun je meer uitgebreid lezen over de hielprik en de gehoortest.
Vrijen en anticonceptie Ongeveer zes weken na de bevalling kun je weer vrijen. Je baarmoeder is weer hersteld en het bloedverlies is als het goed is gestopt. De eerste keer vrijen na een bevalling is meestal spannend. Het kan best zijn dat je mentaal meer tijd nodig hebt om weer aan deze stap toe te zijn.
Onder invloed van de hormonen kun je merken dat je wat minder opgewonden en vochtig wordt. Neem de tijd en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Gebruik eventueel glijmiddel. Weet echter dat je vier weken na de bevalling alweer zwanger zou kunnen raken. Je kunt zonder te menstrueren alweer vruchtbaar zijn. Het geven van volledige borstvoeding verkleint de kans op zwangerschap maar sluit dit niet uit. Het advies is om je lichaam minimaal 9-12 maanden te laten ontzwangeren. Probeer dus van te voren te bedenken welke methode je wil gaan gebruiken om niet zwanger te worden. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Geef je nog borstvoeding?
- Heb je (nog) een kinderwens?
- Wil je dezelfde anticonceptie gaan gebruiken?
- Heb je bezwaar tegen hormonen?
Voor informatie over de verschillende mogelijkheden verwijs ik je naar de anticonceptie folder.
Neem gerust contact met mij op als je persoonlijk advies nodig hebt.
Tot gauw! Jouw verloskundige Dominique