1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Draagdoek of draagzak: waar je rekening mee moet houden

    Gepubliceerd op: 11-15-2018Bewerkt op: 6-11-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-15-2018Bewerkt op: 6-11-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Vereniging Draagdoekconsulenten
    Een draagzak of draagdoek is fijn voor zowel ouder en kind. Voor een kind is er geen fijnere en veiligere plek dan bij zijn ouders. Wanneer een kindje bij je in de draagdoek baby of draagzak baby zit, voelt hij zich geborgen, hoort en voelt je ademhaling, voelt je lichaamswarmte en ruikt de typische geur die bij zijn ouders hoort!

    Dragen van je baby met een draagzak

    Het kindje kan gemakkelijk getroost worden, snel aangeven als hij honger heeft en heerlijk in slaap vallen door het geschommel in de drager. Wanneer je kindje krampjes heeft of veel spuugt is het dragen ook fijn, je bewegingen masseren de buik en door het rechtop dragen spugen kindjes minder.

    Je kindje dragen is ook fijn om praktische redenen. Je hebt je handen vrij, waardoor je zelf kunt eten of wat klusjes kunt doen in huis. Als je nog meer kinderen hebt, heb je je handen vrij om met hen dingen te doen. Ook het naar buiten gaan terwijl je je kindje draagt heeft grote voordelen; je kunt alle winkels in en op plekken komen waar je met een kinderwagen niet of nauwelijks kunt komen.

    Ergonomisch dragen, voor zowel ouder als kind

    Als draagdoekconsulenten raden wij aan om je kindje op een ergonomische wijze te dragen. Maar wat houdt dat nu precies in? Je kunt dit vaak zien als je een pasgeboren baby bij je neemt op je borst:

    • de knietjes zijn opgetrokken tot boven het bekken en de beentjes spreiden zich, de zogenaamde spreid-hurk houding of M-positie;
    • de rug is bol, met het hoofd opgericht en de kin van de borst af, in de zogenaamde J-houding;
    • de schouders wijzen iets naar voren, met hun armpjes dicht tegen zich aan en de handjes in de buurt van hun mond, zodat ze op hun vingers kunnen sabbelen om honger aan te geven.

    De draagdoek of draagzak zal deze houding ondersteunen en de ontwikkeling van je kindje volgen.

    Voor de ouder is het ook belangrijk om ergonomisch te dragen; je draagt je kindje heel dicht tegen je aan, waardoor zijn gewicht wordt verdeeld over jouw lichaam. Door het gebruik van een drager worden je armen ontlast.

    Vanaf welk moment kun je je kindje dragen?

    Je kunt je baby vanaf de geboorte in een draagdoek of ergonomische draagzak dragen. Wel is het heel belangrijk dat je de doek goed knoopt of een goed passende draagzak gebruikt. Denk ook aan jezelf, de eerste dagen na de bevalling voel je je misschien nog zwak of vermoeid en kun je wellicht beter in bed buidelen.

    Verschillende draagdoeken en draagzakken

    Er zijn heel veel verschillende draagdoeken en draagzakken op de markt! Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien.
    Wat bij jullie past hangt van een aantal factoren af:

    • Is het passend voor jullie situatie?
    • Past de draagzak bij de grootte en ontwikkelingsfase van je baby?
    • Waar en wanneer willen jullie je kindje dragen?
    • Zit het gekozen middel fijn?

    Rekbare draagdoek

    Een rekbare draagdoek is een doek waar rek in zit, de soort rek is per merk verschillend. Deze doek is te gebruiken vanaf de geboorte. Je gebruikt de rekbare doek meestal voor buikdragen. Je kunt de doek eerst knopen en pas als laatste stap je kindje erin doen, daardoor kun je je baby eruit halen en er later weer inzetten zonder dat je de doek opnieuw hoeft te knopen. Bij de rekbare doek knoop je altijd met meerdere lagen over je kindje heen.

    Geweven draagdoek

    Deze doek is op een speciale manier geweven. Ook de geweven draagdoek is te gebruiken vanaf de geboorte. Je kunt ermee buik-, heup- en rugdragen, waarbij er heel veel verschillende knopen mogelijk zijn. Welke knoop je gebruikt, is afhankelijk van jullie situatie. Over het algemeen knoop je de doek met je kindje erin, dit betekent dat je telkens opnieuw moet knopen als je je kindje eruit hebt gehaald.

    Ringsling

    De ringsling draagdoek wordt gemaakt van geweven draagdoekenstof, waaraan 2 ringen bevestigd zijn. Je kunt deze gebruiken vanaf dag 1. Meestal wordt een ringsling gebruikt voor heupdragen. Bij een ringsling hoef je geen doek te knopen, maar span je de stof aan door de ringen. Je draagt hiermee asymmetrisch waardoor het minder geschikt kan zijn als je rug- of bekkenklachten hebt.

    Draagzak of meh dai

    Er zijn heel veel verschillende soorten en merken draagzakken en meh dais op de markt. Al deze soorten verschillen in manier van afstellen, gebruik van materialen, pasvorm, enzovoorts. Een draagzak heeft voorgevormde heup- en schouderbanden, bij een meh dai moet je deze knopen. Ook zijn er mengvormen. Er zijn draagzakken en meh dais die vanaf de geboorte te gebruiken zijn, maar ook die pas vanaf een grotere maat passen. Kies iets wat past bij jullie en je kindje. Met deze dragers kun je zowel buik- als rugdragen en soms ook heupdragen.

    Tip: met de cursus 'Dragen en hechting', deel van ons online cursuspakket leer je hoe je je kindje op de juiste manier draagt in een draagzak of draagdoek.

    Veilig dragen

    Het is heel erg belangrijk dat je je kindje op een veilige manier draagt. Daar zijn een aantal richtlijnen voor:

    • Strak tegen je aan dragen: door je kindje strak tegen je aan te dragen waarborg je de J-houding. Bij een te losse doek of zak kan het kindje inzakken met de kin op de borst, waardoor de ademweg in gevaar kan komen.
    • In het zicht: je draagt je kindje zo dat je zijn gezicht te allen tijde kunt zien.
    • Kusjeshoogte: je draagt je kindje rechtop, met zijn hoofd op ‘kusjeshoogte’. Dat wil zeggen dat je makkelijk een kusje kunt geven op zijn hoofd, door je eigen hoofd lichtjes te buigen.
    • Kin van de borst af: zorg dat je kindje nooit met zijn kin op de borst zakt, hierdoor kan de ademweg afgesloten worden. Er moeten altijd 2 vingers tussen de borst en de kin passen.
    • Rug ondersteunen: de draagdoek of draagzak moet de rug van je kindje stevig ondersteunen in zijn natuurlijke vorm, waardoor je kindje niet in kan zakken. Hierbij is de buik en borst van je kindje stevig tegen jou aan.

    Draagdoekconsulent

    Een draagdoekconsulent helpt je met het maken van een keuze tussen al die verschillende draagsystemen. Ook leert ze jou hoe je een doek knoopt of hoe je je draagzak gebruikt. Sommige draagdoekconsulenten kunnen je ook helpen als je kindje pre- of dysmatuur geboren is.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard