Alles wat je wil weten over de ruggenprik light.
Wat is de ruggenprik light?
Een ruggenprik wordt vaak gezien als een ingrijpende vorm van pijnstilling voor de bevalling. Dat is ook niet zo gek, want met de ruggenprik zoals we die allemaal kennen kun je je gehele onderlichaam eigenlijk zo goed als niet bewegen. De pijn wordt goed verdoofd, maar een minpunt voor veel vrouwen is de beperking van de bewegingsvrijheid.
Dat laatste heeft vooral te maken met de dosis medicatie die wordt toegediend. Als die hoog is, kun je niks anders dan stil liggen in bed. Als er in mindere mate medicatie wordt toegediend via de ruggenprik, heb je echter de ruggenprik light.
Walking epidural
Het wordt ook wel de walking epidural genoemd, want je kunt er dus mee opstaan uit bed, een rondje lopen, van positie veranderen én zelf naar de wc gaan om te plassen, want je krijgt geen katheter. Dat is iets wat veel vrouwen erg fijn vinden en niet kunnen met een ‘reguliere’ ruggenprik.
De medicatie wordt in zo’n dosis toegebracht dat het gevoel in je pijnzenuwen wordt verdoofd, maar het gevoel in je spieren wordt behouden. Zo voel je ook nog de persdrang, waardoor je beter kunt meepersen. Wel zijn de scherpe randjes dan van de pijn af.
Voorwaarden voor een ruggenprik light
Net zoals met een normale ruggenprik, kun je een ruggenprik light alleen krijgen als de bevalling nog niet in een vergevorderd stadium is. Als je bijvoorbeeld al acht centimeter ontsluiting hebt, kom je niet meer in aanmerking voor een ruggenprik. Daarnaast zijn de risico’s en nadelen van een light variant hetzelfde als met de normale ruggenprik. Wel is de kans op een kunstverlossing of spoedkeizersnede kleiner met de ruggenprik light.
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaan