De ovulatie & zwanger worden
Je menstruatiecyclus is zo ingedeeld dat je lichaam elke maand naar een zwangerschap toewerkt. In de eerste weken van de cyclus zijn je eicellen bezig met rijpen, tegen de tijd dat de eisprong of ovulatie plaatsvindt kan de rijpe eicel worden bevrucht. Wanneer dit niet gebeurt, wordt de menstruatie op gang gebracht. Nu we dit hebben vastgesteld is het duidelijk dat je vlak voor of kort na de ovulatie de meeste kans hebt op een zwangerschap. Daarom is het goed om te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt.
Wanneer is de ovulatie?
Over het algemeen vindt de ovulatie meestal halverwege de menstruatiecyclus plaats. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dat rond dag 14. Maar veel vrouwen hebben een onregelmatige cyclus (van 23 tot wel 35 dagen) en ook het tijdstip van de ovulatie binnen de cyclus kan variëren. Het is dan niet exact van tevoren vast te stellen wanneer de ovulatie plaatsvindt. Je lichaam geeft wel signalen waaraan je kunt merken dat je gaat ovuleren.
Wat is een ovulatietest?
Een ovulatietest of vruchtbaarheidstest ziet er qua uiterlijk eigenlijk bijna hetzelfde uit als een zwangerschapstest. Alleen meet je met een ovulatietest niet een het [hCG-hormoon](hcg-waarden-en-zwangerschap, maar jouw LH-piek. Je ovulatie begint namelijk precies één of twee dagen na je LH-piek. Wanneer er sprake is van een LH-piek zal de ovulatietest een positief resultaat geven en zijn je vruchtbare dagen begonnen.
Hoe gebruik ik een ovulatietest?
Er zijn een paar dingen belangrijk om te weten wanneer je een ovulatietest gaat doen. Zo is het belangrijk dat je wel testen van hetzelfde merk gebruikt, elk merk heeft namelijk een andere gevoeligheid. De werkwijze is vergelijkbaar met die van een zwangerschapstest. Je kunt de ovulatietest in de urinestraal houden of de urine opvangen in een beker en de test daar een paar seconden in zetten.
Ook heeft iedere test een andere manier van het vaststellen van de ovulatie. Bij de ene test zijn er twee streepjes, bij de andere test zijn het bolletjes. Wanneer er sprake is van een LH-piek zullen de streepjes of bolletjes allebei een donkere kleur hebben. Bij een digitale test verschijnt er bijvoorbeeld een leeg rondje wanneer er geen ovulatie is en een smiley wanneer er wel een ovulatie is. Meestal kun je het resultaat binnen 5 minuten aflezen. Lees altijd eerst de bijsluiter, hierdoor weet je precies waar je op moet letten.
Wanneer kun je een ovulatietest doen?
Elke menstruatiecyclus is anders, daarom is er geen vaste dag om een ovulatietest te doen. Wanneer je een ovulatietest doet, is afhankelijk van je cyclus. Wel is het moment van de dag erg belangrijk bij een ovulatietest. Waar je een zwangerschapstest juist met ochtendurine moet doen, wordt dit bij een ovulatietest afgeraden. Het hoogtepunt van je LH-piek is vaak in de middag en niet in de ochtend. Je kunt de ovulatietest dan het beste rond het middaguur (12.00) afnemen. Een LH-piek kan soms erg kort duren. Om zeker te zijn dat je deze niet mist, kun je twee keer per dag testen. Voor de tweede test wordt 21.00 aangeraden.
Regelmatige cyclus
Heb je een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen? Dan is de kans groot dat de eisprong op de 14e dag van je cyclus plaatsvindt. Twee dagen voor je ovulatie ben je vaak al hoog vruchtbaar, maar ook in de dagen voorafgaand aan de meest vruchtbare dagen kun je al vruchtbaar zijn. Sommige testen maken daarom onderscheid tussen vruchtbaarheid en piekvruchtbaarheid. Het is verstandig om een paar dagen achter elkaar te testen om de LH-piek te vinden. Begin daarom 17 dagen voor je volgende menstruatie. Lees ook altijd de bijsluiter van de test voor gebruik, daar staat vaak ook aangegeven wanneer je deze test het beste kunt uitvoeren. Weet je niet of je een regelmatige- of een onregelmatige cyclus hebt? Bereken dan eerst je menstruatiecyclus.
Onregelmatige cyclus
Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is het lastiger om je ovulatie te berekenen. Je ovulatie kan namelijk de ene cyclus veel later zijn dan de andere. Om je LH-piek vast te kunnen stellen moet je van de kortste cyclus van het afgelopen half jaar uitgaan. Zo is de kans het kleinst dat je de LH-piek mist. Je hebt dan wel veel testen nodig, omdat er ook sprake kan zijn van een lange cyclus. Lees de bijsluiter daarom goed, hier staat vaak aangegeven wanneer je de test het beste kunt afnemen wanneer er sprake is van een onregelmatige cyclus.
Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?
Een ovulatietest is de meest betrouwbare methode om je ovulatie te berekenen. Een ovulatietest heeft een betrouwbaarheid van minimaal 99%. Er zijn wel factoren die de betrouwbaarheid kunnen beïnvloeden. Gebruik bijvoorbeeld nooit een test die al geopend is geweest. Hoewel de test dan nog niet is gebruikt kan er vocht bij zijn gekomen wat de uitslag van de test beïnvloed. Daarnaast is het belangrijk om de houdbaarheid te checken voordat je de test gaat uitvoeren.