1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hielprik en de gehoortest bij pasgeborenen

    Gepubliceerd op: 9-16-2016Bewerkt op: 9-2-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-16-2016Bewerkt op: 9-2-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    In de eerste week na de geboorte van de baby wordt bloed afgenomen uit de hiel van de baby. In sommige gemeenten doet de verloskundige de hielprik, anders wordt deze verricht door iemand van de GGD. Lees hier meer over de hielprik en de gehoortest.

    De hielprik

    Bij de hielprik worden door middel van een prik in de onderkant of zijkant van de hiel enkele bloeddruppels verzameld op een speciaal daarvoor bestemd vloeipapier.

    Dit bloed wordt dan getest op ziekten die behandeld kunnen worden als ze vroegtijdig opgespoord zijn. Het gaat om zeldzame aandoeningen, maar snelle opsporing is van groot belang om schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van pasgeborenen te voorkomen of te beperken.

    Geef je kindje op tijd aan bij de gemeente

    Om zeker te weten dat de hielprik op tijd gedaan wordt kun je het beste binnen drie dagen de geboorteaangifte doen in het gemeentehuis. Nadat je aangifte hebt gedaan volgt de hielprik vanzelf en hoef je hier verder niets voor te doen.

    Lees hier meer over het aangeven van je baby

    Zijn er kosten verbonden aan de hielprik?

    Je kunt vrijwillig deelnemen aan de hielprik en er zijn geen kosten aan verbonden. Er wordt wel eerst toestemming aan je gevraagd voordat de hielprik wordt uitgevoerd.

    Meer informatie over de hielprik bij pasgeborenen kun je vinden op de website van het RIVM.

    De gehoortest

    Met de gehoortest worden afwijkingen aan het gehoor opgespoord. De gehoortest wordt meestal gewoon thuis gedaan door een medewerker van het consultatiebureau. De gehoortest duurt maar een paar minuten en doet geen pijn. Waarschijnlijk slaapt je baby er gewoon doorheen.

    De uitslag van de gehoortest

    De uitslag van de gehoortest is direct bekend. Mocht de uitslag van de test aan één of beide oren niet voldoende zijn, dan zal de test na ongeveer een week herhaald worden. Mocht het nodig zijn wordt er weer een week later met en ander apparaat een derde test uitgevoerd. Wanneer ook de uitslag van de derde test aan één of beide oren onvoldoende is, zal je kindje verder onderzocht worden in een Audiologisch Centrum.

    Wat zijn de kosten voor de gehoortest?

    Meedoen aan de gehoorscreening is gratis. Mocht er een vervolgonderzoek nodig zijn in een Audiologisch Centrum of heeft je kindje een behandeling nodig, vallen deze kosten onder je zorgverzekering. Voor kinderen onder de 18 jaar geldt het eigen risico niet. Om eventuele telleurstellingen te voorkomen is het altijd raadzaam even contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

    Meer informatie over de gehoortest bij pasgeborenen kun je vinden op de website van het RIVM.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard